Itthon » Oktatás

Néhány századnyi előny történelemből

 A történelem nem tartozik a nehéz tárgyak közé, mégis vannak dolgok, amiket nagyon el lehet rontani az érettségin.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Péter István, történelem tanár
Péter István, történelem tanár | fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. június 18., 14:18
0 hozzászólás. 

Viszonylag kevesen érettségiznek történelemből – mondja Péter István, a Tamási Áron Gimnázium tanára, aki idén nem izgul a diákjaiért, de már készül a jövő évi hajrára.

Amellett, hogy részletezte a történelem teszt szerkezetét, néhány vizsgatrükkel is meglepett. A történelem szerinte az a tárgy, amely viszonylag kevesebb erőfeszítéssel és stresszel emelheti a jegyet.

Utóbbi nem árt, ha a többi tantárgyból nem vagyunk jelesek, hiszen hozzájárulhat a hatos átlag eléréséhez.

Hetes, ha tudsz olvasni

Aki nem ijed meg egy, a tanult témakörökhöz kapcsolódó ismeretlen szövegtől, az az első két tételt simán tudja teljesíteni, és ezzel már meg is lehet a 7-es osztályzata. Lehetnek olyan feladatok is, hogy az említett eseményhez hasonló példákat kell felsorolni, ehhez kell némi konkrét ismeret is – közölte a tanár.

Ha nem tudsz rájönni, melyik korszakhoz, eseményhez kapcsolódik a szöveg, akkor segíthet a végén található forrás, a benne szereplő nevek, évszámok.

Érettségire felkészítő sorozatunk további részei:


1. Érettségi: a handsfree-ben a jövő >>

2. Tippek, hogy románból ne vérezz el >>
3. Magyar érettségi dé notá zécsé >>

4. Így menj át matekből

 

A harmadik tétel egy 3-4 oldalas esszé megírásából áll egy adott témakörből, megadott szempontok alapján. Ez sem ördöngösség, ha legalább egyszer elolvasod a 12. osztályos tananyagot, hiszen lesz rálátásod a folyamatokra, összefüggéseket tudsz felfedezni bennük.

Az összefüggéseket, ok-okozati viszonyokat egyébként a mivel, tehát, ezért, mert kötőszavakkal tudod érzékeltetni, és ezek használata a javítókulcs alapján pontot ér. Pl. Mivel Szolimán levette a turbánját, ezért hajadonfőtt maradt. A mivel szóval kezdődő mondat az ok, az ezérttel kezdődő pedig az okozat.

A történelem lényege nem az évszámokban, hanem az összefüggésekben rejlik. A 9-es jegy a folyamatok megértését és ábrázolását jelenti, ha még néhány konkrét adatra is emlékszel, és leírod, könnyedén 10-esre tornázhatod a jegyet.

Ennyire könnyű nem lehet

A leggyakoribb hiba, amit a diákok elkövethetnek, hogy nem hiszik el, mennyire könnyűek a tételek, vagy figyelmetlenek. Ezért olyan banális dolgokba gabalyodnak bele, mint például egy, az ismeretlen szövegben szereplő évszám évszázaddá való konvertálása.

Az esszétől szoktak tartani a gyerekek – mondja a tanár úr –, ezért gyakran hozzá sem fognak. Nagyot nem lehet veszíteni vele, ha mégis megpróbálkozunk. Péter István azt javasolja, mindig várd végig a 3 órát. Soha nem lehet tudni, mikor jön egy isteni sugallat, egy szerencsés véletlen, és mégis meg tudod oldani a feladatot, vagy néhány századot tudsz javítani a jegyeden. És néhány század sokat számít, amikor az a tét, hogy 5,90 vagy 6-os az érettségi átlagod.

tanar-4984

A történelem vizsgán nem nézik annyira, hogy betartottad-e az esszé minden műfaji követelményét, az a lényeg, hogy legyen egy bevezetés, tárgyalás és a végén következtetés, ennek a struktúrának a betartása önmagában egy pontot ér – figyelmeztet a tanár úr.

A történelmi szakkifejezések ismerete is fontos, hiszen két pontot is ér, akárcsak a szakszerű érvelésé. Ha még a terjedelmi követelményeknek és az időrendi, logikai sorrend betartásának is megfelelsz, akkor további két pontot kaphatsz ajándékba.

Így tanuld a történelmet hatékonyan

Péter István személyes tippje a történelmi leckék elsajátításával kapcsolatban, hogy olvasd el az egészet, mint egy jó mesét. Majd próbálj meg visszaemlékezni, mit is olvastál. Erre a magra, ami a folyamatok logikus lényege kellene, hogy legyen, építsd fel a részleteket, dátumokat, neveket, és ezzel a tudással már egész jó eredményt érhetsz el.

A történelmi érettségi két kulcsszava tehát az értő olvasás, amelynek az ismeretlen szövegnél veszed hasznát, és az összefüggések, folyamatok ismerete, felismerése.

Tavaly ezt a tételsort kellett megoldania a filológia és a vokacionális (többnyire egyházi) oktatásban résztvevő diákoknak, tavalyelőtt pedig ezt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."