Itt az új városvezetés - élő

Pénteken megalakul Székelyudvarhely új tanácsa, beiktatják Gálfi Árpád polgármestert, és az új alpogármestert is megválasztják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Bunta01

Leköszönt Bunta

Péntek délután beiktatják az új polgármestert, Bunta...
Jakab Áron Csaba

Folytatódik a boszorkányüldözés az RMDSZ-ben?

Az RMDSZ állítólag sokkot kapott, Jakab Áron Csaba...
Hajdó Csaba (balra) és Orbán Árpád (jobbra)

Bréking: ki az az Orbán Árpád?

Hát a többségi, MPP-EMNP koalíció alpolgijelöltje. A...

Gálfi Árpád és felesége mindenkivel kezett fogott fotó: Szabó Attila, Balogh Réka
Gálfi Árpád és felesége mindenkivel kezett fogott fotó: Szabó Attila, Balogh Réka
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. június 24., 11:16
5 hozzászólás. 


15. 30 Ezután mindenkinek jó egészséget és minden jót kíván, ugyanakkor koccintásra hívja az egybegyűlteket.

Az egybegyűltek az esketőterembe, illetve az előtérbe mennek. Vidámság, jó hangulat van, olyan, mint amilyen nagyon ritkán érezhető Székelyudvarhely közéletében. Köszönjük a figyelmet, közvetítésünk véget ért!

15.25 A két közösség istentől megáldott éveket és együttműködést kíván Gálfi Árpádnak. A polgármester üdvözli a bethlen- és kadicsfalviakat, egyenként kezet ráz velük.

DSC 0235

15.20 Benedek Árpád Csaba felolvassa, hogy melyik bizottságokba kit javasolnak. Utána Orbán Balázs olvasta fel, hogy a Koalíció kiket javasol, a bizottságok megalakultnak tekinthetők. Jakab Attila szerint nincs más hátra más, csak egy pezsgőzés meg kötetlen beszélgetés.

Gálfi Árpád még arra kéri a bethlenfalvi és kadicsfalvi barátait, hogy énekeljék el a bethlenfalvi és a kadicsfalvi himnuszt. Székelyruhás férfiak és nők állnak meg a terem közepén, énekelni kezdenek. „Árpinak” egy köszöntőt is mond az egyik férfi.

15.17 Jakab veszi át megint a szót, megállapítja, hogy hat hölgy lesz az önkormányzatban, megérzése szerint ez hasznára válik a városnak, kevesebb lesz a vita. Négy szakbizottságot választanak meg a következőben. Az urnbanisztikai az első, a gazdasági a második (ebbe a jog is beletartozik), a harmadikba az egészségügyi, oktatási-szociális tartozik, a negyedik pedig a EU-projektek bizottságok.

15.15 "Nagyon örülök a Koalíció létrejöttének, de polgármesterként nekem minden székelyudvarhelyi fontos, a sikerhez összefogás kell" – mondja Gálfi Árpád. A polgároknak érezniük kell, hogy mi vagyunk értük és nem fordítva.

DSC 0230

Legyenek, legyünk jó vezetői Székelyudvarhelynek! Köszöni a bizalmat. Nagy tapsot kap az új polgármester, ami vastapsba megy át, közben az első sorokban ülő tanácsosok gratulálnak, Gálfi visszaül közéjük.

15. 12 Felelőtlenség lenne azt állítani, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaán lesz Udvarhelyen néhány nappal később. A jelenlegi állapotok megfontoltságra és türelemre adnak okot. Nem folytatjuk az „elmúltnyolcévezést”, új időszámítás kezdődik, véget ér a helyben járás kora, megkezdődik az összefogás kora.

15.10 A polgármester a mikrofonhoz lép, elkezdi beszédét, köszönt mindenkit. A székfoglaló beszédek ugyanarra a kaptafára készülnek, olvassa a szövegét. Köszöni a választópolgárok, a család, a párttársak támogatását. Fel kellene sorolni a kötelezettségeket, de ettől eltekint, mert a kampány során volt alkalom erre. Képletesen is kifejezi: új korszak kezdődik a székelyudvarhelyi városházán és Székelyudvarhelyen is. A városlakók az összefogásra és a marakodás elutasítására szavaztak. "Ezt tartom a siker kulcsának is".

