Itthon » Politika

Alpolgármestere van Székelyudvarhelynek

A választások utolsó lépése következik, vagyis a tanácsosok jóváhagyása, eskütétele és az alpolgármester megválasztása. Online.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Esküt tesznek a tanácsosok és a polgármester is
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. június 26., 09:38
4 hozzászólás. 

13:12 A következő ülés elnökének Benedek Árpád-Csabát választották meg. Az alakuló ülést bezárták, élő közvetítésünk véget ért.

13:11 Bunta: "Azt szerentém, ha a következőben a munkáról lenne szó, folytatnánk a munkát. (...) Sikerre vagyunk ítélve."

13:09 Bunta Levente is letette esküjét.

13:08 Rédai Zoltán, a választási bizottság elnöke igazolta Bunta Levente mandátumát, így jogilag is Székelyudvarhely polgármestere marad.

13:06 Benedek: "Remélem az EMNP-s és MPP-s tanácsosok a következő időben meg fognak győződni, bánhatják, hogy nem rám adták szavazatukat."

13:05 Benedek Árpád-Csaba 11 szavazattal alpolgármester lett. Mike Levente 5 voksot kapott és három érvénytelen szavazat is volt.

13:01 A bizottság a Szent István-terem zongoráján számolja a szavazatokat - hamarosan megtudjuk kicsoda Székelyudvarhely új alpolgármestere.

13:00 Tankó László és Zakariás Zoltán is szavaztak, ezzel minden tanácsos leadta voksát, következik a szavazatszámlálás.

12:57 A korábbi néppárti vélemény ellenére Jakab Attila az urnához járult. A tanácsos lehet ha mégis támogatja valamelyik jelöltet, de az sem kizárt, hogy valamilyen alternatív szavazómozgalmat képvisel.

12:55 Géczi Levente az ülésvezetőtől kért írószert, hogy szavazhasson, ezután Gergely László önmagát szólította az urnához - a szavazás problémák nélkül zajlik.

12:54 A tanácsosok egyenként szavaznak: ikszelniük kell, ugyanis két név szerepel a szavazólapon, amellé kell tenniük a jelet, akit alpolgármesternek szeretnének választani.

12:53 Zakariás Zoltán a néppárti frakció nevében elmondta, mivel nem kérdezték meg a véleményüket a jelöltállítás kapcsán, ezért ők egyik jelöltet sem tudják támogatni.

12:52 Gergely László ülésvezető helyreküldte a tanácsosokat, folytatódik az ülés, mindjárt kezdődik a szavazás.

12:50 Mögöttünk Sófalvi László és Ladányi László a Szent-István terem mennyezetét vizsgálják és történelmét firtatják. A plafon valóban egy esztétikai élmény, ha erre járnak mindenképp nézzék meg.

12:46 A szünetben vágni lehet a füstöt a terem előterében. Enyhe klikkesedést vélünk felfedezni, bár az MPP frakció (egyébként nemdohányzó) csapatával Jakab-Áron Csaba beszélget. Vajon ők kire szavaznak az alpolgármester-választáson? Izgatottan várjuk a fejleményeket.

12:39 Tíz perc szünet következik, ami alatt kinyomtatják a szavazólapokat.

12:37 A tanácsosok javaslatot tesznek az alpolgármester személyére. A jelöltnek tíz szavazatra van szüksége. Az RMDSZ Benedek Árpád-Csabát javasolja. Az MPP Mike Levente Józsefet jelöli, míg a Néppárt nem javasol senkit. A szavazatokat a korábban megválasztott igazoló bizottság számolja, ám Benedek Árpád-Csaba helyét Kulcsár-Székely Attila veszi át.

12:36 Gergely Lászlót a következő ülés vezető elnökének is megválasztották - ezen az alpolgármestert választják meg és azonnal kezdődik is.

12:35 A levél alapfokú buzdító beszéd, általános szlogeneket tartalmaz és munkára szólít fel.

12:33 Mind a tizenkilenc tanács letette az esküt, ezzel megalakult Székelyudvarhely municípium tanácsa. Az ülésvezető azt kéri a tesülettől, hogy ne csak azokat képviseljék, akik megválasztották őket, most felolvassa Urzica Augusta Cristina prefektusasszony levelét.

12:32 Tankó László a nagy izgalmak közepette picit belesült az eskü szövegébe, végül mosolyogva fejezte be azt.

12:31 Érdekesség, hogy a korábbihoz képest megháromszorozódott a női tanácsosok száma, most Pécsi-Kolumbán Imola, Koncz Melinda és Bálint Mária Magdolna is önkormányzati képviselők lesznek.

12:29 A tanácsosok többsége magyarul ejti ki az "Esküszöm" szót, egyesek a biztonság kedvéért románul is. Benedek Árpád-Csabától elhangzik az "Isten engem úgy segéljen" mondat is - ez egyébként nem képezi kötelező módon részét az eskünek.

12:27 A jegyző felolvasta az eskü román nyelvű szövegét, a tanácsosok egyenként tesznek most esküt.

