Itthon » Civilek

Ne háborgasd a kóbor kutyát

Nem ajánlatos foglalkozni velük, mert ingerültek, agresszívek. Néha tudunk segíteni, gazdának, ebnek egyaránt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

p-0755
Fotó: Csedő Attila / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. október 02., 08:07
0 hozzászólás. 

Egyre több a kóbor kutya a város területén, mivel az ebek tüzelési periódusa főleg a tavaszi, illetve az őszi hónapokban zajlik. Az utóbbi hetekben Székelyudvarhelyen is történt néhány kutyaharapás, a kóbor kutyák ügye az önkormányzat legutóbbi ülésén is szóba került.

A legfontosabb, hogy a tüzelő kutyát mindig pórázon sétáltassuk, illetve olyan kerítés mögött vagy kennelben tartsuk, ahonnan nem tud elszökni – mondta el portálunknak dr. Sándor Zsolt állatorvos.

p-02Amikor a kutya elveszett, nagyon fontos, hogy erről értesítsük az állatorvosát, illetve a helyi rádióban és a közösségi oldalakon felhívást fogalmazzunk meg – az utóbbi években bebizonyosodott, hogy sok kutya így került vissza a gazdájához.

Alig használják az azonosítót

Abban az esetben, ha egyedül csatangoló kutyát találunk az utcán, nem tehetünk túl sok mindent. Ezért lenne fontos, hogy a kutya nyakörvében vagy a rácsatolt lemezkén legyen telefonszám, mert akkor azonnal lehet értesíteni a tulajdonost.

p-5498Romániában egyelőre nincsen kötelező módon azonosító chip a kutyák nyakának baloldalán (Magyarországon már ez kötelező), így az állatorvosok sem tudják mindig azonosítani az ebeket. Sándor Zsolt szerint az Udvarhelyen tartott kutyák 1-2%-nak lehet azonosító chipje.

Többségben a kóborok

Az utcán csatangoló kutyák nagy része kóbor kutya, ezek nem otthonról szöknek meg – mondta Kodolányi Enikő, az Ebremény Egyesület vezetője. Az egyesületet több mint két éve hozta létre, általában az ő telefonszámát (0740-192162) hívják egy-egy elkóborolt vagy az autó által elgázolt kutya miatt.

p-04Olyan is előfordult, hogy egy agyonhajkurászott, sokkos állapotba került állatot is befogott, a gazdája még köszönetet sem mondott neki, sőt felelősségre vonta, hogy miért foglalkozik az ebbel.

Enikő szerint vannak „önsétáltató" kutyák is: ezek azok az állatok, amelyeket a gazda nem sétáltat meg, hanem egyszerűen kienged a kapun azzal, hogy „Majd visszajön!" Ő is a jó kennelt, a mélyen a földbe ásott kerítést ajánlja, így nagyobb az esély, hogy nem megy el a kutya hazulról.

Háttal a falnak

Ami a kóbor vagy az elcsatangolt, falkába verődött kutyák esetleges támadása elleni védekezést illeti, mind az állatorvos, mind pedig az Ebremény vezetője azon a véleményen van, hogy az ember nehezen tudja olyankor megőrizni a hidegvérét, pedig ez volna a legfontosabb.

p-03Ne közelítsük meg őket, hagyjuk békén a falkát, ha pedig támad az agresszív állat, álljunk szembe vele, háttal a falnak (általában hátulról marnak a kutyák). Félelmet ne mutassunk, határozott léptekkel hagyjuk el a helyszínt. Az állatok ilyenkor ingerültebbek, a hazulról elcsatangolt kutyák közül általában csak azok agresszívek, amelyek annak vannak nevelve.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."