Itthon » Közélet

Milyen repülőgép szállhat le a Cekend-tetőn?

Egyelőre csak az, amelyik kényszerleszállást hajt végre. Hova épülnek a székelyföldi repterek? Megnéztünk párat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

repterek-17
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND, SZASZA
2014. január 29., 14:44
19 hozzászólás. 

A pletyka nem új keletű, hogy repülőtér lesz a Cekend-tetőn. A hely jellege adja magát, csak eddig soha senki nem tudott egy olyan rendes okot mondani, amiért bárki is repülőtérbe fektetne itt. Megint elkezdett mindenki „repülőterezni", még az is lehet Borboly Csaba tanácselnöknek sikerül néhány erőltetett felvetéssel, a kapcsolati szálak megmozgatásával pénzt szereznie erre.

Borboly szerint a közeljövőben esélytelen, hogy autópálya szelje át a megyét, így a turizmus és a gazdaság fellendüléséhez vezető egyik út a légfolyosó, azaz a repülőterek építése lenne. Nem túlzás a többesszám, mert valóban több reptérről és helyszínről van szó.

repterek-10

Nem kellett több nekünk sem, a szerkesztőségben már terveztük, hogy ki hova megy nyaralni az olcsó fapados gépen és mekkora királyság, hogy csak a Cekend-tetőre kell eljutni, hogy „becsekkolhassunk". Tévképzetünket csak jobban erősítette a témával kapcsolatos Magyar Polgári Párt Hargita megye önkormányzati képviselői által küldött közleménye, amelyben a vásárhelyi, illetve a Brassó mellett épülő repterekkel hasonlítják a Cekend-tetői elképzelést.

Amennyiben egy szép nagy kifutópályát képzeltek el, vastag aszfalttal, a szélében hangárokkal, magas irányítótoronnyal, várakozóval, saját büfével, kávézóval, önlehúzós vécékkel és fizetős parkolóval, akkor azt most felejtsék el. Ugyanis a repülőtereknek két kategóriája van, az egyik az aszfaltozott, vagy betonozott futópályával bíró, míg a másik a döngölt földdel rendelkező. A második általában kisebb gépek fogadására alkalmas, nagyjából egy lekaszált, sík mezőre emlékeztető terület. Nagy vonalakban erről lenne szó nálunk is. Aki gyakrabban jár Vásárhely és Udvarhely között az hasonló magán repteret láthatott Makfalva és Kibéd között.

Borboly több lehetőséget is említett a Cekend-tető mellett, mint például a csíkmindszentit, csicsóit vagy a már bezárt szárhegyit. Hogy tisztán lássuk, miről van szó, elmentünk és megnéztük a lehetséges légikikötőket.

repterek-1

Cekend-tető, ködben nehéz a leszállás

Ezt majdnem mindenki ismeri. A Cekend-tetőt átszelő 13A jelzésű út mindkét oldalán hatalmas lapos terület van, ami alkalmas akár nagyobb repülőtér kiépítésére is. Jelenleg elég nagy a köd, így ha most akarna valaki leszállni, valószínűleg átirányítanák valamelyik másik repülőtérre.

repterek-4

Csíkmindszent

Hiányos információink miatt nem tudtuk, hogy itt már létező kifutópályát kell keresni, ugyanis magántulajdonban már működik egy kisgépek fogadására alkalmas döngölt pályás reptér. A Csíkszeredától hat kilométerre levő falucska Csíkszentlélekhez tartozik, egyik oldalán sima szántóföldekkel van körbevéve, a másik oldala dombos. Legújabb információink szerint a dombtetőn található a pálya.

repterek-8

Csicsó, készül az új hangár

Csicsó és Csíkszereda között működik a szintén magánkézben levő 25 hektáros kis-repülőtér. Ottjártunkkor a területen komoly fejlesztések zajlottak. A kifutók fel voltak szántva, hogy tavaszra előkészítsék, még jobban ledöngöljék – tudtuk meg Antal Andrástól, a tulajdonostól. Egy nagyobb hangár is készülőfélben van, és jelenleg a repülőtér engedélyeztetése a vége fele jár. Ha sikerül kiváltani az engedélyt, ez lesz ország második hivatalos kisreptere a tuzlai után.

