Itthon » Civilek

Münchenig is futhattak volna

Másodszor volt Fuss Neki!, a célösszegnél jóval többet gyűjtöttek a szaladók, mint tavaly, több mint ezer kilométerrel a hátuk mögött.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Szaladók a székelyudvarhelyi Fuss Neki! 2013-as jótékonysági futóversenyen
Ki kevesebb, ki több körrel, de mindenki lelkesen futott egy jó célért
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. október 21., 17:37
1 hozzászólás. 

Közel száz szaladó nevezett az idei, sorban a második Fuss Neki! jótékonysági szaladásra – bár néhányan nem jelentek meg a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által szervezett karitatív sportesemény helyszínén, helyben is volt jelentkező, aki pusztán a futás kedvéért csatlakozott a mezőnyhöz.

A karitatív esemény lényege a három főszereplőn, vagyis az adománygyűjtő civil szervezeten, a szaladón, és az adakozón van. A civil szervezetek jönnek egy ötlettel, amihez pénzre van szükségük, a futók bevállalják, hogy valamelyik ügyért szaladnak, majd az adakozók eldöntik, melyik futóra hány lejt tesznek körönként, ami egyenesen az általa képviselt szervezethez jut.

Többet a vártnál

Az már tavaly is jellemző volt, hogy néhány szervezet a tervezettnél több pénzt gyűjtött be, ami most sem volt másként. Még kérdéses ugyan, hogy ki gyűjtött többet, és ki kevesebbet, hiszen a helyszíni adományokat ezután összesítik, az viszont biztos, hogy az összes civil szervezetet véve figyelembe a gyűjtés sikeres volt: a tervezettnél mintegy tízezer lejjel többet, összesen 33 522 lejt gyűjtöttek be a szaladók.

Szaladók a székelyudvarhelyi Fuss Neki! 2013-as jótékonysági futóversenyen

A legsikeresebb a Dr. Verestóy Attila Alapítvány volt, ők 7 465 lejt fordíthatnak ösztöndíjakra, a SZÉDIT 5 750 lejből bővítheti a keresztúri iskolák sportfelszerelését, míg a Pro Down Alapítvány 5 190 lejt költhet a fogyatékkal élő gyerekek kézműves tevékenységére.

A Pro Down tagjai minden bizonnyal nagyon örülnek, hiszen a tervet több mint ötszörösen teljesítették túl – ehhez egy fogyatékkal élő lány is hozzátett, hiszen büszkén teljesített néhány kört.

Adományrekord

A gyűjtésben leginkább Szalló Réka jeleskedett, aki a Dr. Verestóy Alapítványért szaladt, egyedül 2 115 lejt gyűjtött. Molnár Tamara 2 070 lejt söpört be a SZÉDIT kasszájába, míg Dobai-Pataky Erika 2 065 lejjel gazdagította a Pro Down Alapítványt.

Szaladók a székelyudvarhelyi Fuss Neki! 2013-as jótékonysági futóversenyen

A szaladók kilométerben is kitettek magukért: a legtöbbet, 22 kört, Csizmadi Mihály Zsolt és Orbán Attila szaladták, ami fejenként 28,6 kilométert, vagyis több mint egy félmaratoni távot jelent. Csapatban számolva a Feel Good Sportegyesület lehet a legbüszkébb a sportteljesítményére, hiszen ők összesen 208 km-en át tapostak. A futók összesen 1 285,7 kilométert szaladtak, ami azt jelenti, hogy akár Münchenig is elfuthattak volna, ha egymást váltják.

Az adományozókat is dicséret illeti, volt olyan magánszemély, aki egy szaladó után összesen 450 lejt fizetett, a cégek is kitettek magukért, egyikük például ezer lejt ajánlott fel egy szaladónak, és ugyanannyit egy másiknak. Felajánlás egyébként összesen 51 településről érkezett, az országhatár sem jelentett gondot, ugyanis Magyarországról, Svédországból, Svájcból és az Egyesült Királyságból is érkezett adomány.

Aki egy helyben szaladt

A szaladást a helyszínen követők figyelmét az esemény teljes ideje alatt magára vonta egy lány, aki kifogyhatatlan energiával, féktelen vidámsággal és egy adag őrültséggel megáldva buzdított mindenkit. Mint kiderült, Babuci a SZÉDIT csapatával érkezett, szívvel-lélekkel éljenzett, ujjongott és sikított minden beérkező szaladónak.

Szaladók a székelyudvarhelyi Fuss Neki! 2013-as jótékonysági futóversenyen

A lány különdíjat is kapott, amiért a teljes futás alatt mindenkiben tartotta a lelket, ekkor ismerhette meg a közönség a történetét is. Babuci elmondta, korábban depressziós volt, öngyilkos akart lenni, de barátai és a sport segítségével átlendült ezen, most örül az életnek, jövőre ő is szaladni készül.

Újratervezés

A futás után már csak néhány apró mozzanat van hátra annak érdekében, hogy a civil szervezetek végrehajthassák projektjeiket, amelyekre adományokat gyűjtöttek. Először is a szervező SzKA-val közösen összesítik a szaladás helyszínén begyűjtött adományokat, amiből kiderül, mely alapítványoknak, egyesületeknek sikerült elérni a kitűzött célt.

Szaladók a székelyudvarhelyi Fuss Neki! 2013-as jótékonysági futóversenyen

Ezután a begyűjtött összeg függvényében újratervezik, illetve némileg átszabják a projekteket, annak érdekében, hogy a tulajdonképpen összegyűlt adományokat tudják elkölteni.

Ez az újratárgyalás két héten belül megtörténik, majd a civil szervezeteknek három hónapjuk van arra, hogy elköltsék az adományokat, és tető alá hozzák projektjeiket.

A Fuss Neki! szaladáson készült további fotóinkat megtekintheted galériánkba, ide kattintva!



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kameleon
2013-10-21 18:56:39
Gratula a szervezoknek, koszonet Babucinak :)
Jo volt resze lenni ennek az esemenynek. Varjuk a kovetkezot, s ha
Babuci ne lett volna,
ot helyett, csak ket kort szaladtam volna :)
Udvarhelyrol.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."