Itthon » Közélet

Élő közvetítés a júliusi tanácsülésről

Árat emelnek a taxisok, nem kávéznak a művészek, lekéshetjük a városi buszokat, és csípnek a méhek. Zümmög az élet Udvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC 0030
Kezeket fel, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. július 26., 21:06
0 hozzászólás. 

12.00 Lezárul a rendes havi tanácsülés, jön egy azonnali, Ölvedi vezeti ezt is. A Székely Kerékpáros Körversenyről van szó, amit az ülés elején Jakab Attila terjesztett elő. Igennel szavaz mindenki.

Ez volt a záróakkord. A következő ülés vezetője Orbán Árpád lesz augusztus 31-én.

Köszönjük a pont három órás figyelmet, a tanácsülés véget ért.

11.51 A Míves Emberek Sokadalmával kapcsolatosan azt mondja, hogy újratervezésről beszéltek, a rendezvény a kulturális stratégiában is a helyére kell kerüljön. A helyi termékek vásárára visszatér, ha volt csipkelődés, akkor utólag elnézést. A Homoród utcai híd javításával kapcsolatban elmondja, hogy a sürgősségi alapból próbálnak pénzt szerezni, mert a vihar is megrongálta - mondja Orbán Árpád.

A zöldövezeteket újra kell tervezni és újra kell építtetni. A Nyári Esték elmaradtak, mert költségigényes kérdés, de javaslata szerint be kellene kerüljön a kulturális stratégiába. Fülöp-Székely István műszaki igazgató a kadicsfalvi szemétkukákkal kapcsoltban mondja, hogy tegyenek le kérést, mert vásárolnak szemeteseket. Szabó Gyula szerint a kadicsfalvi templom előtti teret is fel kéne újítani. Az igazgató szerint nagy gondok vannak, mert nem lehet elvezetni a vizet. Mikor? – kérdi Lőrincz Zsuzsanna. „A nyár folyamán, őszig" – mondja az igazgató.

11.44 Berde Zoltán a viharkárokra visszatérve mondja, hogy sok esetben ottmaradtak a kidőlt fák gyökerei – jó volna azokat is elszállítani. A játszóterek felújítására is rákérdez, hiszen már július vége van, s a költségvetésbe 200 ezer lej volt idénre előírányozva. Lesz-e ebből valami?

DSC 0052

A kürtőskalácsos témára tér vissza Orbán Balázs, a hivatal egyik munkatársa elmondja, hogy március elseje óta ilyen biztosan nem történt, a polgármester ilyenekkel nem foglalkozik, hanem a rendezvényszervező iroda. Arros szerint a kommunikációra oda kell figyelni, nem akarja tovább ragozni a témát.

A bóvliárusításra tér vissza Orbán Árpád, szerinte is ki kell tiltani a műanyag bóvlit a rendezvényekről, de ha megnézzük, a városi rendezvényeken nem voltak ilyenek. „Kérjük ezt a fegyelmet az egyházközségi vezetőktől is. Ha szükséges, akkor önkormányzati rendeletet is hozunk, ki fogjuk zárni a bóvlit" – mondja az alpolgármester.

11.36 Biró Edith a buszokkal kapcsolatban javasolja, hogy kompromisszumokat kellene kötni. Lőrincz Edit egy lakossági kérést tolmácsol: bíznak benne, hogy megjavítják a Homoród utcai hidat. Forgalmas az útszakasz, igénybe vett hídról van szó. Elmondja azt is, hogy a tanfelügyelőségen kaptak dicséretet, hogy az udvarhelyiek, illetve az önkormányzat is kitartanak az igazgatók mellett. Péter Balázs szerint nagy igény lenne a sportcsarnok mellett egy biciklitartóra, szeptemberig remélhetőleg megoldódik.

Mike Levente mondja, a Szejkei témához visszakanyarodva az ortodox egyháznak 5,3 hektár területe van, ebből 4,5 hektár kaszáló. Sinka Arnold azt kérdezi, hogy miért szűntek meg a Nyári Esték, mert mások is szóvá tették ezt.

11.29 Senki nem jelentkezett a Ifjúsági-, turisztikai-, tájékoztatási és tanácsadó közszolgálati állásra felsőfokú végzettséggel, ezt most módosítják, elég a középfokú végzettség. Jön az utolsó napirendi pont a különfélék előtt, a kitermelt fa áráról van szó, figyelembe véve a fafajta és választék kereslet/kínálat viszonyát. 1220 köbméter fát kell elárverezni, lucfenyőről van szó. Legyen úgy, ahogy akarja a hivatal, ezzel lejártak a napirendi pontok.

