Itthon » Közélet

Udvarhelyen a hó oldja meg a fuvarozók sztrájkját

A terv a közúti szállítás teljes leállítása volt az egész országban: ez még nem jött össze, de sok helyen áll a forgalom. Áruhiánnyal fenyegetnek karácsonyra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Sztrájkolnak a kamionosok Romániában
Sztrájkolnak a kamionosok | Fotó: b365.ro
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. december 09., 19:05
0 hozzászólás. 

Megkezdték sztrájkjukat december 9-én, hétfőn reggel a romániai fuvarozók. A Román Közúti Áruszállítók Szövetsége azért kezdeményezte a tiltakozó akciót, mert a kormány növelné az üzemanyag jövedéki adóját. Ezzel vitába szálltak volna, de a szervezet képviselői szerint a kormány válaszra sem méltatta kéréseiket, ezért választották a tiltakozás ezen formáját.

Az általános sztrájk ez esetben több ezer céget érint, amelyek – a tervek szerint – hétfőtől beszüntették a munkát, és nem indították útnak teherautóikat és nyerges vontatóikat. Az ország több részéről is arról érkeztek jelentések, hogy teherautók húztak le az út szélére: Szeben mellett 120, Nagyvárad mellett közel száz kamion akadályozza ilyen módon a forgalmat.

Megállítanak, és ablakot is törnek

Az üggyel kapcsolatosan megkerestünk egy székelyudvarhelyi szállításügyi szakembert, aki több esetről is beszámolt országszerte. Tudomásuk van olyan teherautóról, melynek sofőrje haladni akart árujával, ám a többi kamionosok elállták útját, és megállásra kényszerült.

Sajtóértesülések szerint arra is volt ma példa, hogy egy Törökországból érkező teherautó ablakát törték be romániai sofőrök, amiért a külföldi illető folytatni akarta útját – a helyi fuvarosok dühe ez esetben nehezen értelmezhető, hiszen a török sofőrnek nincs köze a romániai szabályozásokhoz.

Nem Udvarhelyen lesz a baj

A megkérdezett szakember szerint a terv az volt, hogy minden fuvaros egyszerre szünteti be a munkát, így lebénítva a romániai közúti szállítást, és tárgyalásra kényszerítve a kormányt. A sztrájkot akadályozza azonban, hogy az áruval megrakott autók tulajdonosainak az az érdekük, hogy az autó előbb érjen célba, és csak ezután, már rakomány nélkül csatlakozzon a demonstrációhoz.

Elmondta, már több helyről is olyan információk érkeznek, hogy egyesek abbahagyták a sztrájkot: azt kétli, hogy a kormány ilyen hamar reagált volna a kérésekre, és egy ilyen hamar abbahagyott sztrájknak értékelhető eredménye lehet.

Arra a kérdésünkre, hogy Székelyudvarhelyen okozhat-e fennakadást a sztrájk, a szakember azt válaszolta, hogy a fuvarosok inkább a nagyobb városokban, és az ezek közelében található körgyűrűkben fognak gyülekezni, ám az könnyen előfordulhat, hogy udvarhelyi üzletekbe sem érkezik meg az áru a sztrájk miatt.

Hozzátette, a városban ugyan nem kell tartani a kamionosok blokádjától, a téli közlekedési viszonyoktól annál inkább.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."