repterek-20

Gyergyószárhegy, háttérben a bezárt repülőtér

Itt már régen is volt repülőtér, de bezárták. „Az utolsó háznál balra" – kaptuk az utasítást, amikor a repülőtér felől érdeklődtünk. Valóban ott a hatalmas, lapos terület a falu kijáratánál közvetlenül az út mellett. Az üres telek melletti ház kapujában elmondták, hogy valamikor épület is volt. „Egy ház két helyiséggel, az egyikben a permetet keverték, a másikban iroda volt. Nemrég jöttek, ástak egy gödröt, az enyészeté lett épületet lebontották, majd betömték a gödröt" – mesélte az idős bácsi. Azt is megtudtuk, hogy csatornarendszer is van a pálya alatt. A mezőn hosszan csatornákat ástak és feltöltötték kővel, majd visszatömték, így a víz nem áll meg az egyenes területen. „Állítólag jó a mágnesessége a helynek, néha jön egy helikopter is, ami leszáll, s ott valami dobozt ellenőriznek" – mutatott a mező közepe fel az idős ember.

Borboly Csabát csütörtöki tárgylása után faggattuk, mik az elképzelései, valóban lesz-e olcsó fapados járat, vagy csak a pénzesek repkednek a Cessnáikkal.

Hargita megyébe befektetők, üzletemberek kell jöjjenek, az itteni üzletemberek el kell jussanak máshová, hogy eladják a termékeiket. A vadászok sok tízezer eurót költenek el itt vadásztatási szolgáltatásokért, vannak azok a turisták, akik kisebb-nagyobb csoportokban inkább jönnének Hargita megyébe, mert a tengeren kívül minden más turisztikai attrakciós forma megtalálható itt.

Ha beindul ez a forgalom, és egyre többen elkezdik használni ezt a szállítási eszközt, akkor azt gondolom, egy hosszútávú terv lehet a menetrend szerint járatnak az elindítása Budapest és Csíkszereda között. Erre akár 5-6 éven belül sor kerülhet, hogyha azokat a fejlesztéseket el tudjuk végezni, amiket kitűztünk, kapunk rá uniós forrást, illetve Románia belép a schengeni övezetbe. Azt gondolom, nem kell a marosvásárhelyi reptérnek, az épülő brassóinak, vagy a bukarestinek konkurenciát csinálni.

Nem arról van szó, hogy a WizzAir, a Ryanair, Tarom, az EasyJet vagy a Lufthansa le fog szállni Csíkszeredában, hanem egy kisebb légi utazási folyamatot tudunk elindítani, és ehhez lépnünk kell, mert lemaradunk. Igazából lépési kényszer van. Arra számítunk, azt szeretnénk, hogy a befektetőknek a vonzását, a sürgősségi eseteknek a kezelését segítsük. Ezek a fő célok" – foglalta össze a tanácselnök.

repterek-14

Arra a kérdésre, hogy ezeknek a reptereknek működtetését mennyiben finanszírozná a megyei tanács, elmondta, hogy köz-magán partnerségben (PPP) szeretnének lépni, a kis reptereket összefogva egy hálózatot létrehozni.

A megyei tanácsnak nincs sok pénze, ellenben van komoly kapacitása a pályázatokra, olyan konstrukciókat tudnak felvázolni, amelyek mentén úgy gondolom, hogy pénzeket tudunk vonzani. Javasoltam, hogy egyelőre készüljön el a megvalósíthatósági terv s akkor látjuk majd, hogy mi ebből a megyei tanács része, mi a magánszolgáltatók része, mi a 155 Hargita megyei közbirtokosság része" – sorolta hosszan az érintett szervezeteket Borboly Csaba

A nagyokat várja az MPP

A témára a Magyar Polgári Párt Hargita megyei önkormányzati képviselői is rárepültek: Csillag Péter, Salamon Zoltán, Sebestyén Csaba és Thamó Csaba közleményben tudatják, hogy ők is repteret szeretnének Székelyföldre, csak kicsit másképp. Elképzelésük szerint egy Cekend-tetői nagy reptér nem jelentene konkurenciát sem a marosvásárhelyinek, sem a most épülő brassóinak, ugyanis 100 kilométerre van mindkettőtől.

Ők is azzal érvelnek, hogy az erdélyi autópálya elkerüli Székelyföldet, így egy repülőtér „nagyban hozzásegítené Székelyföld kilépését az elszigeteltségből, élénkítené a gazdasági kapcsolatokat".