DSC 0037

Különfélékre jelentkeznek a képviselők

Lőrincz Zsuzsanna az első. Kérdése az, hogy van-e arra lehetőség, hogy az udvarhelyi templomi ünnepségeken ne műanyag bóvlit, hanem kézműves termékeket áruljanak. Ugyanakkor Kadicsfalván elkelne néhány szeméttároló. Holnap kellene megnyíljon a Míves Emberek Sokadalma, de ebben az évben nem lesz, s ezt nem közölte a polgármestri hivatal.

Arros Orsolya szerint a helyi termékek vásárára nem kapott engedélyt egy kürtőskalácsos cég. A cég levele szerint Gálfi Árpád azt mondta a kürtőskalácsos cégnek, hogy két cég van, akikből az egyik tulajdonosa a jobbkeze, a másik pedig a gyermekkori barátja és ha belerúg a kaptárba, megcsípik a méhek. Ez fogadóórán hangzott el az Arros által felolvasott levél szerint. Nincs itt a polgármester az ülésen, többen kétségbe vonják, hogy ez így hangzott el.

11.20 Folytatódik az ülés. Ölvedi megkérdi, hogy ki van mellette, ez a szám 13, Sinka ellene van, Arros tartózkodik. „Benedek úr kint tartózkodik" – mondja Bodnár jegyző, nevetés. A határozatot elfogadják Sinka és Arros tartózkodása mellett.

DSC 0007

A következő pontban két csereháti bérlő lakást cserél, Vencel Edit és Lőrincz Elek-Előd.

Jön a tanácsosok havi juttatásának kérdése. Új fizetési törvény van, aminek értelmében maximum 10%-a lehet a polgármester bérének. Egy tanácsülésen és két szakbizottsági ülésen kell részt vegyenek. Eddig az említett százalék 15 volt, most tíz lesz, mindenki elfogadja.

11.11 A módosító javaslatot szavaztatja Ölvedi, tehát maradjanak az Euro 2-esek. Derzsi László öt perc szünetet kér a szavazás előtt, Biró Edith méltatlankodik, hogy nem állnak sorban a vállalkozók. Ő is busszal jár. Többen kimennek a teremből. A szünetben elhangzik az is, hogy kampányt kell indítani, hogy az anyukák busszal küldjék iskolába a gyerekeket.  

11.09 Ez sehol sem rentábilis Orbán szerint, még Budapesten sem, ahol 40%-ban közpénzből finanszírozzák ezt. Szarvas Zsuzsa mondja, hogy tegnap végigjárták a három busz útvonalát – azt sérelmezte, hogy bizonyos megállók kereskedelmi egységekről vannak elnevezve. Ezek helyett más neveket kellene adni, illetve azt megszünteni, hogy az autósok ráparkoljanak a buszmegállóba. Ha elvárjuk a minőséget, akkor magunktól is várjuk el. Arros Orsolya szerint kedden volt a szakbizottsági megbeszélés, akkor kellett volna egységes álláspontra jutni. Orbán Balázs szerint nem lehet megkockáztatni, hogy ne legyen közszállítás, de lehet jobb minőséget is kérni a jelentkező cégekről.

DSC 0047

Sinka Arnold: az idő telik és minőségileg nem lépünk előre. A város egyre zsúfoltabb, a közszállítás pedig nagyban tudná befolyásolni a zsúfoltság csökkentését. A város saját maga kellene megoldja ezt a kérdést, mert például lesznek pályázati kiírások hibrid buszokra.

11.00 A jelenlegi közszállítási szolgáltatási szerződésének megszüntetéséről, a szolgáltatás folytonosságának biztosításáról, valamint az odaítélési dokumentáció tartalmának megváltoztatásáról szól a következő napirendi pont. Kilencven napig még biztos a szolgáltatás, de utána nem, a cél az, hogy ne szűnjön meg a közszállítás, a kiírás szigorú feltételeit könnyíteni kellene. A szakbizottság módosításokat javasol, az egyik az, hogy két évre kössenek szerződést, a másik az, hogy a 40 főnél több utast szállító buszok legyenek Euro 3-asok.

Orbán Balázs szerint teljesen új alapokra kell helyezni ezt a szolgáltatást. A javasolt két év alatt dolgozzák ki a feltételeket úgy, hogy közpénzből szervezzék ezt meg. A minőség a legfontosabb szerinte.

