Itthon » Közélet

Ha kell, buldózer elé állnak a korondiak

A Néppárt frakciója Borbolyt és Katonát hibáztatja. Petíciót indítottak el a szemétügyben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Zakariás Zoltán és Pál Zoltán, fotó: Gál Előd
Zakariás Zoltán és Pál Zoltán, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. március 30., 15:18
0 hozzászólás. 

Emlékeznek még a korondi szemétügyre? Ha nem, itt olvashatnak róla. Az ügyet most a Néppárt megyei és korondi frakciója piszkálta fel, mert a határidők nagyon szorítanak egy kompromisszumos megoldás kereséséhez.

Zakariás Zoltán megyei önkormányzati képviselő fontosnak tartotta, hogy a korondi hulladékátrakó és -tömörítő ügyével kapcsolatban sajtótájékoztatón szólítsa fel Borboly Csaba megyeelnököt és Katona Mihály korondi polgármestert, hogy vállaljanak felelősséget és találjanak megoldást.

Ez történt idén az ügyben

Pál Zoltán, Korond önkormányzatának tanácsosa ismertette röviden az eddig kialakult helyzetet. 2017. január 11-én egy közös sajtótájékoztatón Korond polgármestere és Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének ügyvezető elnöke határozottan kijelentették, hogy a tömörítő állomás új helyszínre való költöztetését támogatják.

Február 24-én a bákói táblabíróság a megyei tanács javára döntött a Séra Zoltán ellen indított perben, törvényesnek ítélve a tömörítő állomás építkezési tervét. 26-án a megyei tanács sajtóközleményben jelentette be, hogy visszavonja a Séra Zoltán ellen indított keresetét, illetve egyöntetűen egy elvi határozatot fogadott el, miszerint nem ért egyet a beruházás Sórét utcai befejezésével és az új helyszínre való költöztetést szorgalmazza.

28-án a korondi önkormányzat az eredetileg beterjesztett Sórét utcai telek bérbeadásáról szóló határozat visszavonása helyett kinevezett egy bizottságot, akiknek feladata kidolgozni a beruházás új helyszínre való költöztetésének pénzügyi, technikai és jogi feltételeit. Csakhogy a március 17-én összegyűlt a bizottság a Sórét utcai folytatás feltételeivel foglalkozott elsősorban, anélkül, hogy egy határozott álláspontra jutottak volna. Mivel a Sórét utcára vonatkozó határozatot nem vonták vissza, továbbra is ez az egyetlen érvényben lévő szerződés.

Nem ez a feladata a megyei tanácsnak

„Hogy egy ilyen áldatlan helyzet alakult ki, alapvetően két felelőse van: Katona Mihály polgármester és Borboly Csaba megyeelnök" – jelentette ki Zakariás Zoltán. A Néppárt megyei és korondi önkormányzati frakciója nevében felszólította a két említettet, hogy felelősségük felvállalásával, figyelembe véve a nyilvánosság előtt tett nyilatkozataikat, találják meg a technikai, jogi és pénzügyi megoldást a tömörítőtelep új helyszínre költöztetésének lehetőségére.

Zakariás a december 28-ai rendkívüli megyei tanácsülésen személyesen kérte, hogy a megyei tanács álljon el a Séra Zoltán elleni pertől. Azzal indokolta felszólalását, hogy méltatlannak tartja, hogy a megye egyik lakójának a házlebontásával kapcsolatban pereljen, mert szerinte nem ez a feladata a megyei tanácsnak.

Ha kell, buldózer elé állnak

Pál Zoltán elmondta, semmiféle táblabírósági döntés ellenére sem szeretnék a Sórét utcai hulladéktömörítőt, szerinte túl sokat beszéltek a beruházásról, pedig az emberi oldala sokkal fontosabb a kérdésnek, hiszen egy község lakott területére érkezne a fél megye szemete,éppen ezért egy petíciót kezdeményeztek a Sórét utcai munkálatok folytatása ellen.

Pál nem csak a korondiakat, hanem minden Hargitamegyei lakost felkért, amennyiben úgy érzik, támogassák az ügyüket. A petíciót Korondon, vagy a székelyudvarhelyi Demokrácia Központban, illetve online lehet aláírni. Ebben a beruházás végleges elköltöztetését kérik a Sórét utcából egy olyan helyszínre, ahol egyetlen korondit sem zavar.

„Aggódunk. Azért indítványoztuk ezt, hogy ne jussunk oda, hogy utolsó lehetőségként a beindult buldózerek elé kelljen állnunk" – magyarázta.

Bíró szerint ezzel csak ártanak az ügynek

Bíró Barna Botond szerint Zakariás, ha valóban információkat szeretett volna megtudni, akkor megkereste volna őt az ügyben. Úgy gondolja, ezzel csak árt az ügynek, tovább borzolja a kedélyeket, amire most nincs szükség.

„Ők ma kapták meg a táblabíróság indoklását, a megyei tanács még nem kapta meg ezt a mai napig, nélküle pedig nem lehet, amit tenni. A bizottság nem ül a babérjain, pénteken Bukarestben a Minisztériumban lesz egy megbeszélés, arról, hogy lehet megoldani az átköltöztetést, mivel ez európai pályázatról van szó, nélkülük nem lehet dönteni. Az ügy az elindult egy rossz irányba, azt nem lehet egy pillanat alatt visszafordítani" – nyilatkozta portálunknak az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének ügyvezető elnöke.

A petíció magyarul itt, míg románul itt érhető el.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."