Itthon » Közélet

Székely darabontok kerestetnek

Készülnek a korhű ruhák, tervezik a zászlót, egyeztetnek az középiskolákban, van elképzelésük a vár makettjéről – dolgozik az akciócsoport.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SzekelyOrsegvaltas_Darabontok
SzekelyOrsegvaltas_Darabontok
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. április 27., 15:00
0 hozzászólás. 


Ahogy erről már korábban beszámoltunk őrségváltást szerveznek a Székely Támadt várban, de az ötletekkel itt még nem állnak le a Székelyudvarhelyi Akciócsoport tagja – erről számoltak be sajtótájékoztatójukon.

SzekelyOrsegvaltas_Darabontok"Az első ülésen elhangzott szkepticizmus ellenére működik, lehet olyan projektet készíteni, aminek van jövője" – mondta Miklós Zoltán a Haáz Rezső Múzeum igazgatója, akitől megtudtuk, hogy a díszőrségváltásra május 5-ig várják az udvarhelyi diákok jelentkezését. Nem kell mást tenniük a 9-11. osztályos legényeknek, mint egy egyoldalas önéletrajzot eljuttatni a szekelydarabont@gmail.com email címre, vagy nyomtatott formában a Haáz Rezső Múzeumhoz (Kossuth Lajos utca 29 szám). Ha megfelelőnek tartják a jelentkező személyt, akkor egy interjún vesz részt – ott majd kiderül, hogy lesz belőle darabont vagy sem.

A május 5-i határidő után a továbbjutottak felkészítőn vesznek részt, melyen egy kis vártörténetet, történelmet oktatnak nekik, majd egy ceremóniamester veszi kezelésbe a három hétfős csoportba rendezett ifjoncokat.

A pályázatot nyert diákok ösztöndíjban részesülnek, sőt a tervek szerint turistacsoportok vezetésére is kiképzést kapnak, ami így további bevételt jelenthet a fiataloknak.

Az első díszőrségváltás a Székelyudvarhelyi Városnapok utolsó napján, június 10-én 18 órától kapott helyet, azonban a hetente megismétlődő zászlófelvonással egybekötött őrségváltás szombatonként lesz.

A 15-20 perces őrségváltáson hét személy vesz részt: három darabont vált három másikat egy lófő társaságában, majd a korhű zászló felvonásával végződik a díszmenet. A lobogó egyébként egy 1601-ben készült zászló mása lesz. A várvédők makett-puskával kezükben cserélnek őrséget.

SzekelyOrsegvaltas_Darabontok

Szintén az első őrségváltás napján helyezik el a Székely Támadt vár kicsinyített másának alapkövét is. A tervek szerint Kárpát-medencei várakból származó kavicsokból épül meg a vár makettje – négy várból már érkeztek kövek (budai, szombathelyi, sümegi és somogyvári).

Fazakas Szabolcstól, az akciócsoport tagjától azt is megtudtuk, hogy úgy a turistáktól, mint a székelyudvarhelyiektől várnak kis köveket a maketthez. Ha valaki szeretne hozzájárulni az építkezéshez, akkor vigyen egy kavicsot a Székely Támadt várhoz a Városnapok után.

Jövő héten a pályázathoz szükséges összeg előteremtéséhez keresnek mecénásokat – erről a későbbiekben beszámolunk.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."