10.54 A taxisok a téma: a taxisofőrök szeretnék emelni a viteldíjat 2,20 lejről 2,40-re. Az a feltétele a polgármesteri hivatalnak, hogy csak akkor, ha a taxisofőrök betartanak bizonyos öltözködési kódexet. 10 banival most emelnek, majd néhány hónap múlva további tíz banival. A taxisok ruházatát a helyi rendőrök ellenőriznék. Sinka Arnold mondja, hogy elsősegély- és helyismeret-vizsgát is kellene tegyek a taxisok. Mindenki mellette van, tehát a jelzett feltételekkel lehet áremelés.

DSC 0053

10.51 Benedek szerint 2015. december 31-ig élő szerződése volt a bárnak, akkor nem is hosszabbították meg, bezárt a Siculus a Művelődési Ház alatt. Nem ez a levél tartalma van a tanácsi határozatban. Benedek azt javasolja, hogy a következő szakbizottsági ülésre jöjjenek el az intézményvezetők, és mondják el, hogy mit szeretnének. Mert meglepő, hogy pár hónappal ezelőtt még helyiséget akartak, most meg kávézót.

Tízen igennel szavaznak, hét RMDSZ-es tartózkodik. Nem ment át – mondja a jegyző. Halkan jegyezzük meg, hogy ilyen rég nem történt. A téma tehát nyitott marad.

10.47 A következő napirendi pont a Művelődési Ház alatti egykori Siculus bár, ennek egy részéről van szó – ebben működtetnének egy úgynevezett művészkávézót az intézményvezetők. A volt „Sicu" egy részéből raktárhelyiség lesz, egy megmaradó felületen pedig lenne a kávézó. Sinka nem érti, mert úgy emlékszik, hogy az intézményvezetők próbatermet, öltözőt kértek volna. „Tőlük kellene megkérdezni" – mondja Ölvedi. Sinka nem támogatja ezt a napirendi pontot, azt mondja. Benedek azt mondja, hogy ha látják az intézményvezetők levelét, amiben meggyőzik azzal őket, hogy tényleg művészkávézót indítanak ott, akkor beleegyeznek. Derzsi László szerint idén egy újságcikkben a színházigazgató panaszkodott, hogy helyszűkében van a színház. Arros Orsolya szerint a tartalomhoz ragaszkodnak az RMDSZ-esek, ahhoz, hogy szakmai tervet, elképzelést mutassanak be.

DSC 0016

Szarvas Zsuzsanna szerint egy éve zárt be a Siculus bár, azóta egyeztetnek, hogy mi legyen a megoldás. Jakab Attila felolvassa Nagy Pál színházigazgató levelét. Ebben többek között az áll, hogy a Művelődési Ház termeinek új rendeltetést adnának. Ebben szerepel a kávézó, sőt azt kéri, hogy a leendő kávézó bizonyos kritériumokhoz igazodjon, pl. lehessen benne rendezvényeket tartani. Április 21-én érkezett a levél Nagy Páltól.

10.34 Mike szerint a szakbizottságban kibeszélték a témát, most versenyt futnak az idővel, hogy látható megvalósítás legyen. Biró Jolán is most szembesül, hogy a borvízkút mellett egy terület nem a városé – mint mondja. Újrakezdték a fúrásokat a Szejkén, ha az eredmények pozitívak lesznek, akkor 2018 végén a mofettát is lehet használni.

Sinka Arnold azt kérdezi, hogy a Szejke felé hogy lehet területe az ortodox egyháznak? Mike Levente azt mondja, hogy ez igaz, de külterületben van ez, kaszáló. Valószínűleg volt területe, mielőtt megalakultak a termelőszövetkezetek. Próbálják körbeírni, hogy hol lehet ez, a strand feletti oldalban van.

DSC 0044

Visszatérnek a határozatra, elfogadják az előterjesztést.

10.26 Benedek szót kér, Ölvedi megadja. Benedek szerint 11-0-ra vezet a prefektúra a város ellen, s nem hiszi, hogy mindig az van, hogy mindig visszavonnak valamit. „Ír egy levelet, s mi visszavonjuk. Védjük meg inkább magunkat" – hívja fel a figyelmet. A kórházat illető pontot elfogadják.

A következő pontban az a téma, hogy a II. Rákóczi Ferenc utca 6. szám alatti ingatlan a városé lesz (eddig az Urbana Rt.-é volt), és a Tamási Áron Gimnázium működtetett ott szolgálati lakást. Felújítják és a városé lesz.

