Itthon » Közélet

Tragédia előtt áll a Székely Támadt vár?

Határozott vélemény és sürgősségi beavatkozás kívánatos a város vezetősége részéről a Székely Támadt várat illetően. A vár nem vár.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

vara1
Fotók: Balázs Attila (archív), Lőrincz Csaba
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. november 12., 16:02
5 hozzászólás. 

A Székely Támadt vár jövőjéről folyattak szakmai megbeszélést hétfőn délután a Haáz Rezső Múzeum Képtárában önkormányzati képviselők, civilek, történészek, illetve a vár rehabilitációs tervét elkészítő építészek, Guttmann Szabolcs és dr. Szekeres B. Gerő.

A vár jövőjével kapcsolatos szakmai konzultáció előzménye, hogy néhány héttel ezelőtt az önkormányzat határozatot fogadott el arról, hogy a múzeum adminisztrálásába kerülnek a várfalak.

megbeszeles

Miklós Zoltán múzeumigazgató elmondta, hogy a délutáni megbeszélést megelőzően, hétfőn délelőtt a két építész előzetes megbeszélést folytatott a polgármesteri hivatal urbanisztikai szakosztályának munkatársaival, illetve önkormányzati képviselőkkel.

Norvég és európai alapokra helyeznék

Farkas György városmenedzser a megbeszélés elején elmondta, hogy a város nem rendelkezik akkora keretösszeggel, amiből a várat rehabilitálni lehetne, ezért pályázott kormánypénzekre, de még a tanulmányokhoz szükséges összeg (habár megnyerték) sem érkezett meg.

Ettől függetlenül a városvezetés eltökélt a vár jövőjét illetően. A megpályázandó összeg egyébként 2 millió euró, a teljes felújítás becsült költsége 8 millió euró lenne.

Mind az építészek, mind pedig a civilek és az önkormányzat a Norvég Alap és az Európai Operatív Program (2014-2018) pályázataiban reménykednek – ezekhez kellene úgy előkészíteni a várat, hogy a pályázatoknak valós esélyük lehessen.

vara5

Az udvarhelyi vár egy A-kategóriás műemlék, fantasztikus érték – hangsúlyozta dr. Szekeres B. Gerő, aki több vár (pl. a rozsnyói) felújítási tervét készítette el. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a vár omladozik, gyakorlatilag tragédia előtt áll és a sürgősségi beavatkozásokat nagyon hamar el kellene kezdeni.

Guttmann Szabolcs építész szintén ugyanezt erősítette meg: a feltöltött bástyák magukba szívják a nedvességet, minden télen tovább romlanak. Hozzátette, hogy amire a civil szférának, a lakosságnak van igénye, arra lesz pénz a város vezetése részéről.

„Ha aszfaltozásra van igény, akkor arra, ha a vár feljavítására lesz igény, akkor arra lesz pénz" és úgy véli, hogy vannak olyan sürgősségi munkák, amit szakszerűen, a helyi büdzséből finanszírozva, el hónapokon belül el lehetne végezni.

Ki kellene vágni a fákat

A sürgősségi javításokhoz hozzátartozna az, hogy a várfalra ráépített ólakat, fatartókat le kellene bontani, a falba gyökerezett fákat kivágni, és minden fa helyett hármat kellene ültetni, másutt. A várfal körül törvénytelenül építkeztek évek óta, a külső várfalra több helyen is ráépítettek.

Fontos lesz az, hogyan szólítják meg a vár körüli telek- és háztulajdonosokat, lakókat, mert a cél nem az, hogy onnan kitelepítsenek embereket, hanem az, hogy megértessék velük: házuk, telkük értékesebb, szebb lesz ebben a zónában, de bizonyos áldozatokat nekik is kell hozniuk ezért. Például azt, hogy az ún. „parazita" épületeket lebontják.

vara8

A következő időszakban az is fontos, hogy a lakókban tudatosodjon, hogy a vár megmentése számukra is jó lesz. Dr. Szekeres szavával élve „a rozsnyói vár felújításából még a tökmagárus is hasznot húzott".

