Itthon » Civilek

Színes várost vagy kutyafuttatót szeretnél?

Jövőre is szervez kalákát a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, három ötletük is van hozzá, de te is beszállhatsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Színesítené egyik projektjében a várost a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány
Több példát is bemutatott az alapítvány a város szinesítésére
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. december 02., 18:02
1 hozzászólás. 

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány 2008 óta szervez Városi Kalákát, melynek lényege a közösségben elvégzett munka szokásának felelevenítése, illetve a városlakók ötleteinek kivitelezése, ezáltal egy-egy városrész jobbá, szebbé tétele.

Az alapítvány munkatársai nem csak a kivitelezésben, vagyis a konkrét munkálatokban várják a közösség segítségét, de a kaláka céljának meghatározásában is a városlakók véleményére támaszkodnak. A 2014-es kalákára három ötlet körvonalazódott, így ezeket most szavaztatja az alapítvány.

Ötletes rajzokkal színesítené a várost az SzKA

Az egyik ötlet a város színesítésére irányul, lényege, hogy a város területén található üres falrészeket, oszlopokat, vagy utcarészeket úgy fessék át, hogy azok egyedi hangulatot tükrözzenek. Az ilyen utcai művészetnek Nyugat-Európában már hagyománya van, sok kisebb-nagyobb városban futhatunk szembe egy-egy műalkotással.

Ezek jellemzően kisebb területeken jelennek meg, vagy csak egészen apróságok, ám a gyakran humoros, vagy elgondolkodtató kivitelezés életet visz egy kopott utcarészbe, vagy szürke betonfalba.

A Bethlen-negyedieknek is jól jönne egy kutyafuttató

A második projekt egy kutyafuttató park létrehozása: ilyen már van egy a városban, a városi strand környékén a volt kazánház épülete mellett, ám ez sokak számára nagyon messze van, így most a Bethlen- és Tábor-negyedi lakóknak szeretnének egy hasonló, kerítéssel elkülönített és lezárt helyet létrehozni, ahol a négylábúakat póráz nélkül is lehetne futtatni.

Az alapítvány munkatársai arra kérik mindazokat, akik a kutyafuttató mellett voksolnának, hogy mondják el a leendő létesítmény helyszínével kapcsolatos ötleteiket is.

Szemetes a Cserehát, nevelni is kéne

Végül egy nagyméretű takarítás is tervben van, méghozzá a Csereháton. Egy itt lakó jelezte az alapítványnak, hogy hiába takarítja gyakran a környéket, az folyton szemetes, így a kaláka célja nem csak egy közös nagytakarítás lenne, hanem társadalmi nevelés is, melynek során főként a gyerekek és fiatalok figyelmét hívnák fel arra, hogy gyűjtsék szelektíven a szemetet, és ne a környezetet szennyezzék vele.

Az ötletekre az SzKA honlapján lehet szavazni december 4-ig, de az alapítványnál további ötleteket, illetve az eddigiekhez kapcsolódó kiegészítéseket is várnak az szka@szka.org email címen, vagy más elérhetőségeiken.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mzolee
2013-12-03 12:47:19
Kutyavilagban elunk...mig eleg sok ember az utcan el es ehezik, masok kutyasetaltatoban gondolkodnak...hat hajra...
Nem jobb lett volna a kapolna koruli teret rendbe tenni elobb? Epp csak nekifogva van ott az atrendezesnek...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."