Itthon » Civilek

3D-ben elevenedik meg a Legendárium

Székelyföldi csapat készíti legendáinkból az első háromdimenziós székely rajzfilmet. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Fazakas Szabolcs és a Legendárium könyv
Bárki támogathatja a rajzfilm elkészülését
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 02., 16:26
2 hozzászólás. 

Kezdetben volt a legendatérkép, aztán megszületett a Székelyföldi Legendárium könyv, elkészültek a Tatárittyom és a Kincskereső társasjátékok. A Legendárium-projekt és termékei határon innen és túl is egyre népszerűbbek, igazi rajongótáboruk van már. A 156, székelyföldi legendát tartalmazó meséskönyvet vették, mint a cukrot, jutott belőle még az Óperenciás tengeren túlra is.

Sikere nemcsak facebook-os lájkokban és üzenetekben mérhető. A 10 000 példányból közel kétezret ajándékoztak iskoláknak, óvodáknak, intézményeknek és szegény sorsú gyermekeknek. A boltokban is szépen fogytak a könyvek, mindössze 400 példány vár még gazdára – újságolta a Legendárium-projekt ötletgazdája, Fazakas Szabolcs.

Mint mondta, a könyv alapján készült két társasjáték, amelynek óriás változatát már több helyszínen, többek közt a Budai várban is bemutatták, nagy valószínűséggel már december elején kapható lesz a kereskedelemben.

A Mikulásoknak jó hír, hogy a Tatárittyomot és a Kincskeresőt egy dobozba csomagolva lehet majd megvásárolni, az ára miatt nem jut koldusbotra az öreg szakállas. A könyv és a társasjáték angol nyelvű változatával pedig a húsvéti nyuszi lepheti meg a gyermekeket – sorolta a távlati terveket Fazakas.

Székely legendák a térben

December végére egy másik izgalmas meglepetést is tartogat a Legendárium csapata. Nem volt ez nagy titok, hiszen a könyv bemutatója kapcsán is elhangzott már, hogy a Legendárium-projekt következő gyermeke egy, a székelyföldi legendákat feldolgozó rajzfilmsorozat lesz.

A Likas Kő, az első rajzfilm helyszíne

Az ígéretből valóság lett: készülőben a kilenc szék tizenkét legendáját feldolgozó animációs sorozat első része, amely az udvarhelyszéki Likas-kő legendáját dolgozza fel. Az alkotás nem csak témáját tekintve székelyföldi, a stáb, a figurákat szinkronizáló színészek, de még a forgatás helyszíne is itthoni.

„Igyekeztünk egy olyan tapasztalt, hozzáértő szakemberekből álló stábot összeállítani, amelyben mindenki székelyföldi. Romániában és Erdélyben is egyedülálló ez a projektünk, mert ilyen témájú és ilyen hosszúságú háromdimenziós rajzfilmsorozat itt még nem készült" – mondta Fazakas.

Hozzáfűzte: a rajzfilmek a Székelyföldi Legendáriumban összegyűjtött legendákon alapszanak, de azokból mindössze tizenkettőt dolgoznak fel, azaz minden történelmi szék, Csík, Aranyos, Gyergyó stb, néhány legendáját rajzfilmesítik meg. Minden rész hétperces lesz, tehát ha elkészül, 84 perc lesz az animáció teljes időtartama.

Mesevilág, nem hamisítás

„Ért minket a könyv kapcsán olyan kritika, hogy nem festünk reális képet a valóságról, azaz közel járunk a történelem meghamisításához. Az ilyen vádak és félreértések elkerülése miatt fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy mesefilm lesz, a szereplők, az eredeti helyszíneken épített várak az alkotók fantáziájának a szüleményei" – meséli Fazakas.

„A könyvnél forrásmunkának felhasználtuk Benedek Elek, Orbán Balázs munkáit, de nem egy, a székelység történelemét feldolgozó kötetet, hanem egy mesekönyvet írtunk" – tisztázta. Hozzátette, nem csak a hamisságtól, de a mesevilág elgiccsesítésétől is óvakodnak.

Baricz Gergő is beleszól

A rajzfilm első részének stúdiómunkálatai a hangfelvételnél tartanak – ennek a Digital3 televízió adott helyet. Egy saját, falusi környezetben berendezett „székely Hollywood" egyelőre még csak álom, de Fazakas optimista, reméli, egyszer ez is megvalósul.

A Legendárium társasjáték

A sorozatnak lesz egy állandó főszereplője, jelesen Kónya Attila grafikus által megrajzolt, pörge kalapos székely legényke, aki, ha minden jól megy, Baricz Gergő hangján fog megszólalni. Neve az óriásokkal, sárkányokkal megküzdő legénynek egyelőre nincs még.

