Színes » Konyha

A pálinka miatt nem hallgatnak a bárányok

Bégetős, pálinkagőzös fesztiválra készülnek a Székely Támadt-várban május negyedikén. Főétel a bárány, körítés a Budvár mondája.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Laci Bácsi a konyhában
Laci Bácsi lesz a zsűri elnöke | Fotó: est.hu
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 18., 13:05
0 hozzászólás. 

Egynapos lesz az első Pünkösdi tavaszváró bárány-és pálinkafesztivál, amit rövidsége ellenére is rangosnak ígérnek a szervezők, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend és a polgármesteri hivatal.

A fesztivál ötletgazdája és főszervezője, a Fehérasztal Lovagrend nagymestere, Ambrus Gizella, a Gizi csárda és fogadó tulajdonosa elárulta, a rendezvény elindításának ötlete nem új keletű, már tavaly, a lovagrend megalakulásakor felmerült.

Az egynapos fesztiválnak több mint ötven híres-neves vendége, meghívottja lesz, a díszvendég és fővédnök pedig Benke László, „Laci bácsi", az Oszkár-díjas mesterszakács és cukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapítója.

Ő lesz annak a gasztronómiai szakemberekből, világbajnok és olimpiai mesterszakácsokból álló zsűrinek az elnöke is, amely az eseményt megkoronázó főző- és pálinkaversenybe benevezett csapatok bárányhúsból készült étkeit és különböző fajta pálinkáit kóstolgatja végig, majd eldönti, ki érdemes a Bárányételek pünkösdi királya abszolút fődíjra.

A pontban a déli harangszókor kezdődő főzőversenyre már húsz csapat jelentkezett, de további jelentkezőket várnak. Aki úgy gondolja, hogy van egy, a bírák ínyére való bárány- és pálinka specialitása, az április 26-ig feltétlenül nevezzen be a vetélkedőbe.

Családoknak szóló eseményről van szó, természetes, hogy a szervezők nem csak a felnőttekre, a gyermekekre is gondoltak. Amíg a bográcsban vagy a rostélyon elkészül a bárány-remekmű, addig a gyermekek a Budvár mondájához kapcsolódó témájú aszfaltrajz-, íjász és regemondó versenyen bizonyíthatják rátermettségüket. A fődíjat a legügyesebb apróság kapja, de senki nem megy haza üres kézzel, mindenki elnyeri méltó jutalmát – ígérik a szervezők.

Az ingyenesen látogatható, sokféle és ízletes,  nem csak bárány, de másfajta húsokból is készült kóstolnivalót és meglepetéseket is tartogató tavaszváró fesztivál nyitánya egy színpompás felvonulás lesz.

Délelőtt 10 órakor az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Magyar Pálinka Lovagrend, a Szent Vincze Borrend és erdélyi képviselete valamint a Békés-Csanádi Szent György Vitézi Rend tagjai a Gizi csárdánál gyülekeznek, majd a Ferences-rendi templomhoz vonulnak, ahol az ünnepi ételekre kérnek áldást.

A Boróka Néptáncegyüttes és az Udvarhelyszék Fúvószenekar által kísért díszes menet innen a várba vonul, ahol Hunyadváry József, Magyarország Nemzeti-díjas vőfélyének vezényletével kezdetét veszi a fesztivál.

A részletes program, a főző- és pálinka, valamint a gyermekeknek szóló versenyekre szóló jelentkezési lapok, a benevezéssel kapcsolatos részletes tudnivalók a Gizi Csárda és Fogadó honlapján találhatóak. Egyéb tudnivalókért Ambrus Gizellát lehet keresni: személyesen a Nyirő József utca 3. szám alatt található fogadóba kell betérni, de a 0266 -215.902-es telefonszámot is lehet hívni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."