12:26 A 19 megválasztott tanácsos mandátumát jóváhagyták, most következik az eskü letétele.

12:24 Néhány nevet hibásan olvas az ülésvezető, de ezt leszámítva minden rendben van, az összes tanácsost egyöntetűen, 18 szavazattal jóváhagyták (az egyes tanácsosok önmagukra nem szavaztak).

12:23 Névsor szerint haladnak, úgy tűnik probléma nélkül.

12:22 Az igazoló bizottság mindent rendben talált, most következik a tanácsosi mandátumok igazolása.

12:08 Néhány perces szünetet rendelt el az ülésvezető, az igazoló bizottság néhány szükséges okirat hitelességét ellenőrzi.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

12:05 Az igazoló bizottság három RMDSZ-es, és egy-egy MPP-s, illetve EMNP-s tagból áll. Ők Szabó Gyula, Géczi Levente-Sándor, Benedek Árpád-Csaba, Orbán Balázs és Zakariás Zoltán.

12:04 Az ülésvezető a jegyzővel közösen megállapította, hogy döntőképes a testület, majd a jelenlevők elfogadták, hogy az igazoló bizottság öttagú legyen. Ez az öt ember fogja igazolni, tehát érvényesíteni (vagy nem) a tanácsosi mandátumokat.

12:03 Legnagyobb sajnálatunkra idáig nem ér el egyetlen WiFi jel sem, így mobilnetről közvetítjük a politikát, reméljük a mobilszolgáltató is velünk van.

12:02 Az ülés első felét a korelnök vezeti, őt a két legfiatalabb megválasztott tanácsos segíti. Ők Gergely László, Berde Zoltán és Sinka Arnold.

12:00 Bodnár József jegyző nyitja az ülést, itt van a helyi választási bizottság elnöke, Rédai Zoltán is.

11:59 Megkérkezett Bunta Levente polgármester is, mosolygósan foglalt helyet az első sorban - valószínűleg nemcsak a választási eredményeknek, de a terem klímájának is örül.

11:57 Két visszalépőt máris tudunk: az MPP listájáról sem Szász Jenő, sem Molnár Miklós nem kívánnak tanácsosok lenni, így Orbán Balázst, Gálfi Árpádot és Mike Levente Józsefet vélhetőleg Tamás Zoltán és Bálint Mária Magdolna követi majd. Ők egyébként időközben meg is érkeztek a terembe.

11:55 Üdvözlünk minden kedves olvasót a városi tanács 2012-es alakuló ülésén, még ha virtuálisan is. A helyszínről jelentjük, a Szent István terembe sorra érkeznek az önkormányzati képviselői helyek várományosai: az EMNP mindhárom jelöltje és a legtöbb RMDSZ-es megérkezett, az MPP-től még senkit sem látunk.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lemese
2012-06-26 13:54:48
plafon
A Szent István terem mennyezete nagyobb esztétikai élményt nyújtana, ha restaurálnák :-) A kutatás megvolt, csak a szükséges pénz hiányzott, hiányzik.
avatar
olvaso
2012-06-26 14:22:26
Benedek Árpád-Csaba ugyanolyan személy, mint SZ.J.
Annyi különbséggel, hogy nem Magyarkodik/Szekelykedik. Ezek hidegen hagyják.
Bármilyen eszközt megragad, hogy elérje céljait. BÁRMILYENT, nem válogat.
A mentorától VA sok mindent megtanult.

Nem csodálkozom, hogy a EMNP-sek nem rá szavaztak.

Amúgy sokkal talpraesettebb mint Bunta.
avatar
Isty
2012-06-26 16:03:22
re:
avatar
olvaso
Benedek Árpád-Csaba ugyanolyan személy, mint SZ.J.
Annyi különbséggel, hogy nem Magyarkodik/Szekelykedik. Ezek hidegen hagyják.
Bármilyen eszközt megragad, hogy elérje céljait. BÁRMILYENT, nem válogat.
A mentorától VA sok mindent megtanult.

Nem csodálkozom, hogy a EMNP-sek nem rá szavaztak.

Amúgy sokkal talpraesettebb mint Bunta.


Ez onmagaban nem baj, sot talan jo, csak olyan ne legyen mint jenoke: ne lopjon (ANNYIT), ne hazudjon es a nep erdekeit nezze, ne a magaet es a partjaet (mint tudjuk lopos mepepe jenoket csak ezek erdekeltek). Ha ezek teljesulnek akkor semmi gond es amit felsoroltal az csak ereny, ha a kozjo erdekeben hasznalja fel.
avatar
olvaso
2012-06-27 08:44:05
A "bármilyent" NEM úgy kell érteni, hogy "minden tisztességes eszközt"

Annyit nem fog lopni, mert nincs akkora hatalma, és gazdasági szempontból Jenő sokkal jobb nála.

Ha 2x annyi pénzt hoz udvarhelyre mint Bunta egymagában (ami nem nehéz feladat), akkor mar jól végzi a dolgát.

Sok sikert

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."