„A név kiválasztásánál fontos szempont, hogy magyar legyen, de kiejtése ne ferdüljön az angol és a román szinkronizálásnál sem. A rajzfilmet ugyanis világkörüli útra akarjuk indítani" – árulta el az ötletgazda.

Érdekes kulisszatitok az is, hogy az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeit is bevonták a projektbe. Így a jó és a rossz tündérnek P. Fincziski Andrea és László Kata, a kakasnak pedig Barabás Árpád színművész, a legendák főnarrátora kölcsönözte a hangját.

Budapesti premier után haza

Az első rész premierje karácsony előtt, az Országházban lesz, hiszen a sorozatindító epizód elkészítésének költségeit több mint 60 százalékban a Magyar Országgyűlés Hivatala támogatta. Természetesen a hazai bemutató sem marad el, a budapestit követően újév és karácsony között itthon is sort kerítenek a premierre.

Ez Korond határában, a Likas-kő legendájának helyszínén lesz. Nem véletlenül, mert úgy tervezik, hogy minden megfilmesített legendát szó szerint a székhelyén mutatnak majd be.

Saját rajzfilm saját zsebből

Az sem titok, hogy a rajzfilmsorozat elkészítése nem csak összehangolt csapatmunkát kíván, de rengeteg pénzbe is kerül. Az első két rész elkészítéséhez szükséges pénzösszeget megnyerték ugyan pályázaton, de az MTVA anyagi források hiányára hivatkozva visszakozott, végül a Magyar Országgyűlés Hivatala karolta fel, és finanszírozta a projektet.

A Legendárium csapata is bepótolt, a könyvek, térképek eladásának bevételéből származó összeget fektették be abba, hogy december végén már három dimenzióban láthassuk megelevenedni a képernyőn a Likas-kő legendáját. Ahhoz viszont, hogy a sorozat további részei is elkészüljenek, támogatókra, mecénásokra is nagy szükség van.

„A rajzfilm kapcsán több vállalkozót, nagy céget is felkerestünk már, várjuk a visszajelzéseket, a fő támogatóink segítségére ezután is számíthatunk. Ugyanakkor, megfogadva több ismerősünk tanácsát, és élve a világháló adta, szó szerint határtalan lehetőségekkel, elindítottunk egy internetes gyűjtőkampányt" – részletezte.

„Az IndieGoGo oldalán meg lehet nézni a rajzfilm demóját, és ugyanitt lehet egy 5-től 5000 dollárig terjedő pénzösszeget felajánlani" – hívta fel a figyelmet a lehetőségre Fazakas.

Hozzátette: fontos tudni azt is, hogy a kampány december 22-ig tart. A támogatás összegét nem csak dollárban, de bármilyen pénznemben, így lejben is fel lehet ajánlani, az átutalás on-line történik.

„Nem koldulunk, hiszen az nem a mi asztalunk, de ezzel a kampánnyal egy kis játékot is indítunk, a felajánlott pénzösszeg nagyságának függvényében lehet nyerni székelyföldi kirándulásokat, ajándékcsomagokat" – fűzte hozzá Fazakas, jelezve, hogy a legendáriumosok megjutalmazzák azokat, akiknek szívügyük, hogy elkészülhessen a rajzfilmsorozat.

Akinek üres a pénztárcája, az is segíthet: elég egy kattintás a megosztás gombra, hogy világgá kürtöljük a székelyföldi premiert.

Legendárium rajzfilmsorozat

 

Rendező: Tóth Árpád

Animátor, a rendező munkatársa: Kosza Arnold

Rajz, profil: Kónya Attila

Forgatókönyv: Kudelász Nóbel

Zene: Orbán Ferenc

Hangmérnök: Szász M. Attila

Produkciós asszisztens: Tófalvi Beáta

Gyártásvezető: Sófalvi Bálint

PR-grafika: Pálfi Csaba

IT asszisztencia: Tánczos Árpád

Producer: Fazakas Szabolcs

További munkatársak: Miklós Zoltán néprajzos, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója, Kovács Árpád és Maszelka János



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2012-11-03 12:23:14
Szívből gratulálunk a rajzfilmhez, és annak leendő folytatásához. Kitűnő ötlet a nyugati nyelvre való fordítása, és létfontosságú az ottani, nagybani terjesztése. Lássa csak ez a megbicsaklott világ, hogy miből lesz a bicsak! Csak okosan, mert látjátok, hogy a Legendáriumot is kikezdték már!
avatar
lorinczica
2012-11-06 22:14:34
műfaji gondok
Tisztelt Szerkesztők (és Szakemberek)!
Ideje lenne tisztázni a műfajt, megnézni a meghatározásokat a lexikonokban. Ugyanis a legenda és a monda nem azonos műfaj sem a magyar irodalomban, sem a magyar népköltészetben. Csak Nyugat-Európában!
Amúgy mindenben egyetértek Sófalvi Andrással.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."