Az egyik legfontosabb napirendi pont jön, a Szejkefürdő helyzete. Jakab Attila városmenedzser mondja, hogy a Szejke területei tisztázódtak. Egy ottani, 8000 négyzetméternyi területet közbeszerzési eljárás útján haszonbérbe adnának, a tervek szerint turisztikai és üdülőpark lenne. Mike Levente mondja, hogy papíron nagyon sokat foglalkozik ezzel a témával. A rendezési terv készül, de azzal szembesül, hogy nincs elég terület. 2012 és 2016 között történt egy kiigazítás, 17 hektárnyi terület Boldogfalva közigazgatásába került, ennek 95%-a magánterület.

Maradt egy értékes zóna, 75 ár, a borvízkúttól felfele. Nem tud senki semmit erről, hogyan volt ez lehetséges? - teszi fel a kérdést. Benedek szerint is ezt ki kell közölni, ha bírósági végzés van erről és „nézzük meg, hogy mik a következményei".

DSC 0024

10.14 A kórház a következő téma, a leltári értéket növelik, kiegészítve és módosítva. Sinka Arnold megragadva az alkalmat, arról kérdezi Zakariás Zoltánt, a kórház vezetőtanácsi tagját, hogy mi a helyzet a kórházigazgató vizsgájával, a hercehurcával. A megyei tanácsos szerint túlzás a hercehurca szó. Van egy jogi értelmezési probléma az menedzser-jelölt elvárt végzettségével kapcsolatban. A vizsga után, amin a jelenlegi menedzser, Lukács Antal nyert, a prefektúra kifogást emelt hat pontban. Zakariás szerint a városvezetés visszavonta a rendeletet, a vizsga így érvénytelen, a menedzser ideiglenesen hat hónapra van kinevezve, ezalatt tisztázódik a helyzet.

10.09 Haladunk, a Zonális Városrendezési Terv van napirenden, a Borvízoldal zónájában készített külterület beltelkesítése, ez a Templom utca és környéke. Jakab Mária főépítész vetít az ülésteremben, a tanácsosok nézik a kivetítőt. Bodnár László jegyző viccelődik halkan, de ezt csak a mellette ülő Benedek hallja, mert elneveti magát. Nagy lakóövezet épült itt ki, úgyhogy hamarosan középületekre is szükség lesz. A szakbizottságok részéről nincs kifogás. Mike Levente hozzászól, a tulajdonosok „le kell adják az utakat", de ez benne van. Mindannyian támogatják.

DSC 0038

Most szintén területi kérdés jön, egy útszakasz, Bem József utcájában található, 696 négyzetméteres utat kellene a város vagyonába venni. Két lépésben teszik meg a prefektúra kérésére – egyszer visszavonják a határozatot, a következőben beveszik, ez egy technikai dolog. Kákán a csomót, ugye, a prefektúra részéről. Nem is tart tovább pár másodpercnél, ezen ne múljon, ha így akarják „odafel".

9.55 Mindenki támogatja a tervezetet. Eljutunk a következő pontig, adományt kap a város, hétmillió forint értékben mobil készülékeket, illetve szoftvert kap Törökbálint városától, illetve a magyarországi Z-Co Media Online Kft.-től. Ez kell, ezt elfogadják. A következő pont egy együttműködéshez való csatlakozás, a város csatlakozik az Egészséges Magyar Városok Szövetségéhez, ez egy Kárpát-medencére kiterjedő kezdeményezés.

Jön a költségvetés módosítása, nagyvonalakban előadja a városháza főkönyvelője, Vass Szabolcs: távhőre, szennyvízre vonatkozó költségeket helyeznek át, a megnyert pályázatok összegét kell belefoglalni. A színház, a táncműhely részére is jött pénz pályázatokból. Benedek Árpád Csaba szót kér. Dilemmája van, mert nem tudja, hogy az Orbán Balázs Iskola tornaterme benne van-e vagy nincs benne? Puskás Katalin, a hivatal munkatársa szerint 50 ezer lejjel benne van, de csak a tervek szintjén, mert idén ott nem lesz munka. Csak akkor veszik bele, amikor már konkrét munka van – a többéves beruházások összegeit több évre ütemezik be. Mindenki igennel szavaz. 

DSC 0031

9.45 Orbán Árpád alpolgármester pontosít, a csíki és gyergyói otthonokban fogyatékos személyek élnek. Idősek bentlakására sajnos nincsen uniós finanszírozás, pedig mindenképpen kellene egy Udvarhelyszéken. Lőrincz Edit szerint sok a kisnyugdíjas, akiknek a gyerekei külföldön vannak, ezeknek az embereknek kellene megoldást találnia a városnak. Biró Jolán saját tapasztalatát mondja: a nővére beteg, a gyergyói otthonban van, havi 2000 lejt fizetnek. Az ápolásra szoruló beteg költségeihez a gyergyói önkormányzat 1.040 lejjel járul hozzá – ez egy járható út lenne.

