Itthon » Gazdaság

Meglepően kevesen kértek fűtéspótlékot

A november 10-i leadási határidőig összesen 2086 fűtéspótlék-kérést jegyeztek a polgármesteri hivatal szociális osztályán, kevesebbet, mint tavaly.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_gazdasag
Itthon_gazdasag
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. november 21., 15:03
0 hozzászólás. 

A megemelt jövedelemküszöb miatt a tavalyi év hasonló periódusához viszonyítva nagyságrendekkel kevesebb fűtéspótlék-dossziét kell leellenőrizniük a hivatal szociális osztályán dolgozóknak.

Itthon_gazdasag

Fotó: Csedő Attila

Fülpesi Gyula osztályvezető szerint a kevesebb kérésre a magyarázat, hogy

sokkal körülményesebb volt

a jogosultságot igazoló dokumentumok beszerzése, mint tavaly. Véleménye szerint a fűtéstámogatásra jogosult személyek száma Udvarhelyen ennél jóval több, ezért a kérvényezők száma decemberben minden bizonnyal nőni fog.

A november 10-ig leadott 2084 kérésből 249-et a fával, 1044-et a földgázzal fűtők és 793-at az Urbana Rt. szolgáltatóhoz tartozó személyek nyújtottak be. Ami a lakószövetségeket illeti, a legtöbb fűtéstámogatási kérést, hasonlóan a korábbi évekhez, idén is a Kórház és a Sziget lakótársulások adtak le.

A leadott dokumentációk ellenőrzése még folyamatban van, november 18-ig a fával és a földgázzal fűtők iratcsomóit ellenőrizték le a szociális osztály munkatársai. A távhőszolgáltatáson levő személyek kéréseit ezen a héten veszik górcső alá.

 

Nem biztos a támogatás

„Megtörténhet, hogy a 793 leadott kérésből nem mindegyik lesz jóváhagyva. Tavaly a 800 leadott kérésből 172-t utasítottak el, 628 felelt meg a törvényes előírásoknak" – közölte Fülpesi. A követelményeknek megfelelő, de a hiányos, vagy hibásan kitöltött iratcsomókat nem dobják félre, hanem korrigálásra visszaküldik az érintetteknek.

Az osztályvezetőtől megtudtuk: az eddig visszaküldött kéréseket 98 százalékban kijavították az érintett személyek, de olyan is volt, aki megelégelte a papírgyűjtögetési procedúrát és egyszerűen visszavonta az igénylést.

Ami az eddig leellenőrzött kérések negatív statisztikáját illeti, a gázzal fűtők esetében 28 kérést utasítottak el. Ennek oka húsz esetben az volt, hogy az egy főre jutó jövedelem meghaladta a 615 lejes felső határt, három esetben a lakcím nem egyezett a személyi igazolványban feltüntetettel, négy illetőnek két lakása volt, egy esetben pedig a család összetételére vonatkozó adatok nem stimmeltek.

A helyi ellenőrzést követően a leadott kérésekről összesítő készül, ezt december 5-ig kell eljuttatni a Megyei Szociális Kifizetési Ügynökséghez Az ügynökség a lista alapján visszaküldi a helyszínen leellenőrizendő kérések lajstromát.

A törvény szerint ez a jóváhagyott kérések 60 százalékát jelenti – azaz ennyit kell személyesen leellenőrizniük a szociális osztály munkatársainak. Fülpesi véleménye szerint a törvényes előírás átgondolatlan, hiszen a terepezéshez nem adottak a feltételek. Egyelőre

1251 kérést kell a személy lakásán leellenőrizni

és minden esetben egy tízoldalas helyszíni tanulmányt is ki kell tölteni, ami bizonyítja, hogy az illető személy valós adatokat adott meg a kérésben és valóban jogosult a fűtéstámogatásra.

„Az irodában kevesen dolgozunk, az ajtót bezárni nem lehet, így a terepezést csak délután, azaz munkaidő után lehet elvégezni. A túlórákat nem fizetik ki, a szabadnapokat pedig egyszerűen nincs, amikor kivenni. Még nem tudom, hogy az ellenőrzést hogyan és miként oldjuk meg, de nehezen fog menni" – fogalmazott Fülpesi.

 

Aki csalt, az fizet

Amennyiben az ellenőrzések során kiderül, hogy az igénylő jogtalanul jutott fűtéspótlékhoz, nem csak a kapott támogatás összegét kell visszafizetnie, de 1000 lejes bírsággal is sújthatják.

Az osztályvezető figyelmeztetett: a fűtéstámogatást folyamatosan, egész fűtésszezonban lehet igényelni. Akik novemberben elmulasztották, de megfelelnek a törvényes előírásoknak, azok a következőben december 5-13 között adhatják le a szükséges iratcsomót.

Az egyszer megítélt támogatás összege nem változik és a szezon végéig érvényes. Új kérést csak abban az esetben kell leadni, ha a támogatást igénylő jogosultsági állapota módosul. Ez esetben nem csak a formanyomtatványt kell újra kitölteni, hanem az összes igazoló dokumentumot is meg kell újítani- mindezt a változástól számított 5 napon belül.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."