Itthon » Közélet

Nyirő könyvét dedikálták Buntának a polgáriak

Zárt ajtó fogadta a polgári frakciót a Városházán: a rendkívüli tanácsülés helyett rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak. A folyóson.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

stories_Szasza/mpp_0701
stories_Szasza/mpp_0701
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. április 26., 15:50
12 hozzászólás. 

Rendkívüli tanácsülést kezdeményezett a MPP frakciója április 26-ra, csütörtökre. A napirenden három Nyirő-téma (a Városi Könyvtár névváltoztatása, Nyirő emlékház létrehozása és a város egyik utcájának Uz Bence névre való átnevezése) szerepelt.

stories_Szasza/mpp_0701

Fotó: archív

Az RMDSZ frakció jelezte, nem tartja indokoltnak a rendkívüli tanácskozást, a polgári kezdeményezésekkel kapcsolatos érveit, indokait és véleményét sajtótájékoztatón ismertette.

 

Bunta elvitte a kulcsot

A kijelölt időpontban csupán a polgári önkormányzat kilenc tagja jelent meg a Városházán – a tulipánosok ígéretükhöz híven távol maradtak, akárcsak a polgármester. A tanácsterem zárva maradt, a titkárnő közölte: Bunta elvitte a kulcsot. Rövid tanácskozás után Molnár Miklós és Szász Jenő a folyosón véleményezte a fogadtatást.

 

Polgári ajándék és megköszönt némaság

Nem először a folyosón

A polgári frakciónak már van gyakorlata a polgármesteri hivatal folyosóján történő sajtótájékoztatásban.

Legutóbb 2010 július elsején szorultak a tanácstermen kívülre - akkor egy elmaradt rendes havi tanácsülés helyett szerettek volna rendkívülit tartani, ám nem kaptak kulcsot a teremhez, mint ahogy most sem.

Az MPP tanácsosai Nyirő József Néma küzdelem című művét szánták ajándékba a polgármesternek és a RMDSZ frakciónak, „Székelyudvarhely nem Rajk népe" szöveggel dedikálva.

Molnár magyarázata szerint az idézett szöveg válasz Buntának az április 18-án, a magyar állam képviselőivel a Nyirő-ügyben zárt ajtók mögött folytatott egyeztető tárgyaláson elhangzott ominózus kijelentésére, miszerint „Nyirő nyilas és antiszemita".

„Tanulságos párhuzam, hogy a hírhedt Rajk László kommunista belügyminiszter, az Államvédelmi Hatóság megalapítója, a koncepciós perek kezdeményezője, aki vérszomjasan üldözte Nyirő Józsefet, udvarhelyi születésű. Bunta Levente polgármester az élő bizonyítéka annak, hogy Rajk László szellemi utódai ma is itt élnek közöttünk. Ezért is fontos a Nyirő-újratemetés: be kell bizonyítanunk, hogy nem Rajk, hanem Nyirő népe a többség Székelyudvarhelyen!" – fogalmazott Molnár, aki a könyvet jelképesen a tanácsterem kulcsra zárt ajtajánál helyezte el.

A Székelyudvarhelyért Alapítvány március 26-án nyújtotta be a Nyirő József újratemetésének helyszínére vonatkozó kérelmet. A beadás dátumától két hónap telt el, így Szász szerint a törvény által megszabott 30 napos határidőt meghaladó hivatali némaság hallgatólagos beleegyezésként (aprobare tacita) értelmezendő, tehát nincs akadálya annak, hogy a teret előkészítsék a pünkösdvasárnapi újratemetési ceremóniához.

 

Bunta Szabó Károly háta mögé bújt?

Kérdésünkre, hogy mi a véleménye arról, hogy Szabó Károly és a Városi Könyvtár munkaközössége ellenzi az intézmény nevének megváltoztatását és ezt beadványban jelezte a hivatalnak, Szász azt válaszolta, hogy véleménye szerint „Szabó Károly köztudottan Nyirő-párti", és ismerve a körülményeket, valamint információi alapján valószínűsíti, hogy az igazgatóra Bunta a könyvtár „ki nem fizetett gázszámlái terhe alatt gyakorolt nyomást".