9.40 A szombatfalvi Népházat alakítanák át úgy, hogy Idősek Háza néven lenne intézmény, a megfogalmazás szerint „idős személyek sebezhető csoportjának szánt program, szállás nélküli szociális szolgáltatások nyújtása érdekében". Lőrincz Edit mondja, hogy ez nappali program, tehát nem idősotthon lesz, nem lehet ottaludni. A tanácsos megjegyzi, hogy kellene egy idősotthon a városba, a következőkben el kellene gondolkodni ezen, hogy hogyan lehetne létrehozni egy otthont. Orbán Árpád alpolgármester szerint az épület modernebb lesz, nem veszik el a szombatfalviaktól. Ez még csak terv, nem biztos, hogy lesz finanszírozás. Sinka Arnold szerint a megyében egyedül Udvarhelyszéken nem működik állami idősotthon, pedig lenne létjogosultsága.

9.35 Több előre nem látható dolog miatt frissíteni kell a beruházási tervet a városközponti munkákkal (a kábelek földbe helyezése) kapcsolatosan. Frissítik, mert nincs senki ellene.

DSC 0001

Az úgynevezett Kuvar zónában található intézmények (Bányai János Műszaki Szakközépiskola, hajdani Spiru Haret Szakközépiskola, Ficánka Napközi, Tekepálya) csatlakoznának a biomassza alapú hőközponthoz, ennek a beruházási tervét kellene jóváhagyni. Megtörténik. Hozzászólás nincs. Benedek éppen elhagyja a termet, Ölvedi megjegyzi, hogy "tanácsos úr kiment, úgyhogy nincs".

9.30 Mindenki támogatja ezt a tervezetet, úgyhogy jöhetnek a biciklisek. A rendes havi tanácsülés csak most kezdődik, az ülésvezető Ölvedi Zsolt azt javasolja, hogy a 2-es számú napirendi pontot tegyék egy kicsit hátrább (ez a költségvetés módosításáról szól). Elfogadják.

Az első napirendi pontban a Bányai János Műszaki Szakközépiskola kap támogatást egy jogi személytől (2.800 lejt), elfogadják. A második pontban a hőszigetelés a téma, a Mihail Kogălniceanu utca két tömbháza (4A és 4B) hőszigetelése van napirenden, hozzászólás nincsen, átmegy a határozattervezet.

DSC 0012

9.25 Zakariás Zoltán megyei tanácsos beszél egy azonnal szakbizottsági ülésen, amit most tartanak meg. A kórház épületeivel kapcsolatos a határozattervezet, gyorsan megegyeznek egy módosításban. Egy másik téma miatt is szakbizottsági ülést tartanak, a Székelyföldi Kerékpáros Körversennyel kapcsolatos. Jakab Attila városmenedzser mutatja be, a versennyel eddig is partner volt a város, de a jogi keret nem volt meg – jelentős esemény, ami augusztus 9. és 12. között van. A szervezők 15 ezer lejt kérnek a várostól, a versenyzők ugyanis egy éjszakát töltenének Udvarhelyen.

9.16 Hajdó Csaba beteg, Ványolós István külföldön van, ők hiányoznak. Elfogadják a májusi tanácsülés jegyzőkönyvét. Az ülés előtt Benedek Árpád Csaba javaslatára az öt éve elhunyt egykori önkormányzati képviselő, Péter Pál emlékének egy perces néma csenddel adóznak.

9.10 Az ülés elkezdődött, a polgármester sorolja fel a napirendi pontok közül a fontosabbakat. Nagyjából mindenki itt van. Gálfi Árpád egy napirendi pontot, a közvilágítással kapcsolatos pontot visszavonta. 

DSC 1059

Köszöntjük kedves olvasóinkat innen, a városháza tanácsterméből, egy újabb rendes havi tanácsülésről. A mai ülést a koalícós Ölvedi Zsolt vezeti – lesz dolga elég neki is és mindkét frakciónak, hiszen huszonkét napirendi pont van előterjesztve.

Sok mindenről szó lesz ma, például a kábelek földbe helyezéséről, a Szejkefürdő modernizálásáról, a közszállításról és a taxisok helybérléséről is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."