Elképzelésük azonban gyökeresen eltér Borboly Csabáétól – míg a tanácselnök kis repülőterekről beszél, addig a polgáriak „megfelelő infrastruktúrával ellátott kisebb repülőtereket" emlegetnek. Ez lényeges különbség, hiszen, amint az a közleményükből is kiderül, az MPP képviselői a fapados légitársaságokat vonzanák ide, ami egy aszfaltból, vagy betonból készült futópálya építését feltételezi.

A polgáriak egyébként azért érvelnek egy, a fapados légitársaságokat is idevonzó repülőtér mellett, mert az szerintük „hosszútávon fontos hatással lehet Székelyföld gazdasági életére", hiszen a repülőtérrel nem rendelkező régiókat a cégek és a turisták is elkerülik, „ezért nem jönnek létre új munkahelyek, illetve adóbevételtől esnek el az érintett önkormányzatok".



19 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2014-01-29 15:43:23
:)))))))))
Az mpp ert a viccekhez, mert ez csak a volt :)))))
Repter a Cekendre? Nagy repter ? :)))))
A vasarhelyi is alig-alig megy. Brassoba epul az uj. Ott van Szeben. Mire akarnak ide repuloteret?
A 400 meteres homorodi sipalyara vagy a 800 m es Hargitara ? Netan az udvarhelyi szoborparkot fogjak megnezni? Autopalya helyett repuloter? S az nekunk hol lesz jobb? Aki megy Nagyvaradra vagy Kolozsvarra ettol tovafele repulovel fog menni? Vagy a kamionok repulore valtanak? Mpp ilyenkor mutatja meg a potencialjat, hogy mekkora viccek :)))
Megint csak azert mondtak B-t mert a masik A-t mondott. Gyermekek meg.
avatar
ooloo
2014-01-29 15:48:51
Én tudom!
amelyikből kifogy a kerozin..
avatar
Szatee
2014-01-29 21:50:16
Boti, "Makkfalva" egy k!
avatar
boti
2014-01-29 22:10:38
re:
avatar
Szatee
Boti, "Makkfalva" egy k!

Igaz, és pont én ütöttem el... hm :(
avatar
csimi
2014-01-29 22:22:28
kivancsi vagyok kinek lesz turelme vegigolvasni :)
Legikikoto, repuloter, leszallopalya. Egy kis racioval meg
kepzeloerovel megaldott ember szamara eleg nyilvanvaloak a
kulonbsegek az elobbi fogalmak kozott. Na de nem mindenki
ilyen :). Megprobalom felhomalyositani a tisztelt
olvasosereget, de ezuttal nem torekszem akademiai
magaslatokba:

Leszallopalya (teren de zbor, airstrip vagy airfield) -
barmilyen szarazfoldi vagy vizfelulet, amely lehetove teszi
legijarmuvek szamara az errol valo fol, illetve leszallast.
Nem rendelkezik kiegeszito felszereltseggel (guruloutak,
eloter, iranyito torony, hangar, ujratoltoallomas stb.)

Repuloter (aerodrom vagy aeroport, aerodrome vagy airdrome) -
Ugyanaz, mint a leszallopalya, csak ez mar rendelkezik
valamilyen infrastrukturaval es biztonsagi berendezesekkel
is.

Legikikoto (aeroport, airport) - Ugyanaz, mint a repuloter,
csak el van latva minden foldi joval, hatar atleptetesi
rendszerrel, vammal, nagy gepek fogadasara alkalmas
berendezessel, draga kavezokkal stb.
avatar
csimi
2014-01-29 22:25:04
kivancsi vagyok kinek lesz turelme vegigolvasni :)
Persze ez igy rettenetesen le van butitva, van egy rakat
eloiras, aminek meg kell felelniuk.

"...a turizmus és a gazdaság fellendüléséhez vezető egyik út
a légfolyosó, azaz a repülőterek építése lenne...."

