Itthon » Oktatás

Így menj át matekből az érettségin

Az első három feladatot oldd meg, aztán az összes többit. És előtte fejleszd az alapszintű matematikai készségeidet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Meg tudod csinálni!
Meg tudod csinálni!
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. június 19., 13:39
0 hozzászólás. 

Fazekas Emesét, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum matematika tanárát kértük meg, hogy segítsen az érettségire készülőknek abban, hogy mit érdemes átnézni matekből az utolsó napokban.

A tanárnő szerint a sikertelen érettséginek két oka van: az egyik, hogy alapszintű matematikai készségek hiányoznak a diákoknál, a másik pedig, hogy a nyolcadikos gyerekek nem megfelelő profilú osztályba iratkoznak be. Sok szülő erőlteti a reál profilt, és fordítva, figyelmen kívül hagyva a gyereke képességeit.

Aki négy év alatt nem készült rendesen, nem érdemes a hegy alatt abrakolnia, akkora anyaggal kell szembenéznie, mint a többi négy tantárgyból együttvéve - próbál lebeszélni a cikkről a tanárnő.

Mivel életemben nem találkoztam olyan emberrel, aki nem az utolsó néhány hétben próbált volna készülni az érettségire, vagy bármilyen vizsgára, akár puskázásról, akár tanulásról van szó, tovább forszíroztam a dolgot.

Higgy a számokban

A matektanár első tanácsa az, hogy higgyük el, sikerülni fog az érettségi. Higgy magadban, csak így tudsz hozzáfogni a tanuláshoz. Ahhoz, hogy meglegyen az átmenő, fontos, hogy mindhárom tétel első három feladatát meg tudd oldani.

Az első nagytételhez vedd át a 9-10-ikes anyagot, illetve azokat a típusú feladatokat, amelyek könnyebben mennek. Nézd át: műveletek gyökökkel, első és másodfokú függvény, másodfokú egyenlet, alapszintű exponenciális és logaritmus egyenlet.

A második tételnél, hogy biztosan meglegyen a 15 pont, tudnod kell a determináns kiszámolását, a mátrixok szorzását és az egyenletrendszereket. Ha másképp nem sikerül, akkor oldd meg az egyenletrendszereket elemi, azaz nyolcadikos szinten – tanácsolja a matek tanár.

Csoportelméletből az egyszerű feladatokat kell gyakorolni, polinomokba pedig számokat tudni behelyettesíteni. Ijesztő dolgok ezek, de a tanárnő szerint egyszerűek. Hasznos egyébként egyszerűnek vélni a dolgokat. Sokkal jobban megy a tanulás, ha nem hiszed túl nehéznek az előtted álló feladatokat. Nem mindegy, hogy úgy állsz hozzá: Úristen, mennyit és milyen nehezet kell még tanulnom!, hanem úgy, hogy "De jó, ma is tanulok valami újat!"

A harmadik tételnél az egyszerű integrálokat és deriváltakat hasznos megtanulni az átmenő jegyért.

Például: x a köbön (bocsi, de nem működik a felső index az adminban), e az x-ediken (bocsi még egyszer), x+1/x-1.

Fazekas Emese azzal biztat, hogy ha a fentieket mind tudod, alapszintű számolási készségekkel rendelkezel, és a feladatokat alaposan elolvasod, hogy mit kérnek, majd helyesen meg is oldod őket, akkor az ötös simán meglesz! Amennyiben további információkra vágysz, látogasd az erettsegi.ro weboldalt, hasznos tanácsokat, mintatételeket, megoldási kulcsokat találsz.

Érettségire felkészítő sorozatunk előző részei:

1. Érettségi: a handsfree-ben a jövő >>

2. Tippek, hogy románból ne vérezz el >>

3. Magyar érettségi dé notá zécsé >>

4. Néhány századnyi előny történelemből >>



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."