Itthon » Közélet

Ritkán lőnek emberre a rendőrök

Főként figyelmeztető lövéseket adnak le Carpaţi típusú pisztolyaikkal. Neked is lehet hasonló fegyvered.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fegyver1
Fotó: Koszta Ferenc
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 23., 19:04
1 hozzászólás. 

Habár nálunkfelé általában a rendőrök oldalán láthatunk szolgálati lőfegyvert, de megfelelő engedély birtokában bárki vásárolhat magának önvédelmi fegyvert.

Mind Csíkszeredában, mind pedig Székelydvarhelyen van egy-egy üzlet, amelyik fegyverárusítási engedéllyel rendelkezik – természetesen a vásárlónak is kell legyen engedélye, nem vehet bárki puskát magának.

Komámasszony, hol a stukker?

Errefelé nem volt háború a közelmúltban, mint pl. a szétesett, egykori Jugoszlávia területén, így a fegyverkultusz sem akkora, mint ott – tíz évvel ezelőtt Koszovóban és környékén még mindig úgy hordták a pisztolyt vagy egy-egy komolyabb lőfegyvert, mint nálunk a mobiltelefont.

A fegyverviselést, fegyvertartást a 2004-ben megjelent 295-ös számú törvény, illetve a rá egy évre megjelent 130-as számú kormányrendelet szabályozza.

Gheorghe Filip megyei rendőrségi sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy Udvarhelyszéken körülbelül 275 személy rendelkezik önvédelmi fegyverrel, illetve fegyverviselési engedéllyel.

Ami az engedély kiváltásának feltételeit illeti, szükséges hozzá egy orvosi vizsgasorozat (akárcsak a gépjárművezetői engedély esetén), pszichológiai vizsga, 100 lejes díj kifizetése (sürgősségi esetben 300 lejt kell fizetni az államkincstárba), erkölcsi bizonyítvány, személyazonossági igazolvány, 2 fénykép, illetve az iratok leadásánál ki kell tölteni egy típuskérést is.

karabely2

Ami az íjakat illeti, Filip szerint a hagyományos íjra nem kell engedélyt váltani, ám a komplexebbnek számító számszeríj (vagy nyílpuska, románul arbalet) már engedélyköteles.

Bár néhány évvel ezelőtt még nem volt szükséges, ma már engedély kell a légpuskára is. Ezért történhet meg, hogy valakinek évek óta van légpuskája, de nem tudta, hogy a törvényt időközben módosították, nem váltott engedélyt, s ezért elkobozták a fegyverét.

Szolgálunk és lövünk – de csak a levegőbe

A romániai rendőrök éles töltényű, Carpaţi márkájú pisztolyokat használnak szolgálati fegyverként. Amint azt a legutóbbi nyílt napon láthattuk, más lőfegyver, például orosz gépkarabélyuk is van az udvarhelyi rendőröknek. Ami a használatot illeti, Székelyudvarhelyen és környékén olyan eset sem volt, hogy valaki szolgálati fegyverét maga ellen fordítsa.

Mások ellen a rendőrök általában csak figyelmeztető lövéseket adnak le, ilyen volt pár évvel ezelőtt egy csetepaté a készruhagyár előtt, amikor ittas Budvár utcai családok kaptak össze, a csoportos verekedést a kiérkező járőr egy figyelmeztető lövéssel oszlatta szét.

Szintén eldurrant egy rendőr fegyvere tavaly, egy családi perpatvar alkalmával a Termés utcában, amikor a rendőrre támadtak, de használtak lőfegybert egy benzinkútnál, egy verekedéskor, illetve egy autólopásos esetnél kilőtték a jármű kerekét.

Tavaly nyáron Parajdon két család verekedésénél is figyelmeztető lövés vetett véget a perpatvarnak, illetve idén télen Máréfalván kábeltolvajok után lőttek a rendőrök. Egy évvel ezelőtt Zetelakán is tolvaj miatt lőttek a levegőbe.

fegyver2

Persze komolyabb esetek is vannak, még ha ritkábban is: fordult elő olyan, szintén pár éve, hogy Lengyelfalva határában egy rendőr lábon lőtt egy menekülő gyanúsítottat – mivel körözött bűnözőt fogott el, ezért ki is tüntették.

Lövés dördült a lakótelepen

Ami a fegyveres rablásokat illeti, vidékünkön is volt néhány eset: 2004-ben a Lilla Panzió pénzváltóját rabolta ki két fiatalember, egy évvel korábban udvarhelyi fiatalok a lengyelfalvi eltérőnél raboltak ki egy taxisofőrt. Itt játékfegyvereket használtak, s hamar elkapták őket a rendőrök. 2005-ben egy játéktermet rabolt ki egy személy egy fegyvernek látszó tárggyal, de az ő csuklóján is hamar kattant a bilincs.

2009-ben valódi fegyverrel akart rabolni egy férfi egy Tábor-lakótelepi kis üzletben, de az eladók és egy vásárló lélekjelenléte megtorpanásra késztette, a gázpisztoly eldördült, a támadó elfutott. Pár héten belül elfogták a rendőrök és a közben elrejtett fegyverét is megtalálták.

Legutóbb 2011-ben akart kirabolni egy férfi fegyvernek látszó tárggyal egy Kisköved utcai zálogházat, de a pánikgomb megnyomása után elmenekült a kiérkező rendőrök elől.

Körülbelül tíz éve történt egy olyan eset, hogy a Budváron egy roma férfira rálőtt egy illető, az megsebesült, és feljelentette támadóját, a rendőrök pedig a fegyver-nyilvántartó segítségével állították elő a lövöldözőt.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jokerke86
2013-04-23 22:46:19
"Neked is lehet hasonló fegyvered. " - Elég félrevezető kijelentés, attól függ mit értesz hasonló alatt. Ha az a hasonlóság, hogy annak is van ravasza meg csöve, akkor igen, tényleg lehet neked is hasonló. Ha a hasonlóságot a használt lőszer tekintetében keresed, akkor nem lehet hasonló fegyvered, esetleg KIZÁRÓLAG sportcélokra, mivel éles lőszerrel működő fegyvert Romániában civilként nem tarthatsz önvédelmi célból (kivéve pl a bírókat és még pár kivételt), akkor sem ha a fél családodat már kinyírták és te leszel a következő. Akit érdekel a téma, az keressen rá a törvényre, 10 másodperc google az egész, nem kell átnyálazni mind az 50 dögunalmas oldalát, a végén van egy táblázat, amibő egyértelműen kiderül, hogy ki, milyen célra mit tarthat.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."