Itthon » Közélet

A kézigránátot odavettem, s a feje elment

Több mint harminc világháborús veterán találkozott a városháza dísztermben, ahol egy megrázó erejű dokumentumfilmet is bemutattak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

veteranok1
Egykor a székely hazát védték az oroszok ellen
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. május 16., 11:28
1 hozzászólás. 

Száz éve tört ki az első világháború, hetven éve pedig a második világháború legsúlyosabb erdélyi csatái zajlottak a Keleti Kárpátokban – az udvarhelyi polgármesteri hivatalban háborús veteránok találkozóját tartották csütörtökön délután. Több mint harminc udvarhelyszéki egykori katona jelent meg.

veteranok2A köszöntőbeszédek után Bunta Levente polgármester egy-egy emléklapot adott a megjelent veteránoknak, illetve egy-egy szál fehér rózsát is kaptak. Nagyrészük elmúlt már kilencven éves, megható volt nézni, ahogy csendben, fegyelmezetten ülnek egymás mellett a díszteremben.

A találkozón megjelent veteránok névsora:

Balázs Mihály, Benedek Áron, Farkas Gáspár, Gábor Áron, Gál Ferenc, Geréb Ágoston, Gergely Károly, Gergely Lajos, Gergely János, Gyöngyössy János, Hadnagy János, Hegyi Albert, Jakab András, János Mihály, Józsa Márton, Kelemen János, Kovács János, László Gábor, Lázár Lajos, Lőrincz Gábor, Lőrincz Lajos, Nagy Ákos, Pál Andor, Péter Mózes, Pitó Sándor, Simó László, Szabó Pál, Szász Ferenc, Szegedi Ignác, Szente Dénes, Szente Károly, Sztojka János, Vass Áron, Vass Gáspár, Vitális Domokos

A találkozón levetítették a tavaly és idén készült Kereszthegy című dokumentumfilmet, amit Nagy József történész és Bárány Krisztián újságíró készítettek. Megrázó erejű egyórás filmet nézhettek végig azok, akik hetven évvel ezelőtt ugyanilyen körülmények között harcoltak az orosz katonákkal.

A film a Gyergyói-havasokban 1944 őszén lezajlott harcokról, a 65. székely honvéd határvadászcsoportról szól, az interjúalanyok (akik közül többen már nem érték meg a film elkészülését), valamint Illésfalvi Péter történész, szakértő beszélnek az akkori eseményekről. A korabeli fényképeket és interjúrészeket tavaly nyáron forgatott játékfilmes részek váltják, ezt különböző hagyományőrző egyesületek tagjaival játszatták el a készítők.

A megszólalók több helyen nagyon részletesen mesélnek a harcokról: „Vállon lőttem, leesett, nyúlt a puska után, de a kézigránátot odavettem, s a feje elment" – mondta az egyik megszólaló a filmben, de olyan is elhangzott, hogy „a sorozat gyomorba találta, ottmaradt, ki tudja, mi lett vele, a vadak megették, ottmaradt". Olyan történet is elhangzott, hogy apa és fia együtt harcoltak székely határőrként, de csak a fiú élte túl az egyik orosz támadást („Feltették édesapámat halva, s engem sebesülve."). „Ne húzzák le róla a bakancsot, mert arra rászolgált..." – mondta ugyanez a tizedes hetven évvel ezelőtt, amikor az elesett édesapja lábáról a temetés előtt lehúzták a lábbelit.

A film levetítése után Nagy József történész, a film egyik készítője mondott beszédet, a találkozó pedig baráti, kötetlen beszélgetéssel zárult.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2014-05-18 10:01:57
Akiket megöltek a vilaghaboruban, semmivel sem voltak bünösebbek az ellensegüknel.
Az igazi bünösök az orszaghazakban ültek.
Mint ma!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."