DSC 0220

15: 08 Gálfi előtt a jegyző felolvassa az eskü szövegét – Jur. Esküszöm. Isten engem úgy segéljen! – mondja Gálfi, tapsol az egész terem, közben aláírja a mandátumát. Jön az új polgármester székfoglaló beszéde.

DSC 0215

15: 06 A teremben mindenki feláll. Ciobanu Ana Maria beszél a bíróság részéről – megállapítást nyert, hogy Gálfi Árpád szerezte a legtöbb szavazatot a választásokon. Óvás nem volt, így minden feltétel teljesült ahhoz, hogy ő legyen a polgármester a törvény értelmében.

DSC 0179

Gratulál neki, isten segítse - mondja neki. Taps a teremben.

15: 04 Megszületett a döntés, Orbán Balázs jelenti be, hogy 17-en szavaztak, mindenki Orbán Árpádra.

DSC 0125

Ezt is eltaláltuk, akárcsak a tapsot. Jön a polgármester esküje.

15.02 A terem kiürül, de több levegő nem lesz. Meglepetés sem a szavazás végén, megérzésünk szerint megint meg fogják tapsolni a végeredményt is. Azért jó sokáig számol megint a „validáló” bizottság.

Jakab Attila visszatér közben a terembe. A pulpitus közelében van letéve néhány kispalack ásványvíz, mire leírjuk ezeket a sorokat, már nincs ott.

14: 53 A tanácsosok egyenként mennek a teremben felállított szavazófülkékbe, ezekből kettő van. Tíz perc szünet, megszámolják a szavazatokat.

14.43 Nyitottságáról biztosítja a jelenlevőket, az ajtaja mindig nyitva áll azok előtt, akik felkeresik őt. Köszönöm szépen, sok sikert mindenkinek! - zárja magyarul. Taps a teremben.

Az ülés levezetésére Jakab Attilát javasolja Orbán Balázs, ezt elfogadják, innen ő vezeti az ülést. Jakab beszél: pártállástól függetlenül megszolgáljuk a bizalmat. Az első feladat, hogy megválasszák az alpolgármestert.

DSC 0111

Hajdó Csaba Orbán Árpádot javasolja. Benedek Árpád Csaba elmondja a mikrofonba, hogy az RMDSZ frakció is Orbán Árpádot javasolja, és sok sikert kíván neki. Hatalmas taps a teremben. Egyedül Orbán Árpád neve kerül a szavazólapra.

14.35 Adrian Jean Andrei kormánybiztos beszél, három napja eskükön vesz részt. Mint mondja, három napra sűrűsödtek az események, ma éjszaka 12 óráig a megye összes településén megalakulnak.

Most magyarul beszél, tökéletes akcentussal mond el egy mondatot: Engedjék meg, hogy gratuláljak és sok sikert kívánjak mindenkinek! Folytatja románul, mindenkinek köszönetet mond, a leköszönő polgármesternek és tanácsnak is. Fiatal és idősebb tanácsosokat is lát, azt gondolja, hogy a fiatalok lendülete és az idősebbek tapasztalata miatt kialakul egy csapat. Azt szeretné hinni, hogy jó viszonya lesz a most megválasztottakkal is.

14.35 Ez eltart egy ideig, egyenként mennek ki a mikrofonhoz és bemondják az esküt.

DSC 0064

Színt hoz az egészbe, hogy Orbán Árpád az "Isten engem úgy segéljen!" mondatot is odamondja. Ezt teszi Sinka is, Benedek Árpád Csaba is. Ezt a divatot úgy tűnik, BÁCS indította el, négy éve tudomásunk szerint még csak ő mondta ezt.

DSC 0076

Vass Zoltán és Ványolós István külföldön vannak, igazoltan hiányoznak, ők a következő ülésen teszik le az esküt. Megvan a város új tanácsa. Tapsolnak a teremben.