- eleg sulyos fogalomzavar, ugyanis a "legfolyosonak"
(igazabol helyesen "legifolyoso"...) az egadta vilagon semmi
koze nincs a repuloterekhez. Aki nem unja megtekintheti
Romania aktiv legifolyoso-rendszeret a http://www.aisro.ro/
weboldalon (ingyenes, nyilvanos, nem kell felni, hogy
rankszall a belbiztonsag, ha megnezzuk :)
"Publications"=>"Enroute Charts"=>"ENR 6-2 - Enroute Chart
Lower Airspace - (14 NOV 2013)" )


"...Ugyanis a repülőtereknek két kategóriája van, az egyik az
aszfaltozott, vagy betonozott futópályával bíró, míg a másik
a döngölt földdel rendelkező. A második általában kisebb
gépek fogadására alkalmas, nagyjából egy lekaszált, sík
mezőre emlékeztető terület..."
avatar
csimi
2014-01-29 22:26:36
kivancsi vagyok kinek lesz turelme vegigolvasni :)
-A futofelulet burkolata szerint sem helyes a ket kategoria
emlitese, ugyanis a t. cikkirok megfeledkeztek a vizfeluletek
hasznalatarol hidroplanok, vagy keteltu legijarmuvek altal.
Eleg bonyodalmas az ide vonatkozo torvenykezes es
szabalyrendszer, mindenesetre szamunkra talan fontosabb a
kereskedelmi forgalmat bonyolithato vagy nem bonyolithato
repter kategorizalas. (Pl. a tuzlai repter fuves, es
kereskedelmi forgalom folytatasara engedelyezett, mig a Vatra
Dornei melletti - Dealul Floreni - , annak ellenere, hogy
betonozott, kereskedelmi forgalmat nem bonyolithat.)

"...Ha sikerül kiváltani az engedélyt, ez lesz ország második
hivatalos kisreptere a tuzlai után..."

-Ez igy ebben a formaban nem igaz, ugyanis "hivatalos"
kisrepter (azaz rendelkezik ICAO - International Civil
Aviation Organization - hivojellel) a tuzlain (LRTZ) kivul
mar a nagydisznodi (LRCD), ploiesti (LRPW), barcaszentpeteri
(LRSP) es a Vatra-Dornei - i (LRFL) is. Most nezem, hogy a
avatar
csimi
2014-01-29 22:28:09
kivancsi vagyok kinek lesz turelme vegigolvasni :)
Roman Repuloklub is buszkelkedik (a szentpeterin kivul) a
devai (LRDV), marosvasarhelyi (kisrepter, nem a nemzetkozi)
(LRMS), krajovai (LRCW), pitesti (LRPT), es a jaszvasari
(kisrepter, nem a nemzetkozi) (LRIS) kisrepterek ICAO
engedelyeivel, de ezeknek meg nincs hivatalos tereprajzuk es
megkozelitesi terkepuk. Talan igy helyesebb lett volna: ...Ha
sikerül kiváltani az engedélyt, ez lesz ország második
teljesen magantulajdonu hivatalos kisreptere a tuzlai után...

"...Borboly Csabát csütörtöki tárgylása után faggattuk, mik
az elképzelései, valóban lesz-e olcsó fapados járat, vagy
csak a pénzesek repkednek a Cessnáikkal..."

-Tendenciozusnak talalom egy kicsit a fogalmazast, aki ismer
tudja, hogy egyaltalan nem vagyok "penzes", megis ha csak
tehetem, szivesen repkedek. Nem feltetlenul Cessnaval
(Udvarhelyen 1 drb. Cessna tulajdonos van tudomasom szerint),
ami epp akad, rendszerint valamilyen ULM (Ultra Light
Motorised) geppel.
avatar
csimi
2014-01-29 23:27:10
kivancsi vagyok kinek lesz turelme vegigolvasni :)
Mar most, a mostani infrastrukturaval lehetseges innen
Szekelyudvarhelyrol Magyarorszagra menni legijarmuvel,
termeszetesen nem menetrendszerinti jaratkent, hanem mint
magan ut. Tudom, mert volt szerencsem kiprobalni,
vegigrepulni, megtapasztalni. Az egyeduli macera az a
schengeni hataratlepes, ugyanis ugyanazt a procedurat vegig
kell csinalni, mintha menetrendszerinti jarattal utaznal.
(Romania utolso nemzetkozi repteren - pl. esetemben
Szatmarnemetin - nem schengeni hatarkilepes, Magyarorszag elso
nemzetkozi repteren - Debrecenben - schengeni hatarbelepes)