A Nyirő-villával kapcsolatosan elmondta: tud a 2014-ig tartó szerződésről, a lakókat jó gazdáknak, csodálatos embereknek tartja és nincs szándékában senkinek őket utcára tenni.

Szabó Károly könyvtárigazgató cáfolta Szász Jenő kijelentését, és megerősítette: a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár munkaközössége nem ért egyet az intézmény nevének megváltoztatásával.

„Kampány van, de a könyvtár nem kampánytéma." – fogalmazott Szabó.



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kisjoco
2012-04-26 17:38:08
Tisztelt Szász úr! Székelyudvarhely jóérzésű lakóinak nevében nagyon szépen megkérjük, ne mérgezze tovább a közvéleményt. Nem vagyok se Bunta, se MPP, se semmilyen párti, csak azt látom, hogy Ön káros a városra és annak lakóira nézve, még jobban megosztja az amúgy is megosztott közösséget. Ezt elmondtam azoknak is, akik az Ön népszerűsége felől érdeklődtek nálam a minap.
Köszönettel: Kiss József
avatar
guguka
2012-04-26 17:49:57
ugyanezt kérem én Buta úrtól, pártatlanul, ártatlan szemlélőként, áldozatként.
Alig pár hónap maradt az első,és remélhetőleg utolsó mandátumából, búcsúzzon méltóan a városlakoktól, ne gáncsoskodjon, akadékoskodjon.
Merjen valamit a városért tenni Bu(n)ta úr!
avatar
guru
2012-04-27 00:08:55
bunkó vagy ! Jenő eltulajdonító, te meg csicskás vagy ...
avatar
Kukorica János
2012-04-26 18:38:14
Nem értem
:dry: Nem akarok okoskodni, de ahogy én a sajtóból értesültem holnap lesz a rendes havi tanácsülés - ezt a pár napirendi pontot miért nem tudták beadni a kedves MPP tanácsosok erre az ülére?
avatar
Kukorica János
2012-04-26 18:39:18
Most már értem!
:woohoo: Cirkusz kell a népnek!
avatar
hofika
2012-04-26 18:46:48
Az utcanévvel csak annyi ki kötésem volna hogy egy új utcának adjanak ilyen nevet ,ne keljen újból egy egész utca személyit cseréljen mert Nyiro kampány van.
avatar
elegemlett
2012-04-26 20:47:24
visszataszító
Ugye, kampány van. Semmi sem szent és mindent szabad a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében. Még halottakat is bele lehet rángatni, a könyvtárat is, a szobrokat, és a leszerepelt zöldeket. Az undor környékez, és tudom, mégis elmegyek szavazni. Csedőre, mert az a fiú legalább ártalmatlan, és képes lesz (remélem) jót röhögni ezen a visszataszító bagázson.
avatar
szp
2012-04-26 21:02:17
MPP-s fiuk, lanyok, a poen megvan de a vereseg is meg fog tortenni
avatar
arpika
2012-04-26 22:49:31
szánalmas banda ezeknek semmmmmmi sem szent
avatar
guru
2012-04-27 00:17:12
Szásznak csak egy, jobb oldala lesz, a jobb oldali tüdőgyulladása . ha tovább erőlködik. Az eltulajdonított árvíz pénzekből épített szociális Csereháti lakásokat adja vissza a városnak , fizesse ki az elmaradt adót 20002.öl és húzzon el a büdös francba a vagyonával,amíg engedjük!
avatar
lajosfia
2012-04-27 13:15:50
Jenő!..valami nagy baj lehet körülötted. Egy éve jártunk otthon, és a büszkén viselt "Tiszteletbeli Székely" igazolványunkat is úgy kellett megmutatnunk, hogy az aláírásodat baráti tanácsra le kellett takarnunk. Nem gondolod, hogy tartozol egy tisztázó bevallással?
avatar
huha
2012-04-27 16:57:52
re:
Szerintem a barataidon kellene valtoztass, akik ilyen tanaccsal latnak el es akkor semmit nem kell eltakarnod. :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."