Itthon » Közélet

Türelmet kért és hóeltakarítást ígért Borboly

Rövidesen megoldódik az udvarhelyszéki megyei utakon is a hóeltakarítás, legalábbis ezt ígéri a megyei tanács elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Havas út
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. december 13., 13:48
5 hozzászólás. 

Hétvégéig a lakosság türelmét kéri Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az udvarhelyszéki megyei utak téli karbantartása ügyében.

Mint december 13-án nyilatkozta, tudomása van arról, hogy gondok voltak az elmúlt éjszaka is a forgalommal, és a fennakadások egyik fő oka az, hogy a vidékünket nem ismerő, felkészületlen teherautósok, a téli viszonyoknak nem megfelelő módon, hólánc nélkül vágtak neki az országnak, és megyénken áthaladva megcsúsztak, keresztbe fordultak, ami forgalomkorlátozásokat vont maga után. Szerdáról csütörtökre virradóan 15 kamiont kellett kisegíteni, ezért a tanácselnök kérte a prefektust, hogy vezessenek be súlykorlátozást a megyei utakon, hogy ilyen esetek miatt ne legyen fennakadás.

Borboly szerint az udvarhelyszéki megyei utak hóeltakarítási gondjaira is van megoldás, hiszen már a harmadik közbeszerzési eljárást írták ki, mert nem jelentkeztek a cégek. Ez alkalommal is csak egy cég nyújtott be érdemi ajánlatot, és már folyamatban van a szerződések megkötése, amelyek hétfőn lépnek érvénybe.

„Addig a lakosság türelmét kérem, és arra is kérek mindenkit, hogy mielőtt útnak indul, érdeklődjön az útviszonyokról a megyei tanács készenléti szolgálatánál a 0266-207774 telefonszámon vagy a telikarbantartas@hargitamegye.ro e-mail címen" – jegyezte meg a tanácselnök.

A közbeszerzési eljárás december 11-én zárult le azon megyei útszakakaszok hótalanítására, amelyekre az előző közbeszerzések sikertelensége miatt még nem volt érvényes szerződés Hargita megyében. Korábban mintegy 700 kilométernyi megyei besorolású útra kötött együttműködési megállapodást a helyi önkormányzatokkal a megyei tanács, és december 11-én volt az eredményhirdetése a további mintegy 160 kilométerre kiírt licitnek, és a 132-es út (Szentegyháza – Oklánd – Brassó megye határa) kivételével valamennyire megkötik a héten a szerződést.

A 132-esen egy rosszindulatú óvás miatt továbbra sincs lehetőség hivatalosan végeztetni a hóeltakarítást, ezért az országos útügyi vállalat segítségét kértük – mondta a megyei tanács elnöke.

A fennmaradt 160 kilométernyi szakasz hótalanítására vonatkozó közbeszerzési eljárást 7 tételben („lot") hirdették meg az alábbi útszakaszokra: 123B (Mindszent – Csíkszereda), 123C (Fitód: 123B – központ), 131 (Felsőboldogfalva – Kovászna megye határa), 132 (Oklánd – Homoródalmás – DN13A, Brassó megye határa – Homoródújfalu), 132B (Brassó megye határa – Városfalva), 133 (Városfalva – Homoródszentpál, Muzsnai eltérő – Kányád, Muzsna – Maros megye határa), 137 (Székelykeresztúr – Székelyudvarhely), 137A (DJ137 – Kányád), 138 (Fenyéd – Libán, Libán – Tekerőpatak), 174A (DN15 – Bélbor). Mind a hét tételre a Fundamenta Kft. nyújtott be értékelhető ajánlatot, így – a 132-es kivételével – ez a cég végzi majd a téli karbantartást az említett szakaszokon.

Birtalan József, a megyei tanács alelnöke, a téli karbantartásért felelős illetékes elmondta, sokat dolgoztak azon, hogy a több mint 860 kilométer hosszú megyei kategóriájú út járható legyen, ám év elején a kormány a központi költségvetés elosztásakor nem vette figyelembe, hogy Hargita megye rendelkezik a leghosszabb megyei úttal, és ugyanannyit vagy kevesebb pénzt osztott le hótalanításra, mint a sokkal kevesebb úttal rendelkező megyéknek. Ráadásul a problémát súlyosbította, hogy nem jelentkeztek a cégek a közbeszerzésen.

„Téli gumikkal, a téli útviszonyoknak megfelelő felszereléssel továbbra is közlekedni lehet a megyei utakon, egyes szakaszokon pedig, sűrű havazás vagy vihar esetén, kötelező a hólánc használata" – nyilatkozta az alelnök.

Szerkesztőségünk több udvarhelyszéki útszakaszt is megvizsgált járhatóság szempontjából, ezekről itt és itt olvashatnak bővebben.

sajtóközlemény



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2012-12-13 14:35:21
A 132-es megyei utra majd megkotik a hotalanitasi szerzodest marciusban.
avatar
Krisztián
2012-12-13 16:55:41
Miért kell hazudozni? A tiszta valóságot, azt mondja Birtalan elvtárs!
avatar
valaki99
2012-12-13 19:56:43
Nem a forgalommal van a gond ... a hóval .. váratlanul jött decemberben. Miért nem lehetett előkésziteni a liciteket ősszel vagy méghamarabb .. remélték, hátha nem lesz tél?
avatar
LőriBoti
2012-12-13 21:01:11
Tisztelt Illetékesek!
A mai nap folyamán nem kis izgalommal tettem meg a Városfalva-Székelyudvarhely útvonalat és elmondhatom, hogy katasztrofális útviszonyok fogadtak. Soha ennyire nem volt elhanyagolva a hótalanítás. A kénosi hegy környéke a legrosszabb, mert 10- néhol 15 cm vastagságban kásás hó borítja az úttestet. Ahol netalán el van hóekézve ott korcsolyázni lehet az úttesten, mert egyetlen lapát csúszásgátló sincs elszórva. Legalább két autóbusz akadt el, több kisautó és teherautó.
Úgy gondolom, hogy ilyen esetekben sürgősségi beavatkozásra lenne szükség, hiszen emberek százai munkába járnak, ügyes-bajos dolgaikat intézik, nem beszélve arról, hogy saját maguk, családjuk, autójuk épségét kockáztatva teszik mindezt. Isten őrizz valakinek mentőt kellene hívni a térségbe (Homoród-mente) még az se érne oda időbe, mert a közbeszerzési eljárás megkötése ilyen bonyodalmas.
Valamit tenni kéne emberek.
avatar
egy utazó
2012-12-13 21:42:26
És mit mondjunk azoknak aki a munkánktól függnek és mi nem tudunk dolgozni menni? Hogy mi is türelmet kérünk, és várjanak jövő hétig....? Kíváncsi lennék hogyan közlekedne Birtalan József egyes útszakaszokon, és mi a véleménye, hogy milyen is az útviszonyoknak megfelelő vezetés, mert én hólánccal is alig értem ki Derzsbe, még a délután érkező hóeke sem tudott kimenni egy emelkedőn.....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."