Itthon » Közélet

Megszámlálják az udvarhelyieket is

Mi az: október 20-án kezdődött, 11 napot tart és mindenkit a nemzetiség érdekel? Természetesen a népszámlálás, amivel kapcsolatban több kérdésre is választ kaptunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. október 25., 08:52
10 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen is elindultak a számláló biztosok, folyik a felmérés. Sokaknak nyűg lehet a procedúra, de a pontos eredmények érdekében megéri az erőfeszítést. Dobai-Pataky Virág szociológussal, a városi népszámláló-bizottság szakmai felelősével beszélgettünk az udvarhelyi helyzetről.

Szasza

Első problémaként említette, hogy munkanélkülieket nem tudtak alkalmazni, mert mint utólag a Munkaügyi Minisztérium átiratából kiderült, az állástalanoktól megvonják a juttatásokat és ezért a szezonális munkáért nem áldozták fel a munkanélküli segélyt.

Az átirat megjelenése után nagyon sokan visszamondták a népszámláláson való részvételt, ezért a polgármesteri hivatal közleményben fordult a lakókhoz: olyan személyeket, elsősorban pedagógusokat keresnek, akik a közelgő vakációban időt tudnának szakítani arra, hogy számlálóbiztosokként tevékenykedjenek.

A polgármesteri hivatal felhívása jelenleg is érvényes, hiszen az idő szűke miatt bárki lebetegedhet vagy belefáradhat a munkába, őket pótolni kell. A jelentkezők felkészítőn vesznek részt és az előírások szerint egy nap alatt 10 lakásban kell felmérniük a lakosságot.

A szociológus hangsúlyozta, ez a szabályzatban úgy szerepel, hogy körzetekre osztják a városokat és rendszerint 100 lakás jelent egy körzetet, de ez sok tényezőtől függhet. A számlálóbiztosok napi bruttó bére 50 lej.

„Azt leszámítva, hogy kutyák támadtak a felmérést végzőkre, valamint, hogy a hétvégén egyesek kissé illuminált állapotban fogadták a számlálóbiztosokat és néhol nem feltétlenül a népszámláláshoz kapcsolódó kérdések is felmerültek, más problémákról nem tudok" – számolt be a szociológus.

 

Kódoljuk magunkat magyarra

A sokakat érdeklő és érintő nemzetiségi kérdéssel kapcsolatban jó tudni, hogy ezt, az anyanyelvet és a vallást nem vagyunk kötelesek megadni. Mégis, a romániai magyarság szempontjából ezek a legfontosabb kérdések, ezért kiemelten ajánlott vállalni magyarságunkat.

A vonatkozó mezőket a kérdezőbiztosnak nagy, nyomtatott betűkkel, tintával kell kitöltenie. Az ehhez tartozó kódot nem köteles a helyszínen feljegyeznie, megteheti otthon is – ez nagyban megkönnyíti a biztosok dolgát, gördülékenyebbé teszi az ügyintézést.

