Itthon » Közélet

A mozi megújul, a filmvetítés elmarad

Az önkormányzat visszakapta, tataroztatta és továbbra is kulturális események színtere lesz a volt mozi épülete. Az új gazdák a Székelyföldi Filharmónia valamint a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/mozi0610
Itthon_Kozelet/mozi0610
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 06., 15:21
16 hozzászólás. 

Az udvarhelyi önkormányzat februárban kapta vissza tulajdonába a RomâniaFilm Országos Filmforgalmazó Társaságtól (RADEF) a városi mozi épületét. A II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatt található, 3 millió lej értékűre becsült ingatlan az átvételt megelőző, hosszas huzavona miatt (is) teljesen leromlott, használhatatlan állapotba került. Az már az átvételkor is világos volt, hogy az éveken át alig használt épület alapos felújításra szorul, illetve az is, hogy a városkasszában nincs elegendő pénz a teljes körű modernizálásra, ám tatarozásra futja.

Itthon_Kozelet/mozi0610

„Az eltelt nyolc hónapban a polgármesteri hivatal körülbelül 50 ezer lej értékű pénzösszeget költött arra, hogy az átvételi szerződés értelmében leszögezett, megmásíthatatlan eredeti rendeltetését visszakapja (vagyis, hogy kulturális rendezvényeknek biztosítson teret – szerk. megj.), illetve újra használható legyen az épület" – tájékoztatott Tikosi László, a hivatal műszaki osztályának vezetője. Kijavították a megrongálódott, beázó tetőszerkezetet, meszeltek, rendbe tették a tönkrement villany- és vízhálózatot, új kazánt szereltek be, így a felújított fűtésrendszert télen már nem fenyegeti az elfagyás veszélye.

Itthon_Kozelet/mozi0610

„Amit tudtunk, megcsináltunk, ahhoz képest amilyen volt, nagyon sokat alakult, de természetesen ennél jóval nagyobb összegű befektetés kéne ahhoz, hogy igazán olyan legyen, amilyen kéne" – mondta Tikosi, aki szerint ebben a hónapban már átadják az épületet. A szépít(get)ésre szánt pénzből sajnos nem jutott a színpad, a székek, és a szőnyeg kicserélésére – a kárpitokat egyelőre kimosatták, kipucoltatták. Gondot jelent a nagyméretű függönyök kimosatása, mert egyelőre nem sikerült olyan tisztítással foglalkozó céget találni, amelynek megfelelő méretű mosógépe van, de az osztályvezető szerint ezt is meg tudják oldani. Terepszemlénk során magunk is meggyőződtünk róla, az épületben még teljes a káosz – jelenleg teljes gőzzel takarítanak.

Itthon_Kozelet/mozi0610

„A legfontosabb az, hogy minél hamarabb használni lehessen az épületet" – közölte Bunta Levente polgármester. Megerősítette, hogy az év eleji elképzelés, miszerint a mozi épületének a Székelyföldi Filharmónia és a művészeti iskola legyen a gazdája, nem változott. „Ezt a jó hírt, hogy az ingatlant a színvonalas tanügyi illetve kulturális intézménynek adjuk használatba be is jelentettem az iskola 40 éves ünnepségén" – erősítette meg a városvezető.

Itthon_Kozelet/mozi0610

„Természetesen öröm számunkra és köszönettel vesszük tudomásul azt, hogy a városvezetés ránk gondolt, mert úgy vélem, hogy ezáltal a város egy új, színvonalas kulturális eseményeknek teret adó helyszínnel gazdagodik" – kommentálta a hírt Bodurian János iskolaigazgató. Terveik szerint nem csak a belső termet laknák be, de az előcsarnokot is, ahol kiállításokat is szerveznének. Filmvetítésben egyelőre nem gondolkodtak, az igazgató szerint a mozizásra a kábeltévék, internet világában egyrészt már nincs igény, másrészt pedig költséges is.

Itthon_Kozelet/mozi0610

„Ahogy az országban még meglévő filmszínházak példája is bizonyítja nem kifizetendő üzlet ez ma már" – fejtette ki Bodurian. Az igazgató még nem vette szemügyre a felújított termeket, de véleménye szerint ahhoz, hogy egy igazán tetszetős és nívós képet mutasson az épületszárny, nagyon sok munkára és pénzre van még szükség. Az anyagi befektetésre az egyelőre ráfizetéssel működő Székelyföldi Filharmóniának egyelőre nincs kerete. „A városvezetés segítségére számítunk a továbbiakban is, abban reménykedünk, hogy pályázati úton megfelelő forrást találunk " – bizakodott Bodurian.