A PPP finanszirozasu kisrepterek mar kezdtek elterjedni az
orszagban (pl. Beszterce, Sibot, Banesti, Sirna, Drobeta Tr.
Severin stb.). Rendszerint az onkormanyzat biztositja a
teruletet, a nehany befektetobol (pilota, repulest kedvelo
egyen, cegvezeto stb.) allo egyesulet szamara, akik elvegzik
a fizikai teendoket (futopalya kiepitese. begyepesitese,
lecsapolasi rendszer kiepitese, hangar(ok)
avatar
csimi
2014-01-29 22:33:05
kivancsi vagyok kinek lesz turelme vegigolvasni :)
kivitelezese stb.). Civilizalt, sokkal nagyobb repulesi kulturaval
rendelkezo orszagokban (pl. Olaszorszagban) a kisrepterekrol
beszallitjak az utasokat a nagyobb csomopontokba es jol
elvannak. Ezt is lattam eloben mukodni. Eleg nyilvanvalonak tunik, hogy ha uzemelni kezd a brassoi repter, az biza megnyirbalja valamelyest a vasarhelyi forgalmat, ugyhogy szerintem semmi esetre sem esszeru egy
ugyanolyan gepkategoriakat fogadni kepes (A320, B737, ATR42
stb.) repter letrehozasa tersegunkben, lett legyen az Csik, vagy Udvarhely. Inkabb kisebb gepek (8-12 szemely)
kiszolgalasara alkalmas repterben kene gondolkodni, (pl.
PC12) amivel akar 2500 kilometeren beluli nagy nemzetkozi
csomopontok is elerhetoek 9-10 szemellyel 1000 meter koruli
futopalyarol. Na de hon szeretett, kulonbnel kulonb jelzokkel
illetett kisvarosunk mar megint lemaradt, mint a borravalo,
ugyanis Antal Andras (tiszteletem, oktato ur :) ) altal Csik
mar megint elhuzott, mint vadliba az o 1200 meteres
repterevel.
avatar
csimi
2014-01-29 22:34:35
kivancsi vagyok kinek lesz turelme vegigolvasni :)
Meg mindig nem kaptunk valaszt a cimben foltett kerdesre
(vagy az csak koltoi kerdes maradt?), miszerint milyen
repulogep szallhat le a Cekend-teton? Egyik kedves cimboram
erre valoszinuleg ugy valaszolna, hogy: -Hat milyet akarsz,
hogy leszalljon? Es valoban igaza lenne, tulnymoreszt a palya
hossza hatarozza meg a gep milyenseget. Konkretabban:
Az altalanos rendezesi tervbe behelyezett, repter szamara
kijelolt terulet fizikai jellemzoi (talaj minosege, terep
egyenetlensege, kornyezo fak stb.) lehetove tesznek egy 900
meteres futopalya letrehozasat, a biztonsagi hatarzonak
betartasaval. Persze a leheto legkevesebb foldmunkaval es
minel kevesebb fa eltavolitasaval. 2011 novembereben alaposan
osszejartam a terepet, keszitettem kb. 100 meterenkent
palyatengely menten mindket iranyba fenykepeket. Becslesem
szerint egy, max. ket fat kene eltavolitani a biztonsag
erdekeben. Szoval a cekendi palyat az egyszemelyes ULM - tol
nagyjabol a DHC-8-100 (35-39 szemelyes)
avatar
csimi
2014-01-29 22:35:38
ez mar a vege mara
gepig lehetne
hasznalni. Azert ebben a palettaban rengeteg lehetoseg van :)

