Itthon » Közélet

Borlovag konzul lesz Ambrus GIzella - javítva

Július 30-án első ízben avatnak Erdélyben borlovagokat. Az eseményen konzuli rangot kap a titulussal már rendelkező Gizi néni,azaz Ambrus Gizella, a szombatfalvi Gizi csárda tulajdonosa.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Relo_Itthon/Kozelet
Relo_Itthon/Kozelet
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 14., 12:04
2 hozzászólás. 

A Bor szolgálata szent ügyünk! jelmondatot valló Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke erdélyi konzulátusának létrehozását tűzte ki célul. Ennek első lépéseként július 30-án ünnepélyes program keretében első alkalommal avatnak Erdélyben borlovagokat a borzonti Dorka Panzióban- tájékoztatott Jánossy Alíz, az esemény szóvivője.

Relo_Itthon/Kozelet

Ambrus Gizella

A rendezvény fő célkitűzése: Erdélyben is népszerűsíteni a kultúrált borfogyasztást a különféle borok és borvidékek történelmi múltjának megismertetése által. A eseményen jelen lesz, dr. Fülöp Mihály, a Borrend Nagymestere, dr. Barócsi Zoltán, a Gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Szőlészeti-Borászati Tanszékének vezetője, Dékány Ferenc, Magyarország kolbászkirálya, illetve Ambrus Gizella a székelyudvarhelyi Gizi csárda tulajdonosa, a borrend első erdélyi tagja. A jó hangulatot Hunyadvári József hivatásos vőfély, Gyula város „kisbírója" alapozza, aki minden bizonnyal Borzonton is „kiveri", vagyis kidobolja, hogy először avatnak borlovagokat Erdélyben.

Az esemény 15 órától kezdődő nyilvános része a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület „hetvenkedő" citerásainak és ifjú táncosainak fellépésével kezdődik, majd Jöttünk, láttunk, győztünk címmel bemutatkozik a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke. 17 órától világbajnok mesterszakácsok és helybéli szakácsmesterek közreműködésével elkészül a bográcsost, amelyet, akárcsak a borrend által csapra vert hordó levét, ingyen kóstolhatják meg a jelenlevők. Ezt követően a borlovagok és a jelöltek ünnepélyes felvonulása következik, ezt 18 órától a lovaggá avatás elméleti és gyakorlati próbákkal is tarkított ceremóniája követi. A lovaggá ütés, beöltöztetés, oklevelek, borok és szignumok átadása után közös koccintással zárul. Az ünnepséget a Step Dance tánccsoport fellépése zárja, közben lesz szalonnasütés és tábortűz, de legfőképpen jó hangulat és mulatság.

A rendezvény védnökei a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke, a gyulai Harruckern János Közoktatási Intézmény, valamint a Békés Megyei Culinary Team Világbajnok szakácsai. Főszervező a gyulai Hajduk Zoltán élelmiszertechnológus, a magyar gasztronómia erdélyi nagykövete, házigazda a gyergyóalfalvi Baricz Tihamér és Adél vállalkozók és a Dorka Panzió.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2011-07-14 13:21:53
Gizi néni megérdemli a kitüntetést, de az újságírónő hagyhatta volna a "kiveri" poént, nem illik az eseményhez.
avatar
hunyadvarijozsef
2011-07-15 01:29:11
Kedves Pek!
Tiszteletet érdemlő ahogyan Gizi néni kitüntetését le reagálod, de két dolgot meg kell említenem.
Egy: Gizi néni már tagja elsőként a Székelyföldről a Rendünknek, így Ő az első konzul Erdélyben.
Kettő: A cikk írója csak utalt a kisbíró szövegében előforduló „szlengre” ami az egész kidobolás lényege, hogy tréfás, figyelemfelkeltő módon adjon információt.
Abszolút nem hozható és nem összefüggő Gizivel, akit mi jobban szeretünk, mint lehet sok otthoni ember. Köszönöm, hogy a védelmére kelt. Tisztelettel: Hunyadvári József az Avatás Ceremónia mestere.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."