Itthon » Oktatás

Veszedelmes volt a magyar érettségi

Szabó Balázs és bandája is levizsgázott ma. Nehéz volt, de a jó megérzések segítették a vizsgázókat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Dénes Attila, fotók: Gál Előd
Dénes Attila, fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. június 27., 14:38
0 hozzászólás. 

Kedden a Kós Károly Szakközépiskolában berendezett másik érettségi központ fele vettük az irányt, hogy megtudjuk, ott hogy megy az érettségi. Most éppen magyar nyelv és irodalomból.

Épp az autóba beszállás előtt csípjük el az érettségizőket, akik közül a fiatalember férfiasan vállalja, hogy beszámol, milyen veszedelmeket éltek ma át a vizsgaközpontban.

kos

„Elég nehéz tételt kaptunk, nem voltunk rendesen felkészülve erre – mondja a Kós Károly szakközépiskola turisztika és rendezvényszervezés szakos végzőse.

Az első két tétel nem volt különösebben nehéz. Az első tétel egy vers volt, itt „a cím és a szöveg kapcsolatát, művészi jelzőket, ilyesmit" kellett részletezni. A legtöbb embernek az első két tétel fogja kihozni az átmenőt, aki pedig a hármast is megtanulta, annak biztos, hogy egyet fog dobni a jegyén – mondja Nagy Barni.

Dénkó, te úgyis mindent tudtál!

– biztatják az egyetlen fiút a lányok az iskola közelében levő kiskocsma kis teraszán. Dénkó, becsületes nevén Dénes Attila, épp most jön ki az épületből, azt se tudja hirtelen, miről van szó, de egyből vágja a nyilatkozást.

denesattila2

„Szerintem nem volt nehéz. Én például tegnap az osztálytársammal közösen átismételtem az összes leckét, a Szigeti veszedelmet is, így nem volt annyira nehéz. Még az éjjel is átforgattam a füzetem. Fel voltam készülve. Nem voltam első tanuló, nyolc-kilencesem volt magyarból" – válaszolgat türelmesen.

Az első tételnél Petőfi Sándor Fa leszek, ha... című versének az elemzése jelentett egy kis nehézséget, mert az utolsó évben elhanyagolta a házi feladatokat, kiesett belőle.

A második tétel könnyű volt, mert ott csak a szövegből kellett dolgozni. Adtak egy ismeretközlő szöveget, abból kellett a kommunikátor funkcióját megállapítani. Ez a szöveg az ismerkedésről, bemutatkozásról szólt, ki kellett emelni a szövegből azt az öt illemszabályt, amelyet az ismerkedésnél be kell tartani.

A harmadik tétel nehézsége attól függött, hogy elolvastad-e a művet. Akkor lehetett írni abból is. Ha összejön, egy nyolcas jó lenne – mondja Attila.

De hetessel is megelégszel, drágám – szól közbe Irma néni, a kávézó tulajdonosa.

Egy szűk nyolcaska azért jó lenne – makacskodik Attila, aki szintén turizmust és rendezvényszervezést tanult a Kós Károly Szakközépiskola XII. E osztályában.

Az a fránya óra

A Kós környékén többnyire reál szakos diákokat találtunk, visszatérünk a központba, hátha elérünk még egy humános érettségizőt.

Szabó Fanni nem nagyon akar nyilatkozni, de látva, hogy szorult helyzetben vagyunk, megszán bennünket.

fanni

„Radnóti Miklóstól az Erőltetett menetet kaptuk. – De ó, na, megnézhetem a fotót, amit készítettél rólam? Nem akarok belekerülni az újságba, nehogy valami hülyeséget mondjak. Tegnap is olvastam a cikkben, hogy azt mondták, a színházról kellett érvelni, pedig a moziról kellett volna" – nevet.

A versből a cím és a szöveg viszonyát, a sorok tördelését, az ellentét szerepét, az idilli és a tragikum feleselését, valamint a vers hangulatát kellett elemezni. Aki először látta a verset, szerintem az is ki tudta következtetni a lényeget, tudott válaszolni, mert ellentétre épült a vers. Első látásra is megoldható volt. A második pontban a játék gyermekkori szerepéről kellett írni érvelő fogalmazást. Harmadik tételben a humánosok és reálosok is egyaránt a Szigeti veszedelmet kapták, csak különbözőek voltak a kérdések – sorolja Fanni.

Ő más tételre, inkább realista regényre számított. A másik dolog, amire nem készült fel, hogy nem fog működni a teremben az óra. Nem szereti az órákat, ezért nem vitt, ez olyan alapvető dolog kellene, hogy legyen, hogy működjön az érettségin az óra – mondja. Amúgy is bajban van az idővel, mert az első két tétellel mindig eltölti az időt, aztán a harmadikra már nem jut. Tegnap is pont így járt, ma meg nem tudta megírni a feladatban kért hatszáz szót a harmadik tételhez.

Balázs nyilatkozzon! Balázs tudta!

– harsogja a banda, amikor a Mokkában rákérdezünk, ki lesz a bátor vállalkozó, aki elmeséli, mi volt ma délelőtt a vizsgán.

fotók: Gál Előd

„Szerencsésnek éreztem magam, mert pont azt a leckét adták, amit megtanultam. Ráéreztem, tényleg ezt az egy leckét tanultam meg. Kilenc oldalt írtam összesen". A többi tételt is tudogatta, úgyhogy kilences körüli jegyre tippelne Szabó Balázs, a Tamási Áron Gimnázium matematika-informatika osztályának diákja.

A többiek nem számítottak erre a tételre, egyedül Balázs tudta. Ők is úgy gondolják, hogy a másik két tételből meg tud lenni az átmenő, a többi pedig már szerencse dolga. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."