Az egyetemisták felől is érdeklődtünk: Dobai-Pataky Virág megjegyezte, hogy a módszertan szerint a diák ott fejt ki fő tevékenységet, ahol tanul. Ebből következően az adott egyetemi városban töltik ki a kérdőívet (amennyiben ott tartózkodik), itthon pedig a hozzátartozók megerősítik azt. Ha véletlenül mindkét helyen regisztrálták az illetőt, az sem nagy probléma, a többszörös feljegyzéseket később speciális szoftverrel szűrik ki.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2011-10-25 10:32:14
Hozzam egy nagyon aranyos-kedves holgy jott,nagyon gyorsan,egyszeruen ment minden!Hallottam olyat kinel 45-50-percet toltottek/ szemely! Ez nallam 15perc alatt sikerult,vagy talan meg ennyi sem! :)
avatar
kolumbanilonka
2011-10-25 10:58:28
Nalam egy kedves roman holgy volt. Mivel o nem tud magyarul, szerintem egy par helyen ez gondot okozhat, mondta is hogy sokan nem engedik be, pedig otthon vannak. Mint tudjuk, mi udvarhelyiek nem vagyunk hiresek a roman tudasunkrol, kivancsi volnek, hogy hany udvarhelyi nyit ajtot, es enged be valakit, aki a "recensamant"-el kapcsolatban keresi. Csak mosolygunk es azt mondjuk, nu, multumesc, mivel azt sem tudjuk mirol van szo.
avatar
esperanza
2011-10-25 16:44:41
kerdes
Az internet,tv es roman sajto vitatol hangos.Kotelezo e a CNP megadasa vagy nem?ha nem adod meg buntetes jar-e erte?
A roman tv adok es ujsagok szerint nem kotelezo,hiszen az Unioban sem,az udvarhelyi szamlalobiztosok pedig kerik.(igaz,hogy ha akarod megadod,ha nem ,nem)
Mi a valosag?
avatar
szasza
2011-10-25 16:48:54
re: kerdes
A számlálóbiztosok kérik, mert része az űrlapnak és fel kell tenniük minden kérdést.

A nepszamlalas.ro-ra támaszkodva úgy tudjuk, nem kötelező megadni, anélkül is érvényes a számlálás. Ettől függetlenül nincs miért ne adjuk meg, sokat segít a statisztikai feldolgozásnál és az eredmények összegzése után egyébként is megsemmisítik az összes űrlapot.

avatar
esperanza
Az internet,tv es roman sajto vitatol hangos.Kotelezo e a CNP megadasa vagy nem?ha nem adod meg buntetes jar-e erte?
A roman tv adok es ujsagok szerint nem kotelezo,hiszen az Unioban sem,az udvarhelyi szamlalobiztosok pedig kerik.(igaz,hogy ha akarod megadod,ha nem ,nem)
Mi a valosag?
avatar
esperanza
2011-10-25 16:53:42
Megsemmisitik az urlapokat ,de csak miutan atkuldik Izraelbe.Mit keresnek ott a szemelyes adataink?
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32011D0061:RO:HTML
avatar
esperanza
2011-10-25 18:42:26
Tehat akkor buntetnek vagy nem Cnp meg nemadasa miatt?
avatar
dildi
2011-10-26 07:49:19
Gyereknevelési szabadságon levők is jelentkezhetnek számlálónak? vagy nekik is elvágják a havi juttatást?
avatar
szasza
2011-10-26 11:39:12
re:
Egészen tegnapig úgy nézett ki, hogy nem kötelező megadni a személyi számot, viszont a Statisztikai Hivatal keddi közleménye pontosít. Ezek szerint minden adat megadása kötelező, leszámítva a nemzetiségre, nyelvre, vallásra és betegségekre vonatkozókat.

Büntetések tekintetében nem egyértelmű a helyzet: elvileg azokat tudják büntetni, akik egyáltalán nem működnek együtt.

avatar
esperanza
Tehat akkor buntetnek vagy nem Cnp meg nemadasa miatt?
avatar
szasza
2011-10-26 11:43:42
re:
További pontosítás a nepszamlalas.ro-ról:

"A jogi háttér valójában nem változott és a módszertan sem. A személyi számot kérdezni kell, de ha a válaszadó azt állítja, hogy a saját vagy valamelyik vele élő családtaga személyi számát nem ismert, akkor a kérdőívet ki kell tölteni a CNP nélkül is, és a CNP mezőt át kell húzni.

Pézbírságot nem fognak kiróni. Csak abban az esetben kerülhet erre esetleg sor, ha valaki megtagadja egészében az együttműködést, egyáltalán nem akar részt venni a népszámláláson."

avatar
esperanza
Tehat akkor buntetnek vagy nem Cnp meg nemadasa miatt?
avatar
esperanza
2011-10-26 12:18:28
szaszanak
Koszonet az utananezes alapjan irt ertelmes valaszert.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."