14: 30 Jakab Áron Csaba párttagságát felfüggesztette az RMDSZ, helyette Ványolós István lesz képviselő. 

A jegyző felolvasta az eskü szövegét, mindenki felállt a teremben, a képviselők egyenként aláírják az eskü szövegét.
Ugyanakkor a mikrofonba mondják románul és magyarul, hogy „Jur. Esküszöm.”

DSC 0057

14: 27 Telik-múlik az idő, végre visszajön Orbán Balázs és Benedek Árpád Csaba a dokumentumokkal a terembe. Bodnár jegyzővel nézik át a papírokat. Orbán szólásra emelkedik: a mandátumigazoló bizottság elvégezte a munkát. A névsor: Arros Orsolya, Benedek Árpád Csaba, Berde Zoltán, Biró Edit, Biró Jolán, Derzsi László, Gálfi Árpád lemondott a polgármesteri tisztség miatt, Vass Zoltán jön a listáról helyette, Hajdó Csaba, Jakab Attila, Lőrincz Edit, Lőrincz Zsuzsánna, Mike Levente, Orbán Balázs, Orbán Árpád, Péter Balázs, Sinka Arnold, Szabó Gyula, Szarvas Zsuzsanna lesznek a tanácsosok.

14. 17 Szünet van, várjuk a „validálást”. Újabb és újabb arcok érkeznek a tanácsterembe, egy részük városházi alkalmazott, de az egyházi vezetők is megjelentek.

DSC 0031

Valaki valamit be akar tenni a polgármester autójába. Gálfi kimegy és azt mondja: az autó nem megy ki a hivatalból!

14. 18 Amíg a szünet tart, tovább pásztázzuk a résztvevőket. Gálfi Árpád családja is itt van, de nem tudtuk nem észrevenni Szász Jenő feleségét, aki Fráter Olivérrel beszélget szinte mögöttünk. A leendő önkormányzati képviselők a terem középső soraiba ültek. Gálfi most fog kezet a prefektussal, beszélgetnek.

14.12 A teremben vidám zsongás van, mindenki mosolyog, beszélget. Megjelent rengeteg udvarhelyi polgár, ők főleg az utolsó sorokban, illetve a karzaton foglalnak helyet. Csöpög az izzadtság sokukról, törölgetik a homlokukat. Ezzel a sajtósok is így vannak, akik a terem két szélén helyezkednek el, az első sorokban.

Az érvényesítő bizottság (ahogy itt mondják, validáló) dolgozik jelenleg, a tanácsosok dokumentumait nézik át. A szünetek alatt akár még cigarettázni is lehet majd - így Lőrincz Zsuzsánna.

DSC 0022

14.00 megérkezett Adrian Jean Andrei prefektus, kezdődhet az ülés. Bodnár László jegyző románul kezdi az ülést. Itt van Ciobanu Ana Maria is, a választási bizottság elnöke. Magyarra vált a jegyző, köszönt mindenkit. Jakab Áron Csaba nem jelent meg. Az ülést a rangidős tanácsos, Lőrincz Zsuzsánna, illetve a két legfiatalabb, Szarvas Zsuzsánna és Derzsi László vezetik.

13. 57 Szeretettel köszöntjük olvasóinkat! Perceken belül kezdődik az önkormányzat alakuló ülése, itt vannak a városháza dísztermében a leendő tanácsosok, illetve rengeteg civil is. 2016 júniusát írjuk, a díszterem gyakorlatilag tele van, nagy a hőség is, rengeteg ásványvíz van előkészítve.

DSC 0018

A székelyudvarhelyiek a változásra szavaztak 2016. június 5-én. Az RMDSZ elvesztette többségét a városi tanácsban, és elvesztette a polgármesteri tisztséget is. A polgármesteri tisztségben az MPP-EMNP alkotta koalíció jelöltje, Gálfi Árpád váltja az RMDSZ-es Bunta Leventét. Csütörtöki bejelentésük szerint a koalíció két pártja továbbra is együtt kíván működni, 11 önkormányzati képviselőjük lesz, míg az RMDSZ 8 tanácsossal képviselteti magát a 19 tagú döntéshozó testületben.

