Itthon » Közélet

Bunta ne bújjon a Sajtóosztály mögé!

A Magyar Polgári Párt válasza a Polgármesteri Hivatal sajtóközleményére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasz_Jeno_220410
Szasz_Jeno_220410
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. május 19., 14:57
10 hozzászólás. 


Mint ismeretes, a minap Szász Jenő sajtótájékoztatón tett javaslatot a városi költségvetés tételeinek átcsoportosítására, annak érdekében, hogy fedezzék a közpénzekből fizetett alkalmazottak, valamint a nyugdíjasok kieső jövedelmét. A javaslatra a Polgármesteri Hivatal másnap reagált, melyben megkérdőjelezte a javaslat jogi helyességét és pénzügyi megvalósíthatóságát is. Ma a polgáriak nyilakozata érkezett meg, amit - a hivataléhoz hasonló módon - változatlanul közlünk az alábbiakban.

Bunta Levente polgármester szerint a Magyar Polgári Párt frakciója által javasoltak, azaz a város költségvetési tételeinek átcsoportosítása révén a közalkalmazottak és nyugdíjasok kisegítése, lehetetlen és törvénytelen. Ezzel szemben beszéljenek a tények.

Székelyudvarhelyen 1016 tanügyi alkalmazott van, akik havi nettó átlagbére 1350 RON, az egészségügyben 714 fő dolgozik, ugyanekkora nettó átlagfizetéssel havonta. A számítások szerint a 25%-os megszorító-csomag RMDSZ-PDL kormány általi bevezetése a tanügyiek és az egészségügyi dolgozók esetében havonta átlagosan 80 euró kiesést jelent.

Székelyudvarhelyen 8000 nyugdíjas van, melyből 4000 a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának tagja; az átlagnyugdíj 746 RON havonta. Ha ebből a Kormány elvon 15%-ot, akkor a nyugdíjasok átlagosan 25 euróval kapnak majd kevesebbet havonta.

Ha a város segíteni akar hat hónapon át a Kormány által (melynek az RMDSZ is tagja) megkurtított költségvetési alkalmazottakon és nyugdíjasokon, akkor van erre lehetőség! Az ehhez szükséges 1,4 millió eurót a helyi költségvetés három fejezetének – utak, csővásárlások, Polgármesteri Hivatal felduzzasztott költségvetése - átcsoportosításával meg lehet oldani.

Az átcsoportosítást a szociális fejezetbe, a törvény szellemében, a III. negyedév első napjától, azaz 2010. július 1-től javasoljuk. A szociális fejezetbe átcsoportosított alapokat nem fizetésként, hanem a fizetések és nyugdíjak megrövidítése által okozott kiesés pótlására kell fordítani. A helyi érdekeltségű költségvetési intézmények (Polgármesteri Hivatal, Színház, Néptáncműhely, Művelődési Ház, Könyvtár, Múzeum, Székelyföldi Filharmónia) alkalmazottainak bérezése nem jelent többletterhet a városnak. Nem központi alapokból, hanem helyi bevételekből biztosítjuk számukra a fizetéseket. Azaz az ő esetükben, ha csökkenti a Kormány a fizetésüket, csupán átcsoportosítással a kiesést pótolni lehet.

Természetesen ez az átcsoportosítás nem érintené a Rózsa és Szentjános utcák felújítására előirányzott összegeket, hiszen az MPP szívügyének tekinti ezen utcák rendbetételét, ellentétben Bunta Levente polgármesterrel, aki a költségvetés elfogadásakor ellenezte ezen utcák korszerűsítését.

A Magyar Polgári Párt azon lesz, hogy a tanügyben dolgozókat, a Kórház, a Polgármesteri Hivatal, a Színház, a Néptáncműhely, a Művelődési Ház, a Székelyföldi Filharmónia, a Könyvtár, a Múzeum alkalmazottait és a kisnyugdíjasokat ne sújtsa az RMDSZ-PDL kormányzati döntésének következménye. Hiszen a városnak törődnie kell polgáraival, akik nap, mint nap kiszolgálnak és segítenek, tanáraival, hiszen mindannyiunk gyereke jár iskolába, az egészségügyben dolgozókkal, akik naponta gyógyítanak bennünket, nyugdíjasainkkal, akik szüleink, nagyszüleink.

Az RMDSZ következetes! Amit Markó elvesz Bukarestben, Bunta helyben nem pótolhatja! Ezt viszont nem nézhetjük tovább! A végsőkig kiállunk a becsapott emberek mellett!

A Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója


10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
surmiii
2010-05-19 18:49:35
Röviden NO COMMENT!!!!! :angry:
avatar
ikics
2010-05-20 07:55:06
Szasz jeno le a kalapokal elotted akar mijen voltal de szeretek teged az emberek es szeretnek csak igy tovabb!!!!!!!!!! :cheer:
avatar
jackfive
2010-05-20 08:22:28
ez nem megvalosithato, de populista legalabb..!!! es ezt kell ertekelni..!!
avatar
szocske
2010-05-20 11:32:31
semmi munka csak a sztrajk
én nem mondom, hogy jó amit a kormány csinál, de ha azt vesszük alapul, hogy a sok alacsony bérből (600-800)élő ember adójából a közalkalmazott 1300 lejt visz haza akkor álljon meg a verekedés. a közalkalmazott mehet sztrájkolni, én aki a magánszektorba dolgozok mit csináljak? olyan tanárt(aki az évek során a grad-jait megcsinálgatta) nem láttam aki a tanügyet otthagyta és eljött a magánszektorba dolgozni. Jaj, erre most azt mondod, hogy diplomád van és sok iskolád, nekem is van, és... ? a munka nem szégyen és ha a multi vagy országos vállalat nagyobb fizetést ad a takarítónőnek akkor oda kell menni dolgozni. persze ez már probléma mert dolgozni kell és nem csak munkába járni. az iskolapadot elhagyó diákok minősége mutatja az elvégzett munka színvonalát. ugyanez a helyzet az egészségügyben és az összes hivatalban. mivel az 1000 karakter elfogyott, javaslatom, hogy szálljon magába minden tanár a 3 hónap semmittevés közben és utána kezdjen el valamit hasznosat tenni fiainkért!!!
avatar
robertandras
2010-05-20 12:33:21
Nem rossz szocske eszmefuttatasa... az a baj, hogy vannak jo tanar barataim es olyan ismeroseim is, akikre (ha lenne gyereke) semmiert sem biznam ra... Na ezen tanugyisek fizetese szerintem is sok - hisz tenyleg nem csinalnak semmit, es ezzel igazabol sokat rontanak a kovetkezo generaciokon! Az egeszsegugyben is kisse forditott a helyzet - az el bennem, hogy amikor ocsemet kellet muteni a terdevel, akkor csengettunk ugy a dokinak meg az aszisztensnek... es ezt mindenki tudja - a gond az, hogy nem ok szivnak a ber csokkentesevel - hanem azok, akik valamelyest becsuletesen vegzik munkajukat es meg nem eleg dorzsoltek! A tanacsnal dolgozok munkajaba nem latok bele - igy arrol nem tudok nyilatkozni! ;) A legnagyobb baj, hogy egy elegge kilatastalan gazdasagi helyzetben vagyunk es sajnos nem latom a kiutat! :( Szoval az eg ovjon mindannyiunkat!
avatar
Aron
2010-05-20 13:04:18
Igazad van robertandras!!!
En a tanacshoz szolnek hozza, szerintem itt egyszeru a keplet, le kell informatizalni, automatizalni a dolgokat es egy csomo aktatologatonak lehet "konnyiteni a dolgat". Es a softwarek ejjel nappal dolgoznanak.
Persze csak amit lehet ...
avatar
ijano
2010-05-21 07:57:04
robertandrás hozzászólásához fűznék egy pár szót!
Ki mondta azt hogy kell adni a dokinak és az asszisztensnek vagy asszisztensnőnek?Te saját magad csináltad azt hogy adtál.Ebben te vagy a hibás!A másik eset meg az hogy ha a tesód térdéről van szó akkor nem is kell említeni azt hogy ki az orvos!Ő annélkül rá sem néz az emberre ameddig nem tömted meg a zsebét borítékkal!Ez már más dolog!Nem kell odamenni többet,menj be Csíkba és ott más a helyzet az Ortopédián!
Ja és persze nem szabad általánosítani ,mert egy fecske nem csinál tavaszt!Félig igazat adok neked és félig nem!A te ,a mi hibánkból történik az hogy az orvosok megkapják a paraszolvenciát azaz szép magyarul a csubukot!
avatar
cittadella
2010-05-21 08:40:23
Egyetlen pmhivatali alkalmazottat sem kell sajnálni, meg lehet nézni hányan dolgoznak igazán, a többi kávészüneten, szivarszüneten .... továbbá jó páran épp az aktuális számláikat rendezik, mások a bevásárlást, szemüvegjavitást, s amire épp a családnak szüksége van .. mindezt munkaidőben.
avatar
dolgozó
2010-05-22 06:52:23
Bunta támogatja a Rózsa és Szentjános utcák rendbetételét! Ő fogja építettni, amit Jenő nem csinált meg, nem is akart csak dumált róla. Az udvarhelyiek pénzéböl lehetőleg minél keesebbet kell költeni fizetésekere és minél többet fejlesztésekre.
avatar
magyari58
2010-05-22 23:20:24
Mindenki csak a közalkalmazottakról, tanügy, egészségügy, nyugdijasokról beszél és őket sajnálják. A munkásosztályról egy szó sincs, akik kin keservesen keresik a kenyerüket és akik után élnek az említett sajnáltak és 90 %-a minimálbérből él, évekóta nemkapnak fizetésemelést. Akik eddig kisztrájkolták az emelést azoktól elvehetnek,ugyis több marad mint a munkásoknak.A fizetéskiegészítés nem mehet a beruházások kárára mert igy fejlődés nem lessz soha és akkor azt a pénzt ráköltsük autójavításra, fűtésre stb.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."