Itthon » Közélet

Élő közvetítés az októberi tanácsülésről

Dalival, inkubátorházzal és vitatott költségvetésmódosítással érkezik a hónap legfontosabb közéleti eseménye. Kihagyhatatlan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC 4559
Októberi tanácsülés, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. október 27., 07:04
2 hozzászólás. 

11:41 Köszönjük a figyelmet, a tanácsülés véget ért!

11:39 Végül mosolyogva elmondja, hogy a magyar főváros testvértelepülési kapcsolatot kezdeményez a székely fővárossal. (de melyikkel?:D)

11:38 Orbán Árpád felhívja a figyelmet arra, hogy a helyi termelőknek lezárják a Márton Áron teret. Számos konfliktus volt amiatt, hogy nem mindenkinek, csak a helybélieknek adtak engedélyt, de ez jó alkalom, hogy az elköltött pénz helyben maradjon. Csak zárójelben kérdeznénk meg, ki emlékszik arra, hogy tavaly melyik párt volt kiakadva a karácsonyi vásár miatti útlezárásért?

11:37 Edith néni felhívja a figyelmet a hétvégi autonómiatörekvés-akcióra. A Dávid Ferenc téren lesz.

11:35 Ma nincsenek különfélék. Ügyrenden kívül beszélgetnek. Bodnár azt mondja, akkor vége az ülésnek. Maradjunk még egy kicsit, beszélgessünk, de ez nem kerül be a jegyzőkönyvbe.

11:22 Közeledik a vég: már csak három napirendi pont van hátra. A Kipikopi napközi területének tulajdonjogát kellene rendezni, de a Telekkönyv be van zárva már másfél hete - mondja Mike. Mind a Sinka, mind a Benedek állítása állja a helyét, de nem volt sürgősségi szolgáltatás a telekkönyvi hivatalnál. Tegyünk egy kivételt. Nem tudták kivenni a telekkönyvi kivonatot. Tegyünk kivételt - mondja Mike, Benedek akadékoskodik, hogy ez precedenst teremt és másfél évnyi munkáját teszi tönkre.

DSC 4595

Bodnár jegyzőnek van egy javaslata, hogyan lehet telekkönyv nélkül megvenni az ingatlant, az eladás akkor születik meg, amikor a friss telekkönyv megvan. Arról van szó, hogy meg kell venni a telket, hogy meg lehessen közelíteni a napközi bejáratát. Jó ellenzéki téma - jegyzi meg kissé cinikusan Benedek, eddig ti kértétek, ha ilyesmi volt, a friss telekkönyvet, és mi eleget is tettünk annak idején ennek.

Jogos elvárás - mondja Orbán és Mike.

Már több mint tíz perce erről a formai kérdésről beszélnek. Hajdó megunta, és kéri az ülésvezetőt, bocsássa szavazás alá. Mike megígéri, hogy többé nem fordul ilyesmi elő. Elfogadják a javaslatot. Benedek köti az ebet a karóhoz. Tartózkodik.

11: 20 Közvagyonba veszik a Tulipán utcát és a Bem József utca egy részét, ez azért jó, mert elindulhat a villanyhálózat telepítése.Az urbanisztikai osztály vezetője több ülésről hiányzott már, most sincs jelen. Mike Levente másodszor kereszteli át a Tulipán utcát Pipacsok utcának - derülnek is a teremben ülők. Nehezedre esik kimondani ezt a szót, de azért próbálkozz meg vele - mondja Benedek.

11:15 Sinka örvend, hogy a hivatal zászlajára tűzte ezt a kérdést. Valaki tudja, hogy ez a zászló még mindig félárbocon van-e?

DSC 4596

11:11 Attól eltekintve, hogy az ellenzék választási jele, elfogadjuk - viccel Hajdó. Benedek visszavág: közös választási jelünk újabban. Ettől még jobban elszabadul a pokol. Gálfi szakítja félbe a kacagást, komolyságra int. A közterületek tulajdonjogának rendezésére hívja fel a figyelmet. Ez a vesszőparipája, már sokszor hallottuk, pedig mostanában nem foglalkoztunk túl sokat politikával. Benedek segít a mondat folytatásában.

A Bem József és a Tulipán utcák műszaki paramétereinek elfogadásáról van szó, Mikének sehogy sem sikerül kimondani, tulipán. Pipacsok - mondja határozottan. A hangulat tetőfokára hág.

