Itthon » Közélet

A romló város: a felelőtlenség netovábbja

Tarlótűz, erdőtűz: egyikből következik a másik, s közben pusztul az erdő, pusztul a mező. A felelőtlenség miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_1027_tuz
Egyeb_1027_tuz
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. november 01., 14:02
3 hozzászólás. 

A múlt csütörtöki kadicsfalvi erdőtűz szervesen illeszkedik abba a sorba, amit évek óta minden tavasszal és ősszel megállapíthatunk: egyesek annyira felelőtlenül bánnak a tűzzel, hogy nem tudják megfékezni azt, amikor elharapózik. Nemcsak az említett erdőrész égett le a környéken, hanem más helyeken is hasonló (szerencsére nem ekkora) problémák voltak.

Egyeb_1027_tuz

Fotó: Kakasy Botond

Bănucu Ioan, a Homoród Erdészeti Hivatal vezetője elmondta, hogy a csütörtöki tűz területén a megégett fákat felbélyegzik, kitermelik és értékesítik. November 2-án, szerdán a rendőrség szakembereivel még egy kivizsgálást tartanak a helyszínen, ekkor állapítják meg az okozott kár pontos mértékét.

Arra a kérdésre, hogy újraerdősítik-e a területet, Bănucu határozott igennel felelt, hiszen – mint mondta – ez az erdészeti törvény értelmében ilyen esetekben kötelező. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy sajnálatos módon

minden évben vannak hasonló tüzek,

amelyek a kadicsfalvinál kisebb vagy nagyobb mértékű károkat okoznak az élővilágnak, a közbirtokosságoknak és az erdészeti hivataloknak. Ez év tavaszán Újszékely és Héjjasfalva között volt egy ennél még súlyosabb erdőtűz, ott a kár is nagyobb volt, mint a kadicsfalvinál.

Székelyudvarhely közvetlen környékén is előfordult, hogy a tartlótűz veszélyeztette vagy el is érte az erdőt, de komolyabb kárt nem tett benne. Ilyen eset volt a Budvár oldalában tavasszal, amikor nemcsak az erdőt, hanem a lakóházakat is veszélyeztette a tűz. Akkor a tűzoltók már a nyolcadik esetet jegyezhették, de még

senkit sem vontak felelőségre.

 

„Sajnos az emberek butaságból, tudatlanságból gyújtják fel a tarlót, elég gyakran. Látható volt, hogy a kadicsfalvi tüzet is milyen nehezen lehetett eloltani, s mennyi ember kellett hozzá. Szerencsére sérülés vagy áldozat nem volt." – mondta a hivatal vezetője, hozzátéve, hogy a legelőégetést nagyon alaposan és figyelmesen lehet végezni csak.

Itthon_Kozelet/tuzutan3110

Fotó: Csedő Attila

Az emberi jóérzés hiányát jelzi, amikor valaki a háza vagy a tömbháza mellett a száraz avart gyújtja meg, tönkretéve ezzel embertársai közérzetét – ez talán a legalsó fokozat, utána jön a komolyabb legelőégetés, illetve az erdőtűz, amikor a felelőtlen gyújtogató másnak az anyagi javait, illetve testi épségét is veszélyezteti.

A jelenség évek óta „működik" és egyelőre nem úgy néz ki, hogy meg lehetne fékezni. A lángokat a tűzoltók ugyan kemény munkával megfékezik, de az emberek önző gondolkodásmódját, tapintatlanságát egyelőre képtelenség.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2011-11-02 07:16:37
Az emberi jóérzéshez tartozna az is, amikor valaki a háza vagy a tömbháza mellett a száraz avart gyújtja meg, tönkretéve ezzel embertársai közérzetét – ez talán a legalsó fokozat, utána jön a komolyabb legelőégetés, illetve az erdőtűz, amikor a felelőtlen gyújtogató másnak az anyagi javait, illetve testi épségét is veszélyezteti. Katona úr, mi ebben az emberi jóérzés, mit keres itt ez a fogalom? Vagy csupán a megszokott nyelvi pongyolaság? Mert mindaz, amit itt leírt, nem az emberi jóérzéshez tartozik, inkább azt sérti.
avatar
zkatona
2011-11-02 09:32:29
Javítva a mondat. Köszönöm észrevételét.
avatar
Optimus
2011-11-05 17:30:39
.....
engem erdekelen h miert nem buntetnek... es miert nincs a helyi tuzoltoknak rendes felszerelesuk, helokopterul, rendes tuzolto autojuk ?????????????????????? elmondom miert... mert ha ezeket megvennek es fenntartanaka az adonkbol ugy ahogyan azt kellene akkor nem lehet LOPNI .... ugyeeE?????????????????????? na ezert nincs rendes felszereles es profi tuzoltok ... baszki lapattal oltani tuzet?????????????meg pokroccal mint a kozpekorban ??????????????????? kocsog romania ...cigany banda ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."