Itthon » Civilek

Emlék a város nagyjainak

Az ismert udvarhelyiek sírjait mutató információs térképeket helyeznek el a temetőkertekben. Húsvétra lesz kész.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

alt
Könnyebben megtalálnánk Tompa sírját is
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 26., 14:39
0 hozzászólás. 

Tábla a jövőnek címmel nemrég indult el a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SzKA) legújabb projektje. A tervek szerint a belvárosi református temetőkert, valamint a Szent Miklós-hegyi római katolikus temetőkert bejáratához egy-egy (térképet is tartalmazó) információs táblát állítanának fel, amin az adott temetőkertben eltemetett ismert udvarhelyiek sírjait tüntetnék fel.

banyaijanos1

Mihály Zsombor, az SzKA önkéntese és a projekt felelőse portálunknak elmondta, mind a református, mind pedig a katolikus egyház nyitott volt a kezdeményezésre, a Haáz Rezső Múzeumtól pedig egy javasolt listát is kapott már az alapítvány.

Javaslatokat még várnak

A cél az, hogy minél több személyt számításba vegyenek, aki felkerülhet a táblára. A Facebookon egy kéthetes kampány indul, ami során kikérik az udvarhelyiek véleményét a híres, ismert helytörténeti személyiségekkel kapcsolatosan. Várják a javaslatokat az SzKA Facebook-profiljára, illetve az alapítvány egyéb elérhetőségeire (e-mail: szka@szka.org, postacím: Székelyudvarhely, Bethlen Gábor u. 55. sz., 535600).

csanadygyorgy1

A beérkezett javaslatok után március második felében véglegesítik a helytörténeti személyiségek listáját, a tervek szerint húsvétra el is készítenék a nagyjából A1 (megközleítőleg 60x84 cm) méretű táblákat. Mihály Zsombor információi szerint egy designer már dolgozik a táblákon, amelyeket a temetőkertek bejáratánál, jól látható helyekre állítanának fel.

Nem turisztikai jellege lesz

Péter Ildikó, az Alapítvány programfelelőse szerint ez a legkevesebb, amivel adózhatunk azok emlékére akik előttünk járva tettek a közösségért, a kultúráért, az egyházért, a városért.

„Sokan közülük jó hírűnket keltették, ismertté tették Székelyföldnek ezt a csücskét. Tiszteletünket szeretnénk leróni előttük, lehetőséget adni a temetőkertekbe látogatóknak, hogy ők is megtehessék ugyanezt" - fejtette ki.

kissferenc1

Mint Zsombor elmondta, nem feltétlenül turisztikai jellege lenne ezeknek, inkább nekünk, udvarhelyieknek szólnának. Kolozsváron, a Házsongárdi temetőben sincs, viszont nagyon szép, áttekinthető, akár mintaként szolgáló térkép van Budapesten, a Kerepesi temetőben (Nemzeti Sírkert). „Olyan térképnek kell lennie, amin az ember el tud igazodni és oda tud menni a sírhoz" – tette hozzá az önkéntes.

Ezeknek az embereknek a tevékenységétől jutott a város előbbre. A táblák felállítása tehát egyfajta hála is az utókor részéről.


A Haáz Rezső Múzeum által javasolt sírok listája


Református temető: Bányai János geológus, Bodola Sámuel erdélyi református püspök, Haáz Rezső etnográfus, Szigethi Gyula Mihály drámaíró, helytörténetíró, Tompa László költő, Csanády György költő, a Székely himnusz szövegírója, a Solymossy család, illetve három 1848-as tiszt

Katolikus temető: Hargita Nándor iparművész-tanár, Spanyár Pál festő, tanár, Szemlér Ferenc költő, író, újságíró, Tomcsa Sándor író, karikaturista, Kis Ferenc 1848-as veterán, Bem tábornok ezredtrombitása

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."