11:08 A helyi rendőrség szabadon maradó pozícióinak betöltésére kér engedélyt László Szabolcs. Megkapja. A Tomcsa Sándor Színház tisztségjegyzékét is elfogadják.

11:02 Fakitermelésről tárgyalnak. A jegyző úrtól bocsánatot kérünk - mondják. Nekem ne bocsáss meg, nem tévedtem semmit se - vág vissza a jegyző. A tervezetet felolvasni is nehezen tudja az ülésvezető elnök úr. Na nem azért, mert nem tud olvasni, hanem mert több köbméternyi bükkfanyelven van írva. A lényeg az, hogy több ezer köbméter fát termelnek ki, ebből több mint háromezer köbméter lábon álló fát kereskedelmi egységeknek adnának el, 1800-nál is többet kitermelt állapotban, az út mellől értékesítenének. Megváltozik a fa referenciaárának kiszámolási módja. Elfogadják.

DSC 4593

10:59 Megemelik az ANL-s lakások bérét, ezentúl az új törvénykezés alapján a kormányhoz fut be a pénz 60 százaléka, nem az önkormányzathoz. A 35 év felettieknek 0,5 százalékkal kell többet fizetniük. Orbán Árpád szerint a székelyudvarhelyi lakosok javát szolgálná, ha megvásárolhatnák az ifjúsági lakásokat, még akkor is, ha ezek ára nem maradna az önkormányzatnál, hanem Bukarestbe kerülne. 

10:56 Az ANL-s lakások kiosztása következik. Egy új jelentkező jut lakáshoz. Örülünk, hogy az a kislány, vagy fiatalasszony, aki itt állt a múlt tanácsülésen az ajtóban, és a végén könnyes szemmel távozott, hogy egyenlő pontszámmal kudarcot vallott, most lakáshozz jutott. Ez egy jó történet - mondja Orbán Árpád.

10:50 Elhangzott: főispánság. Az extrém magyar után extrém románul kezdenek beszélgetni. Aztán a hajléktalanokról van szó. Túlzás lakásnak nevezni ezeket az egyszobás helyiségeket.

10:45 Az ötperckinyúlott kissé, de így is borzasztó rövidnek tűnt. Szavazással kezdenek, megszavazzák a bizottságot. Mike szívbajt hoz ránk: azt mondja, még csak most kezdődik a tanácsülés. Szerencsére még az infarktus előtt helyesbít: a szünet utáni rész kezdődik most.

10:33 Orbán Árpád meghallotta fohászainkat, és technikai szünetet kér. Áldott legyen érte.

DSC 4592

10:30: A szociális lakásigényléseket elemző bizottság megalakulása a következő napirendi pont. 7 bizottsági tagot javasolnak, 4 a városházi alkalmazott és három a tanácsosi testületből kerül ki.

10:25 Berde Zoltán egy másik problémára hívja fel a figyelmet: bizonyos lakóházaknak van szerződésük a szemétszállítóval, de csak bizonyos mennyiségre. Az ezt  meghaladó mennyiségű hulladékot a nyilvános lerakóba viszik, így a lakószövetségek kel annak a szállítását kifizessék.

10:20 Bíró Jolán a piac körüli áldatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. Ezt neveléssel lehet megoldani, mondják az asztalfőn ülők. A különadóval pénzalap teremtődik, amiből könnyebb lesz tisztán tartani a várost - hangzik el válaszként. Gálfi szerint az előző városvezetés erre sem fordított elég figyelmet. Rengeteg problémák merülnek fel - mondja. Korábban, júniusig az AVE vagyis most már RDE takarított heti három alkalommal a piacon - válaszol Benedek a koalíciósoknak.

DSC 4567

10:18 Tizenkilencedik napirendi pontnál tartunk, a hulladékszolgáltatásról van szó. Sok cég nem fizet a szolgáltatónak, valahogy ezt ki kell küszöbölni, fedezni kell az elszállítás költségeit, amit hulladékszállítási különadó bevezetésével akarnak megoldani. Benedek is elismeri, hogy ez egy pozitív kezdeményezés, nem felejti el megemlíteni, hogy ez egy régebbi terv. A szennyvíz esetében is be kell ezt vezetni - javasolja.

10:14 Ne lepődjünk meg, hogy ha novemberben lehavazik, mert előfordulhat. Tudatosí¤ani kell a lakosokban, hogy Jó, ha a hótalanítás a város kezében van - jelenti ki Benedek Árpád Csaba.