Mozi-történelem:

A II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatt található, egykor szép napokat látott Olimpia filmszínház szocreál hangulatú mozi épületet 1976-ban avatták fel. Az akkor még szép számú nézőt vonzó mozifilmeket egy ma is használható technikai állapotban levő csehszlovák gyártmányú, óránként 11 ezer wattot fogyasztó vetítőgéppel „varázsolták" a fehér vászonra. Érdekes az is, hogy az udvarhelyi mozizás története más székelyföldi filmszínházakéhoz viszonyítva csak abban rendhagyó, hogy a húsz évvel ezelőtti rendszerváltás után elkezdődött agóniája hosszabb volt, hiszen 2005 áprilisában még vetítettek itt filmet a közönségnek.

Ezeknek az „utolsó mozis óráknak" Bálint Arthur rendező-operatőr állított emléket Kisvárosi mozi című harmincperces kisfilmjével. Ezt követően a mozi terem kiürült, illetve egy-két időszaki kulturális esemény alkalmával népesült be csak. Az Olimpia épülete tulajdonképpen nem maradt teljesen lakatlan sziget, az épület jobb szárnyában, kezdetben az Ati Beta tévéstúdiója kapott helyet, ezt váltotta későbbiekben az ingatlant ma is bérleti alapon használó Digital 3 Tv és a Star Rádió stúdiója.


16 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
weedor
2010-10-07 08:01:29
"Filmvetítésben egyelőre nem gondolkodtak, az igazgató szerint a mozizásra a kábeltévék, internet világában egyrészt már nincs igény, másrészt pedig költséges is."

Ugygondolom, hogy egy szombat esti filmre biza mindig lenne igeny.
avatar
Szkíta
2010-10-07 08:12:26
Egyet értek az előttem szólóval , sokan megnéznének egy-egy filmet moziban is mert egészen más mint TV-ben .
Persze ehhez az is kellene hogy ne legyenek méreg drágák a jegyek.
És ha jól emlékszek akkor még 2004-2005-ben is teltházas vetítések voltak néhány érdemes filmnél .
avatar
perretz
2010-10-07 08:22:45
A vetitesre igenis szukseg lenne. Amikor nagyvarosban jarok, gyakran elmegyek moziba is mert hianyzik. Nem kell 24 oraban, heti het napban mukodnie de neha jol esne egy esti film megnezese. Meg akkoris ha kisvarosi, multszazadi a tehnika.
avatar
Revenger
2010-10-07 09:59:04
Így van. Más amikor barátnővel elmegy az ember, vagy a barátokkal, teljesen más a hangulata a film nézésnek. Csak az ilyen alakok, akik érzelmileg nullák és nem hajtja őket semmi más csak a vagyongyarapodás vágya, nem gondolnak bele abba, hogy sokan vannak akik szivesen mennének el moziba is, ha lenne egy, ebben a pénzéhes porfészekben... De persze könnyebb arra hivatkozni, hogy van TV meg internet, mindenki mozizzon otthon, ha akar.
avatar
sminkszoba
2010-10-07 10:20:13
1. "Az anyagi befektetésre az egyelőre ráfizetéssel működő Székelyföldi Filharmóniának egyelőre nincs kerete."
Erről csak annyit, hogyha szombat és vasárnap is előadnák ugyanazt a hangversenyt, szerintem mindkettő teltházas lenne. Mivel a Pallós diákoknak kötelező a részvétel, így a "civileknek" már nem nagyon jut hely. Kissé unalmas az a gyúródás, ami ott lefolyik.
2. Én mindig szivesen megyek moziba.
avatar
OLVASÓ Udvarhely
2010-10-07 10:26:56
Újból közhasználatba kerül a Mozi épülete. Üdvözlöm a kulturális események(előadások, kiállítások, koncertek) új helyszínét. :P
avatar
Isty
2010-10-07 10:38:59
Azt ne felejtsetek el, hogy amilyen mozirendszer van ott az egyenlo egy NAGY F*SSAL. A hangzas mintha WC-bol jonne (barmilyen otthoni hazimozi rendszer ubereli), a vaszon kicsit...

Igenis erdekelne a mozi de nem azzal a hang es video felszerelessel ami ott van. Egy nagy F*S! Multiplex szintem mar erdekelne engem is, havonta 2-3 szor is.

[Moderálva]
avatar
weedor
2010-10-07 11:53:43
Kedves Isty,
Elozo hozzaszolasaidat olvasva, latom a szokincsed igencsak kimerul abban, hogy "f*s"..

Moziba jarni "feeling", moziba jarni szocializalodas. Ha neked megfelel otthon a szobadban, avas nutlinet szopogatva, netrol osszekalozkodott filmet nezni, egyedul.. csinald csak.