A vár élhetőbbé tétele, a rendezvények, az állandó kiállítások mind hasznosak lesznek az ottaniak számára. Az is elhangzott a találkozón, hogy azt nem szabad megengedni, hogy a vár körüli területek ingatlanspekuláció alanyai legyenek, ugyanakkor ha mégis az lenne a szándék, hogy a házakat felvásárolja az önkormányzat, helyettük a Csereháton telket tudjon felajánlani.

Szavazatért telket adtak

Sófalvi András régész a vár érdekes szerkezetéről beszélt, többek közt arról, hogy a különböző járószintek azért vannak, mert egy dombra épült.

A régész kérésére Guttmann Szabolcs bemutatta a bástyák felújítási tervét. Több civil résztvevő azt is jelezte, jó lenne, hogy a felújítás előtt régészeti kutatás is legyen a vár bizonyos pontjain.

vara10

Az építészek is nagyszerű kezdeményezésnek tartották Balázs Attila fényképésznek (Civilek az Örökségért Mozgalom) azt az elképzelését, hogy a vár főbejáratát tegyék szabaddá, a sportpályát hozzák alacsonyabb szintre, így első lépésben már láthatóvá válna a várnak egy mutatós, szép része, amire már lehetne alapozni a közeljövőben.

Balázs szerint az egész bejárati részt ki lehetne bontani, szintre hozni. A fényképész, aki évek óta tanulmányozza, fotóival dokumentálja a várat, egy kalákát sem tart elképzelhetetlennek. Kitakarítani a bástyákat, levágni a növényzetet, de véleménye szerint politikai tőkét is lehet kovácsolni a vár felújításából.

Balázs ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a helyi politikai csatározások lényege az, hogy „ami a te sikered, az az én kudarcom", utalva arra, hogy a polgármester ki akarta költöztetni a várból az iskolát, de azt az ellenzék nem támogatta.

Erre mondta Szekeres, hogy tudomása szerint 1924-ben olyan embereknek adományozott telket a vár mellett az akkori városvezetőség, akiknek a szavazataira számított. „Az iskolai autonómia pedig a iskola falain belülre kellene korlátozódjon" – jegyezte meg Balázs Attila, amire Farkas György sokat sejtetően megjegyezte, hogy „azon dolgozunk, hogy a falakon kívül kerüljön".

Mindenki ügye

Elhangzott az is, hogy az iskola alagsora olyan állapotban van, hogy az már egészségügyi károsodást is okozhat a diákoknak – az alagsort belepte a salétromsav, le is zárták, de a salétrom a földszinti termekben is megjelent.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy udvarhelyiként, lokálpatriótaként van jelen a találkozón, úgy vélte, hogy a város vezetésének határozott elképzelése kell legyen a várral, ne az iskola igazgatója mondja meg, hogy mit lehet és mit nem.

Mindenkivel le kell ülni megbeszélni a dolgokat, a lakókkal, az iskola tanáraival, a különböző társadalmi szegmensekkel.vara13