10:13 Mike: be kell vallanom, hogy a hótalanítás egy nagyon kézenfekvő ellenzéki téma. Ezen mindenki jól mulat.

DSC 4587


10:10 Arros Orsolya előtt véletlenül ott van egy 2013-as tervezet. Véletlenül, vagy sem, kiemeli, hogy akkor éles vita volt a hótalanítás kapcsán, két gép megvásárlásáról volt szó, amiket használ a város és 150 ezer lejt lehet velük megspórolni. Akkor Tankó és Geréb eszméletlenül ellenezték. Ismerjük el, hogy az előző városvezetés sokat hibázott, de sok jó döntést is hozott, és e két gép megvétele ezek közé tartozik.

10: 05 Elfogadják szerre a DALI-kat és a műszaki-gazdasági mutatókat. Semmi köze ennek a szürrealizmushoz, egy román rövidítésről van szó: Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii. Bemutatják az új műszaki igazgatót, Fülöp-Székely Istvánt.

dali2

10:00 Mike Levente tudatja, hogy május óta 30 százalékkal csökkentek az árak, ez nem elhanyagolható különbség.

9:55 A következő 9 határozattervezet tömbházszigetelésekről szól. Májusban az előző önkormányzat 10 tömbház hőszigetelését indították el, egy tömbház lakói közben visszaléptek.A munkálatokat időközben újratervezték, konzultáltak a lakosokkal is, 400 családról van szó.

Az alpolgármester a lakók bizalmát kéri az önkormányzat nevében, mivel pályázni tudnak a magántulajdonban levő lakások szigetelésére. Bízzanak abban, hogy az önkormányzat a családok mellé fog állni, hogy legyen egy szebb városkép és a lakók komfortérzete is növekedjen- mondja.

9:51 A fenntartható energia akcióterv elfogadásáról beszélnek. Orbán Árpád azt mondja, azzal szembesültek a nyáron, hogy nagy hiányosságokat tartalmaz a stratégia, több szakvéleményt kért. Nagyvonalakban ez a stratégia szolgálja a célt, de nagyon jó, hogy 2020 után lehet módosítani - tartalmazták a szakvélemények.

Udvarhely kényes kérdése a távhőszolgáltatás, nem azt mondjuk, hogy ez a stratégia, és ennek szellemében a távhőszolgáltatás modernizálása mellett egyöntetűen letesszük a voksot - magyarázza a távhőbizonyítványt. Kétezer családot érint a szolgáltatás, de azok, akik nincsenek rácsatlakozva, nem kéne emiatt kárt szenvedjenek, a közintézmények csatlakozása lehet a megoldás.

Benedek: mi nem a stratégia minőségét kifogásoljuk, hanem, hogy a károsanyag kibocsátás megfékezésének leghatékonyabb módja a lakosság informálása, a közvélemény pedig nem volt bevonva ebbe a témába.

DSC 4577

9:46 Most tűnik fel, hogy költségvetésről van szó, és Karda Emese gazdasági igazgató nincs jelen. Valamiről lemaradtunk?

9:41 Edith néni megkínál minket ropival, köszönjük!

Következik az Éltetőkút utca ügye, ahol félbemaradtak a munkálatok, ezért a városháza saját kültségvetéséből megoldaná ezt a problémát, ez 1 millió 134 ezer lejbe kerül, de ezt az összeget vissza fogják igényelni a Fejlesztési Minisztériumtól. Megtudjuk, hogy Mike Levente is lakott négy évig ebben az egysávos utcában.

9:37 A kórház melegvízellátásának napenergiával való biztosításáról döntenek. Környezetvédelmi alapból érkezik a pénz, a város 361 193 ezer lej önrészt vállal, ez a projekt 25 százalékát jelenti. Három épületre tesznek napelemeket. A tervezetet minden szakbizottság és minden tanácsos támogatja. Jakab Attila megemlíti, hogy ez Péter Pál, egykori kollégájuk ötlete volt, emlékezzünk meg erről.

9:36 Mike megköszöni a bemutatót, úgy gondolja, így érthetőbb a költségvetési módosítás, hogy honnan hová kerülnek az összegek. Az összes szakbizottság támogatja, a tanácsosok egyöntetűen megszavazzák.

DSC 4569

9:33 A Csillagvár napköziben csőtörés volt, sürgősen ki kell fizetni 5500 lejt, amire az intézménynek nincs költségvetési kerete.