Pui Nándor független jelölt még nem tudni, hogy bejut-e. Bizonyos vélemények szerint nem, mivel az 5 százalékos bejutási küszöböt a szavazatok újraszámlálása után nem éri el. Úgy tudjuk azonban, hogy ő is jelen lesz az alakuló tanácsülésen, és a megalakult tanácsot ügyvédje megtámadja majd a bíróságon.

Az RMDSZ-es lista változni fog, mivel Jakab Áron Csaba korábbi frakcióvezető mandátumát nem igazolja a párt, kérdés, hogy ki lesz helyette.

 



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Mohabacsi2
2016-06-24 15:16:39
No hat ha itt a prefektus, kivancsi vagyok ott marad e Szekelyzaszlo a varoshazan avagy leveszik!!
Buntanak sikerult lobogtatnia mindenfele szelek ellenere.
Bunta egy szep rendezett, tiszta viragos/viragzo varost hagy ezekre a Szasz Jeno kovetokre.Ugyanakkor rendezett penzugyeket, sot penzt is a varoskasszaban, nem ugy mint anno amikor atvette a varosvezetest. Az udvarhelyi nep szavazott ezt tiszteletben kell tartani akar rafazik akar nem. Bunta egy eros egyeniseg, amit az uj polgarmesterrol nem tudom, hogy el lehet e mondani.Kivancsi vagyok hanyfele fogjak rangatni, cibalni.Most orul az udvarhelyi polgarok egy resze, kivancsi vagyok hogy egy-ket ev mulva is ez lesz e a helyzet?Allitom hogy nem.
avatar
guguka
2016-06-24 15:42:23
Persze, majd Galfi fogja levenni... leveszi majd Bunta, aki pl. Nyiro ujratemeteset is ugyesen megakadalyozta.
Rendezett penzugyeket nem nehez hagyni, ha az ember 3 evig nem csinal semmit, csak elmultnyolcevezik, utolso evben meg felavat ket korforgalmat, es megnyeri a valasztasokat. Szerencsere az udvarhelyi nep ezt nem nezte el masodszor is.

Remeljuk vege lesz ennek a trehany, lusta, semmirekello, tunya, nemtorodom vilagnak, amit Bunta kepviselt, es valoban uj vilag lesz varosunkban.
avatar
otto9876
2016-06-24 16:14:02
..
Pont az ilyen"Mohabácsi" féle begyepesedett agyú udmr bérenc figurákból lett elegünk!
avatar
Mohabacsi2
2016-06-24 16:57:35
re:
avatar
guguka
Persze, majd Galfi fogja levenni... leveszi majd Bunta, aki pl. Nyiro ujratemeteset is ugyesen megakadalyozta.
Rendezett penzugyeket nem nehez hagyni, ha az ember 3 evig nem csinal semmit, csak elmultnyolcevezik, utolso evben meg felavat ket korforgalmat, es megnyeri a valasztasokat. Szerencsere az udvarhelyi nep ezt nem nezte el masodszor is.

Remeljuk vege lesz ennek a trehany, lusta, semmirekello, tunya, nemtorodom vilagnak, amit Bunta kepviselt, es valoban uj vilag lesz varosunkban.

Nem Galfi fogja levenni, hanem levetetik vele, ugy ahogy mas szekely varosokban is levetettek pretefektusi meg mittudomen milyen hatarozatokkal.Ezt Buntaval nem tudtak megcsinalni. Aztan ne igyal elorre a medve borere mert meg talal csapni :) Igazad van most jon egy uj/regi vilag. Visszajon a Szasz jenci vilaga. Nem korforgalmat fog csinalni, hanem elharacsolja a Kosuth utca masik felet is.Ma meg csak a felesege orrat dugta ide, holnaptol kezdve a sajat orrocskajat is bele uti..
avatar
Mohabacsi2
2016-06-24 17:03:58
No ne mond, nekem pedig (nem vagyok semmifele parttag) a szszszsz fele pecsemes kigyo maffiozokbol

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."