Itthon » Közélet

Kalákával épülne tovább a csicsói reptér

Három reptér is épülhet a megyében. Kettőről már készült tanulmány. Egyik pedig összefogással fejlődhetne tovább.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Repülő
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 15., 11:09
1 hozzászólás. 

Január 7-én számolunk be arról, hogy a csíkcsicsói repülőtér terveinek elkészítéséhez magyarországi szakembereket hívott Hargita Megye Tanácsa. A megyei energiagazdálkodási ügynökség és elemzőcsoportja jelenleg felmérést készít a légi forgalmi igényről. Rövidesen pedig a megyei tanács dönt a csíkcsicsói repülőtér ügyében, melyről tanácshatározat készül

Közben a Nemzetstratégiai Kutatóintézet megvalósíthatósági tanulmányt készítetett egy nemzetközi repülőtér létrehozására. A cekend-tetőre tervezett légikikötő tanulmányát január 13-án mutatták be. A két koncepció egymástól függetlenül készült.

Nem kettő, három repterünk lehet

Borboly Csaba tájékoztatása szerint Szász Jenőék nem keresték meg a cekend-tetői reptér megvalósíthatósági tanulmányának bemutatása előtt, és a véleményét sem kérték ki az ügyben.

A megyei tanács MPP-frakciója azonban jelezte, hogy a testület napirendjére tűzné a terv megvitatását.

„Bár Szász Jenő lépése váratlanul ért, ha az MPP frakció az önkormányzat elé terjeszti a tervet, nem gondolom azt, hogy vissza kellene utasítanunk. Sőt arra kérném Szász Jenőt, hogy segítsen a gyergyószárhegyi reptér megvalósításában is" – fogalmazott a tanácselnök a maszol.ro-nak.

Hogy hajlandó lenne-e együttműködni Szász Jenővel a cekendi reptér megépítése érdekében, „telenovella lenne így a sajtón keresztül megmondani" – válaszolta az uh.ro-nak.

Az ötlettel kapcsolatban megjegyezte, hogy szakértők szerint Hargita megyében három helyen lehet repülőteret működtetni, egyik Gyergyószárhegy, a másik a Cekend-tető, míg a harmadik Csíkcsicsó. Szerinte az idő majd eldönti a kivitelezési prioritásokat.

Hozzátette: „tény az, hogy a repülőtér és a légi közlekedés Székelyfölddel egy lapon emlegetődik. Ebben semmi rosszat nem látok."

Egy órára Pesttől

„Székelyföldet meg kell, hogy lehessen közelíteni, és ebben Hargita megye érdekelt, hiszen láthattuk, a bukaresti autópálya-elképzelésekben Hargita megye nem szerepel" – jelentette ki a megyei elöljáró.

Borboly szerint a Magyarországról érkezők 80 százalékának végcélja Hargita megye, így fontos lenne, hogy a megye egyórányi közelségbe kerüljön Budapesthez. Ez nem csak Csíkszeredát, de Gyergyó- és Udvarhelyszéket is „közelebb húzná" a magyar fővároshoz.

A megyeelnök szerint a csíkcsicsói reptérre nem volt elköltve egyetlen közpénzből származó lej sem, ugyanis az, egy helyi vállalkozónak a beruházása.

„A csicsói egy működő reptér, nem délibáb, hangárak vannak rajta, 30 hektár a területe, és a tuzlai után az országban a második, ami engedélyezésre készen áll" – jelentette ki.

„Bármilyen nagy beruházásnál a helyszín és a térségnek a befogadása jelenti a legnagyobb kihívást, itt a neheze már megvan. Azt, hogy körülbelül kilenc kilométernyi aszfaltot elő tudunk-e közös erőfeszítésben állítani, gondolom, az nem kérdés. Ha van összefogás, akkor ez nem jelenthet gondot. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy kalákában valósuljon meg, ha Csicsó, Szereda és a környező települések, hegyen innen, hegyen túl fontosnak tartanák ezt. Mindenki kivállalhatja a részét" – fogalmazott Borboly.

A megyeelnök további tervekről is beszélt, például, ha úgy dönt Csíkszereda, akkor létrehoznának a csicsói reptér közelében egy ipari parkot.

Hozzátette: erdőtüzeink vannak, súlyos betegek elszállításánál gondok vannak, a SMURD-os helikopter költséges. Igazából, lenne egy sor terület, a gazdasági életen kívül, ami a reptér jogosultságát mutatja – érvelt Borboly.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Schubert Gyula
2015-01-19 10:00:23
Repülőterek
Attól félek, "sok bába közt elvész a gyermek!"

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."