9:32 Több pontban módosítják a költségvetést, ez többnyire központi támogatások beemelését jelenti a városi költségvetésbe: 184 420 lej az iskoláknak , 540 ezer lejt kap a kórház a beruházások feljavítására az egészségügyi minisztériumtól, 540 ezret személyi költségekre. Bonyolultak a számok és a kapitólusok, nem biztos, hogy a tanácsosok közül is mindenki követni tudja a pénzek átcsoportosítását... Gyanús, hogy románból közvetlenül fordít a referens.

9:28 Az áfából visszaosztott pénzekről van szó, amit szociális jegyként utaltak vissza a napközik számára, hatvanezer lej körüli összeget elfogadtak, 28 ezret visszaküldenek a központnak, hogy utalják ki másnak.

9:27 Vészesen fogy a kosárkákból a ropogtatni való. Benedek átpasszolja a vele szemben ülő koalíciós hölgyeknek, Hajdó Jolánnak és Biró Edithnek.

DSC 4564

9:26 Az UKKSZ levélben jelezte, hogy részt venne a működtetésben, konzultatív tanács keretében képzelik ezt el, erre határoznak most meg egy szerződési formát. Mindenki támogatja a határozattervezet elfogadását.

9:24 Hajdó Csaba: az önkormányzat mindent megtesz, hogy az RMDSZ-es kollégáknak biztosítsa a működéshez szükséges dolgokat, de ez nem csak rajtuk múlik. Hargita Business Center működtetésére és szervezeti felépítésére, bérezésére, kötlségvetésére vonatkozó határozattervezetet elfogadták.

9:23 Jövő keddtől elvileg működőképes az inkubátorház. Minden feltétel adott ahhoz, hogy alkalmazni lehessen embereket. Benedek Árpád Csaba szerint szomorú, hogy eddig nem sikerült alkalmazottakat szerezni.

9:21 Mindenki támogatja a második napirendi pontot, mely az inkubátorház ingyenes használatba vételéről szól. Puskás Katalin mutatja be a tervezetet.

9.15 A harmadik negyedévi költségvetési zárszámadásának elfogadása az első napirendi pont. Vass mutatja be: Mindhárom articolhoz tartozik Anexa. Itt el is akadtunk a megértéssel. Az alpolgármester kiigazítja, használjunk cikkelyt és mellékletet. Így már sokkal jobb. Rengeteg pénzről beszél, borzasztó hosszú számok röpködnek a levegőben. A gazdasági szakbizottság pozitívan véleményezte, az urbanisztikai és a szociális hasonlóképp. Az RMDSZ-es tanácsosok tartózkodnak, a többiek támogatják a határozattervezet elfogadását.

DSC 4570-001

9.11 Olvastam a médiából a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottakat, felesleges az aggodalom, igenis voltam Bukarestben - mondja Gálfi Árpád. A kormány felfüggesztette a program finanszírozását, amely az Éltetőkút utca befejezését biztosította volna, ezért a beruházást most helyi költségvetésből fedeznék, a polgármester szerint az erre fordított összeget később vissza lehet igényelni a központi költségvetésből

A kampányban úgy számoltak be a Kipi-Kopi napköziről, mint befejezett megvalósításról, közel sincs ez így - állítja a polgármester. Arros és Benedek összemosolyognak.

9.05 Tizenheten vannak jelen, érkezik a tizennyolcadik is, döntőképes a tanács - mondja Bodnár László jegyző.

Mike Levente vezeti az ülést, rögtön szavaznak, elfogadják az augusztusi tanácsülés jegyzőkönyvet. Mike javasolja, hogy a második napirendi pontot helyezzék át hatodiknak. Technikai okból - indokolja Benedek Árpád Csaba kérdésére - mert úgy döntöttem.

Szeretettel üdvözöljük olvasóinkat e kellemes csütörtöki reggelen a városháza tanácsterméből.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kozmixka
2016-10-28 06:57:38
Hogy kell olvasni.....
A netten irtam is, és kaptam is levelet, de nem visszafelé kell olvasni.
avatar
kozmixka
2016-10-28 09:02:11
A Mihir tudositásába normálisan van feltéve az élő adás.Ha azok értik a szakmát, oda kell menni tapsztalat cserére - tanulni nem szégyen. Ha feltesznek egy szöveget a nettre,azt lehessen normálisan elolvasni- ne foditva. Az itatóhoz az állat sem fenékkel megy inni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."