Itthon » Civilek

Futás az egészséges közösségért

Baráti társaságként indultak, mára negyvenfős egyesületként veszik rá rendszeresen a sportszeretőket a közös szaladásra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Fuss a természetben!
Fuss a természetben!
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. június 30., 09:13
0 hozzászólás. 

Az elmúlt három év sikereiről és az újabb tervekről Ilyés Loránddal, a Feel Good Sportegyesület elnökével beszélgettünk.

Minden második hétvégén közös szaladást szerveznek az érdeklődőknek, most az újjáélesztett Tihadár emlékfutáshoz kérik a közösség segítségét.

– A csapat egy baráti társaság volt az egyesület létrejötte előtt is – meséli Ilyés. Jártunk versenyekre, főleg futóversenyekre, mint a terepfutó verseny, duatlon és triatlon. Láttuk, hogy a városban nincs ilyen szintű mozgolódás, és arra gondoltunk, hátha tudnánk ezen közösen változtatni. Ha pedig hivatalossá is tesszük, hirdetni is tudjuk a programjainkat, ezzel pedig kívülállókat is be tudunk vonni az eseményekbe. Előttünk talán nem is volt olyan csapat, aki ennyire hirdette volna a szabadidősportot. A másik előnye az egyesület létrehozásának az volt, hogy hivatalossá tudtuk tenni a szervezést is. Az egyesület létrejöttét követő évben tizenkét főről közel negyven főre nőtt a csapatlétszám.

Megalakulásunkkal át is vettük a Tihadár Emlékfutás szervezését,

amely kilenc év kihagyás után született újjá. Ennek az emlékfutásnak az lenne a lényege, hogy négy olyan holt településnek az útvonalán megy végig, amelyeknek már csak a neve maradt fenn esetleg egy-egy utcát jelölve. A Jézus kápolna környéke volt valamikor Gyárosfalva, a Szent Imre utca Szentimrefalva, a Szarkakő környéki terület pedig a Tihadár, amely az emlékfutás végcélja.

Ez az útvonal egy kezdőnek nagyon nehéz lenne, épp ezért nem verseny – mondja Ilyés Loránd. Bár időjárásfüggő is az emlékfutásra jelentkezések száma, így is elértük már a hetven főt néhány alkalommal. De nem is az a fontos, hogy több százan legyenek, hanem az, hogy aki odajön, jól érezze magát. Bárki csatlakozhat az egyesületünkhöz is, a lényeg, hogy hozzánk hasonló gondolkodású legyen. Kapunk is mindig jelzéseket e téren, így minden évben kerítünk alkalmat arra, hogy akik komolyan gondolják, csatlakozhassanak hozzánk.

Közösen szaladunk, bevárjuk egymást

A Tihadár Emlékfutáson túl van a Mozdulj ki velünk! Közösségi futás elnevezésű programunk is, amelyet évente közel huszonöt alkalommal szervezünk meg. Ez azt jelenti, hogy minden második hétvégén működik a program. Ezeket a Budváron, a Szarkakőn, a Nagyoldalon bonyolítjuk le. Attól közösségi a rendezvény, hogy csoportokban történik a futás, a tapasztaltabbak elöl haladnak, a kevésbé edzettek a következő csapatokban.

A lassúbbak akár sétálva is megtehetik a dombosabb szakaszokat, a hangsúly a mozgáson van. Előre megbeszéljük mindig az útvonalat, a különböző pontoknál be is várjuk egymást. Addig lehet egy-egy dombtetőn, kilátón beszélgetni, ismerkedni, ettől is lesz közösségi a program.

A természetben való sportolás számomra nagyon fontos

– hangsúlyozza Ilyés. Én így kapcsolódom ki, más olvasással, esetleg kocsmázással üti el az időt. Maximum rossz időben választom a terepfutás helyett az aszfaltot. Azon túl, hogy fizikailag jót tesz az ilyen fajta mozgás, az embernek a természettel való kapcsolatát is megváltoztatja. Sőt, talán az emberek közötti kapcsolatok is értékesebbé válnak. Szerintem a természetben sportoló ember sokkal kiegyensúlyozottabb, az értékrendje letisztultabb.

Ilyés Loránd elmondta, ahhoz, hogy még jobban működhessen az egyesület, a pénzen túl időre lenne még szükségük. Az eladási ügynökként dolgozó egyesületi elnök bevallása szerint a kenyérkereső állása mellett legalább annyi időt eltölt a programok szervezésével, mint a munkahelyén. Szerencsére az egyesületen belül van egy két-három szintén fanatikus tag, akik hasonló mértékben vállalnak részt a feladatokból.

Erre szükség is van, hiszen például az augusztus folyamán megrendezésre kerülő hargitai terepfutóverseny rengeteg munkával jár. A szabályzat összeállításától kezdve az útvonal kijelölésen keresztül a támogatók bevonzásáig és a program meghirdetéséig mindent ez a maroknyi ember végez. A program lebonyolításában viszont már részt vesznek önkéntesek is.

Idén is lesz Tihadár Emlékfutás

Persze anyagiak nélkül nem működne ez sem, ezért jó lehetőség az egyesület számára a Közösségi Alapítvány Ön Dönt elnevezésű pályázata, ahol minimális önrésszel nagyobb összeghez lehet jutni. Az egyesület 3960 lejre pályázik, és jelenlegi célkitűzéseik szerint ezt az összeget a Tihadár Emlékfutás PR és marketing tevékenységének költségeire fordítanák – tudtuk meg Ilyés Lorándtól.

– Ezzel a fajta pályázattal, amikor döntésre hívjuk a városlakókat, már önmagában is népszerűsítjük a programjainkat, mozgósíthatunk embereket. Az emlékfutáshoz szükséges bannereket, lehúzós matricákat és feliratos, logós csősálakat ebből a pályázati pénzből vásárolnánk meg.

A Tihadár Emlékfutás pontos időpontját még nem tudják a szervezők, hiszen függ többek között a saját egyéni versenyeiktől is. Ez utóbbin elért eredményeikre mint egyesületi sikerekre szintén büszkék. Sportolóik rendszeresen vesznek részt országos és nemzetközi szintű terepfutó, terepkerékpár, duatlon és triatlon versenyeken, amelyeken rendszerint dobogós helyezést érnek el.

– Amiért talán megérdemeljük a vásárlói szavazatokat az az a fajta szervezői hozzáállás, aminek nyomán állíthatom, eddigi rendezvényeink minden résztvevője pozitív élményekkel térhetett haza. Ez a jövőben is a legfőbb céljaink közé fog tartozni.

Arra a kérdésünkre, hogy kire szavazna Ilyés Loránd a vetélytársai közül, azt a választ kaptuk, hogy bár a maga területén valószínűleg mindenki megérdemli a támogatást, mégis ők inkább saját tevékenységükre, saját szavazótáborukra koncentrálnának.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."