Most ennyit gepelek, lehetne errol a repteres temarol nagyon
sokat beszelgetni, persze olyan emberekkel, akik valamelyest
jartasak a temaban. Esetleg nem volna hulyeseg egy komolyabb,
csak a repter tematikajaval foglalkozo, akar megyei szintu
kerekasztal osszehozasa sem...
avatar
perretz
2014-01-30 06:37:56
En vegigolvastam
Mert tudtam, hogy erdemes lessz :)
avatar
vogul
2014-01-30 11:18:28
még olvastam volna ...
Ez a téma amennyire érdekes, annyira aktuális és az ismeretek elmélyítésére serkentő is.
Kösz, csimi! Még olvasnék a tollabdól származó hasonló tájékoztatókat.
avatar
posseidon
2014-01-30 11:48:17
Miért ismét csak végletek?
Azt tartanám értelmes ötletnek, ha a két párt elképzelését ötvöznék. Vagyis legyen kisreptér, füves pályával, de bővítési lehetőséggel. De jelenleg érdemes lenne olyasmiben gondolkodni, hogy kisreptérként hogyan működtethetne charter járatokat ilyen kisebb, MAXIMUM L410-el, DC3-al úgy, hogy akár direkt, akár nagyobb reptérről beszállítóként, afféle kirándulóbusz hangulatban.Helyi utazási irodák kéne szervezzenek ilyen csomagokat, ne csak minket küldjenek el, hanem hozzanak is végre valakit ide is.
Nem szégyen,ha egy Afrikai füves-regionális reptér hangulata van,a lényeg, hogy tudjuk, mit miért akarunk, és mi a minimum, ami szükséges ehhez.
Székelyföld a nyugat szemében a még érintetlen vadvilágot jelenti, jelentheti.A virágzó, kiveszőfélben levő (de mégis erősödő) kultúra-bölcsőt. Amire mi (mármint egyesek) fanyalogva,szégyenkezve nézünk, mert csak a fejletlenségünket látjuk benne, az a nyugatnak egzotikum.
Tehát kár lenne túlfejleszteni egy ilyesmit már ebből a szempontból is.
avatar
posseidon
2014-01-30 11:51:01
Ismerjük fel és aknázzuk ki értékeinket!
Tehát ismerjük fel és aknázzuk ki értékeinket!
Továbbá sértődés ne essék, de nem egy udvarhelyi ilyesmit támogatnék elősorban, mivel Udvarhelyhez amúgy is közel van ahhoz képest Vásárhely, Szeben, Brassó, és amúgy sem olyan elszigetelt. Csíkszereda nem csoda, ha előrébb van, hisz az igény is nagyobb egy ilyesmire, és nem hogy nagyobb, hanem szükségesebb, és nem utolsósorban Székelyföld súlypontja domborzatilag elsősorban, de nem csak, még ha Udvarhely is a "menő" város.

Természetesen szigorú zajszennyezési előírásokat vezetnék be olyan ki és belépőpontokkal, ahol a lehető legkevesebb kárt okozzák ezek a potenciális gépek a lakott területek számára, az üdülésre alkalmas-, és az amúgy is védettnek tekinthető természeti részek számára. Nem szabad elfelejteni, hogy hosszútávon nem kéne elvágjuk magunk alatt a fát!
avatar
kiralybiro
2014-02-12 19:12:04
re:
[quote=hahaha]:)))))))))
Kedves kis bőcsködő hahaha 2014-01-29 15:43:23!
Egyszer vezess oda-vissza 36 órán belül Szeredáról Budapestre, meg vissza autót, mondjuk kedden-szerdán. Gyanus, hogy téged is az út szélén a fákról szednének le.
Rohadt fárasztó Budapestről 9-10 órát autózni, meg vissza, azért hogy Udvarhelyen, vagy Szeredában egy kétórás egyezségi tárgyalást lefolytassak. És ez Székelyföld közepén van.
Még Vásárhelyről is autózhatok két órát, ha ott szállok le!
Aki munkából akar megélni, annak pörgetni kell a dolgokat, és az idő pénz! Persze aki a szomszéd erdejéből akar megélni, annak ilyenre nincs szüksége....
avatar
kiralybiro
2014-02-12 19:21:41
milyen repulogep szallhat le a Cekend-teton?
[quote=csimi]Meg mindig nem kaptunk valaszt a cimben foltett kerdesre
A Cekend tetőre tán még egy méretesebb pálya is elfér, melyet közepes gépek is tudnának használni. Persze, egy C4-esnek 3600 méter kell és olyan kifutóval...
A Csíki leszállót kellene megnézni, hogy növelhető-e a hossza, szélte, no és a településtől való távolsága...
Való igaz, hogy a felpörgethető gazdaságnak ott a súlyponja.
avatar
kiralybiro
2014-02-12 19:26:42
Általában egy legalább 1800 m (kb. 6000 láb) hosszú futópálya elegendő ahhoz, hogy egy 90 000 kg tömegű repülőgép biztonságosan leszállhasson rajta. Bizonyos nagy repülőgéptípusok (pl. Airbus A310, A330, A340, A350, A380; Boeing 747, 767, 777, 787; McDonnell-Douglas DC–10, MD–11; Lockheed L1011 Tristar) ennél hosszabb, legalább 2400 m (kb 8000 láb) hosszú pályát igényelnek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."