En inkabb jarok moziba..

:)
avatar
ooloo
2010-10-07 11:59:41
Csak tudnám hogy most hol van az akkori barátnőm... :)))
Hjaa, azok a régi szép idők.
avatar
OLVASÓ Udvarhely
2010-10-07 13:27:48
Szerintem nem kell mozi. Túlságosan uralja életünket így is a virtuális világ. Jobb lenne a világ számítógép, internet, TV, mobiltelefon nélkül .
avatar
Revenger
2010-10-07 13:31:12
re:
avatar
OLVASÓ Udvarhely
Szerintem nem kell mozi. Túlságosan uralja életünket így is a virtuális világ. Jobb lenne a világ számítógép, internet, TV, mobiltelefon nélkül .


Ki kell költözni falura vagy egy esztenára. Szabad a pálya... Sokminden uralja az életünket, azért kell a mozi, hogy az ember kikapcsolódhasson. A telefon meg azért, hogy felhívhasd a gyerekedet, a feleségedet vagy a férjedet, a TV meg az internet azért, hogy folyamatosan infókat gyűjts. De lehet velem van a gond. Én a helyedben elvonulnék egy szigetre... :)
avatar
csillag
2010-10-07 14:36:54
Szerintem csak azoknak kell egy filmet megnézni vagy éppen kikapcsolódni valamilyen formában ,aki unatkozik és próbálja valahogy felvidítani magát.Mozi nélkül is simán elvagyunk, akkor már inkább színházba megyek.
avatar
mondandO
2010-10-07 14:43:39
Már egy ideje olvasom a "milyen jó lenne, ha lenne mozink, én biztosan mennék" kommenteket. Elegem van. Voltak próbálkozások a mozi újraindítására, csak sajnos a kutya sem járt arra, így bezárták. Ebből következik, hogy mennyire kell nekünk. És aki itt pofázik, az pont nem jár/járna moziba. Ja és majd elfelejtettem: szerintetek miért zárták be? Költői volt a kérdés: MERT NEM JÁRT SENKI. ennyit a moziról...
avatar
Revenger
2010-10-07 14:51:53
re:
avatar
mondandO
Már egy ideje olvasom a "milyen jó lenne, ha lenne mozink, én biztosan mennék" kommenteket. Elegem van. Voltak próbálkozások a mozi újraindítására, csak sajnos a kutya sem járt arra, így bezárták. Ebből következik, hogy mennyire kell nekünk. És aki itt pofázik, az pont nem jár/járna moziba. Ja és majd elfelejtettem: szerintetek miért zárták be? Költői volt a kérdés: MERT NEM JÁRT SENKI. ennyit a moziról...


Nem kell csodálkozni, hogy nem járt senki, mivel egy normális filmet nem tudtak vetíteni, a székek kopottak, szakadtak, hang és képminőség nulla. Én arról a moziról beszélek, amelyet fel lehetne újítani és korszerűsíteni. Ha nincs befektetés, nem lesz érdeklődő sem. Szerintem ez így működik. És képzeld, ezzel vagyunk így még egy páran, és nem csak a szánk járna, hanem az elsők között lennénk a sorban, ha valaki normálisan is tudna gondolkodni és úgy állni a mozi-problémához.
avatar
Revenger
2010-10-07 14:53:56
re:
avatar
csillag
Szerintem csak azoknak kell egy filmet megnézni vagy éppen kikapcsolódni valamilyen formában ,aki unatkozik és próbálja valahogy felvidítani magát.Mozi nélkül is simán elvagyunk, akkor már inkább színházba megyek.


Nem értem a mozi és a színház miért zárja ki egymást. Szerinted fejlettebb országokban, városokban aki elmegy színházba, az sosem jár moziba? Ne nevettess... Igenis vannak jó filmek, művészfilmek is, amik által szintén művelődhetsz. Csak itt tart a sok udvarhelyi ember, hogy nem képes ezeket felfogni és mindenki azt hiszi, hogy aki elmegy moziba az vagy unatkozik vagy depis. Szánalmas...
avatar
Isty
2010-10-08 13:07:34
Weedor:
Te nem tudsz olvasni...
En a mozi MELLETT vagyok, de nem ilyen formaban.
Hidd el senki nem hianyolja annyit a a mozit Udvarhelyen mint en! Akartam is egy Multiplexet epiteni, de aztan nem jott ossze, inkabb penzugyi okokbol.

Na olvasd el szepen mit irtam es gondolkozz rajta 1-2 percet mielott valaszolsz okorsegeket..

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."