Itthon » Közélet

Mélygarázs és bicikliút

Egy kis festék vagy mélygarázs, esetleg lezárt központ? Mi jelentene megoldást egy használható kerékpárúthoz? Ön mit gondol?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

korforgalom bicikliut-1
Fotó: Kakasy Botond | Archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. február 12., 13:41
1 hozzászólás. 

Már nem volt akkora az érdeklődése a kerékpárút kapcsán összehozott beszélgetés második felvonásának, mint a másfél héttel ezelőtti vitának. Most az előterjesztő Jakab Áron Csaba, Sinka Arnold, Gidó Csaba önkormányzati képviselőkön kívül jelen volt Arros Orsolya, aki jelezte indulási szándékát polgármesterjelöltként, Jakab Attila EMNP-s tanácsos, Simon Szilárd a kerékpárosok civil képviselője, Ilyés Lóránd a FeelGood Egyesület képviselője, Szabó Zoltán kerékpáros világjáró, illetve a sajtó.

Legyen közlekedési csoport

A tanácsosok is nyitottak az építő jellegű hozzáálláshoz, ezt az is jelezte, hogy bemutatták azt az iktatott kérésüket, amelynek témája, az elmúlt találkozón javasolt közlekedési csoport létrehozása, amelyben helyet kaphatnak a civil képviselők is. A tanácsosok szerint, amennyiben a szakosztályok is jónak találják, illetve a polgármesternek sincs ellenvetése, akár a februári tanácsülésen is szavazás alá kerülhet a határozat.

Parkolót kell elvenni, de adni is

A szűk keresztmetszetű belvárosi utak miatt, újból előkerült a parkolóhelyek felszámolásának kérdése. A központban több olyan szakasz is van, ahol néhány parkolót fel kellene áldozni a szélesebb járdák és a megfelelő kerékpárút érdekében. Bár a jelenlévők közül legtöbben könnyedén lemondtak az emlegetett néhány parkolóról, mégis akadt, aki nem szívesem bolygatta volna azokat. Ha mégis el kell venni, akkor a közelben biztosítani kell helyettük mást. Végül a beszélgetés egészen a parkolóház építéséig jutott.

Rövid-hosszú-középtávú tervezés

A felfestett bicikliút és a központba épített mélygarázs között hosszú az út és sok a befolyásoló tényező is, így hamar vita alakult ki, hogy milyen távra is érdemes tervezni. Volt, aki a rövid távú tervezésben látott rációt. Ha csak néhány vonal festődik fel – mondjuk a választásokig –, az is valami és már van, amit tovább fejleszteni. A másik oldal a hosszú távú következetes tervben látott lehetőséget, miszerint mélyebben kell belenyúlni az udvarhelyi forgalomba, és a különböző közlekedési formák között kell kialakítani a megfelelő egyensúlyt.

Jakab Áron Csaba, elmondása szerint inkább a középutat választaná, fejtette ki miután feltette a társaságnak a költői kérdést: „döntsük el: kampányolunk vagy tervezünk?"

Minden út a Küküllőbe vezet

Bár az elmúlt alkalommal is kifejtették a jelenlévők, hogy a Kükkülő partján elvezetett kerékpárút nem rossz, de jelenleg nem prioritás, rend szerint újra és újra előjött a téma, ahol pró és kontra egyaránt elhangzott.

Simon Szilárd egy öt pontból álló módosító javaslatot adott át az önkormányzati képviselőknek, hogy amennyiben ezeket sikerül bevenniük a tervezetbe, akkor a civil kerékpáros oldalról is támogatást élvezhet a javaslatuk.

1. Prioritások meghatározása, a kerékpáros útvonalak hierarchizálása. Fő kerékpáros útvonal meghatározása (Bethlen u., az Eötvös József szakasz berajzolásával), főbb mellékútvonalak további meghatározása.

2. További mérések javasolása (forgalomszámlálás, kérdőívezés)

3. Szemléletformálásra pénzforrás biztosítása (erre javaslat)

4. Kerékpáros modalitás célszámok meghatározása (számon kérhető legyen 4 év múlva)

5. A kerékpáros képviselők részvételének biztosítása egy közlekedésfejlesztési munkacsoportban (erre vonatkozó ajánlás, vagy akár már bizonyíték az elfogadott javaslatról)

Az önkormányzati képviselők elfogadták a javaslatokat és azt ígérték hamarosan a tovább javított változatot a www.kerekpar.ro-n teszik elérhetővé, illetve a jövő hét elején még várják a visszajelzéseket, majd iktatják a városházán, illetve egy példányt eljuttatnak a mobilitási tervet készítő bukaresti szakcégnek is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Istvan Stefan Gulyas
2016-02-13 06:28:23
kerekparut
Valaszoljon a media ezekre a kerdesekre , hogy szukseges vagy nem kerekparut a kozeli falvakig?
1./ Csokkenti-e vagy nem az autok hasznalatat a belvarosban ha tobben kerekparoznanak?
2. / Csokkent-e a csaladi koltsegeket gkocsi uzemanyagra es uzemeltetesre?
3./ Csokkenti –e a varos restauralasi koltsegeit [smoke]?
4./ Csokkenti-e a kozhazi koltsegeket a kerekparozas?
5./ Kerekpar megoldja-e reszben az iskolasok kozlekedeset, es szulok nelkul?
6./ Hasznos-e kerekparozni, aki teheti?
7./ Napi bevasarlasra alkalmas-e egy kerekpar?
8./ Csokkenne-e az autobalesetek szama a varosban ?
9./Jo izuleteinkre/agymukodesre, stb. a kerekpar?
10./ Csokkene-e a varos levegoszennyezodese?
Tessek IGEN es Nem-el valaszolni hogy fel lehessen merni a kerekparut szuksegszeruseget?!
Tisztelettel;
Gulyas Istvan
PS.
Vallalkozok onkentes munkara jonni, termeszetesen kerekparral!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."