A cél közös és adott: habár a rendszerváltás után több mint húsz évnek kellett eltelnie, hogy a Székely Támadt vár megmentrése elkezdődjön, úgy néz ki, hogy a következő években konkrétumok is lesznek. Ha addig össze nem omlik a vár.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
rucus86
2013-11-13 12:46:19
Ivo
Tisztelt udvarhelyiek,megint hazugsaggal etetik onoket,az iskola pincetermei teljesen ki vannak hasznalva:
vallas oktato terem
tancterem
tankonyv raktar
edzoterem a tanuloknak
iskolai butorzat raktar termei
A sorozatos hazugsagokat kesz tenyekkent adjak onoknek be,a vallalkozok mar ossze vesztek az iskola vagyonanak felosztasa kapcsan, idegenbol ide menekult alakok akarjak megszuntetni az iskolat (a szulo varosukban mindent atadtak az idegeneknek,nem is probaltak megvedeni iskolaikat,lakhelyuket), most itt is ugyanezt akarjak. Tanugybol megszokott tanarok mocskoljak regi munkahelyuket, iskolajukat,persze mert nem tudtak tanitani,nem tudtak banni a tanulokkal,minden napjuk egy remalom volt a katedran, most mas helyen, az onok penzebol elve,vissza ugatnak a regi helyukre, a tanulok,a szulok erdekei,az iskola ellen dolgoznak.
avatar
rucus86
2013-11-13 12:46:48
Ivo2
A varfalak soha nem voltak az iskola tulajdonaba, lehetett volna javitani eddig is, az iskolanak nem adtak ehhez jogot,buntetessel fenyegettek a vezetoseget, ha egy kovet az iskola munkasai helyre tettek.Ha az iskola nem vedte volna a var falait, ugy nezne ki, minta Szekely banja var, mar a helye sem volna meg.
Ugynevezett doktorok-dr. cimet viselo egyenek tevesztik ossze a saletromot a szarvasgombaval, de ez igy is kell legyen,mert egyetlen ejszaka masolta ossze dr. dolgozatat
Egy rendes orvos 6+5=11 evet tanul az egyetemen, de meg akkor sincs joga a dr. cimet viselni,ezek meg ,a masolasi kepessegeik folytan kiteszik a nevuk ele a dr. betuket, ezert nez ki ez az orszag igy, nincsenek munkahelyek, akinek van, az ehberert dolgozik. ezek az emberek osszesen annyi hasznot sem hajtottak eletukben, amit egy analfabeta kecskepasztor a hegyen.
avatar
vogul
2013-11-13 13:53:16
rucapuca
Rucus86, ön egy funkcionális analfabéta. Legalábbis a helyesírása, a fogalmazása, és általában a stílusa szerint ítélve. Ilyen helyzetben önnek nincs erkölcsi joga másokat lepocskondiázni. Ami a sirámait illeti, azok nem ráztak meg senkit. És egy ilyen kaliberű műemlék megmentése sokkal fontosabb, mint az ön kishitű vádaskodásaival megmenteni a - mit is? Mert ez nem derült ki a hozzászólásából. Az meg egyszerűen nevetséges, amit a doktori címről, mint tudományos fokozatról itt írkált.
avatar
pandietele
2013-11-13 17:03:07
re: Ivo

Az általad tanügyből megszökött tanárnak nevezett nagytiszteletű ember, nem más mint Románia egyik legszebb és legprofibb múzeumának igazgatója és a Csíki vár felújításának megálmodója és kivitelezője.
.,….igen , egy olyan szakmai tekintély, akit nagy tisztelet övez…
Vannak, akik mernek nagyokat álmodni és vannak akik nem kishitűek mind Te és ezen álmokat meg is tudják valósítani.
A két építész, jelenleg az ország két legjobb műemlékes építésze, … hadd említsem meg, hogy Guttmann Szabolcs, … Szeben város főépítésze volt !!!! Gondolom tetszik, ahogyan most rendbe lett téve Szeben.
Egy biztos !!!!
Olyan nincs sehol a világon, hogy egy önkormányzati iskola igazgatója szembemenjen a mindenkori polgármesterrel.
Szégyen és gyalázat, hogy az elmúlt években milyen gazdája volt a Várnak és az iskolának.
Szégyen, ahogyan az iskola karbantartotta az ingatlanokat…
avatar
pandietele
2013-11-13 17:04:09
re: Ivo
Szégyen, ahogyan az iskola karbantartotta az ingatlanokat… Hiányzó csatornák, beázott falak…szemét és rendetlenség és hadd ne beszéljek arról, hogy traktorok és tanári autók parkolnak az megroggyant várfalakon. Szégyen ahogyan az iskola (nem)vigyázott a műemlékre.
Szégyen, ahogyan a jelenlegi helyzetet is kezeli. A vár területe önkormányzati terület.
Nem kell a Herr Director mondvacsinált beteges diktatúrája és nem szükséges a beleegyezése semmihez.
A falak között Udvarhelyszék legfontosabb régészeti területe van.
EZT VÉSSE MINDEN KISHITŰ KÓKLER AZ ESZÉBE:
PONT !!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."