Itthon » Politika

Élő közvetítés a városi tanács szeptemberi üléséről

Huszonkét napirendi pont szerepel a mai listán, többek között a romák bevonása a közmunkába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Tanácsülés Székelyudvarhelyen
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. szeptember 27., 07:04
4 hozzászólás. 

10:55 A bizottságokat megválasztották, a következő ülést Gergely László vezeti. A szeptemberi tanácsülés és közvetítésünk véget ért.

10:50 A tanácsosok visszatértek a huszonegyes napirendi ponthoz, vagyis a kulturális intézményvezetők értékelését végző bizottság kinevezésére.

10:39 Benedek Árpád Csaba a bölcsőde ügyéről számol be: kifejti, hogy az augusztusi tanácsülésen történt határozathozatal után átiratban értesítették erről az intézmény vezetőjét, aki jelezte, hogy szabadságon van és az után át tudnak költözni. Hozzáteszi, negyven családot értesítettek, akik kérést adtak le a beiratkozásra, hogy nyilatkozzanak, szeretnék-e bölcsődébe iratni a gyereküket és 19-en jeleztek vissza. Kifejtette továbbá, nem ért egyet azzal, hogy egy olyan anyuka, aki gyereknevelésin van, néhány órára beadja a gyerekét a bölcsődébe.

10:35 Gálfi Árpád a bethlenfalvi közbirtokosság egyik területének vitatott helyzete kapcsán emelt szót, míg Tamás Zoltán egy kérést továbbított, miszerint többen szeretnék a Patkó kegyeleti jellegét megtartani és eltekinteni az egyéb jellegű felhasználástól. Gidó Csaba válaszában kifejti, a Patkó nem kegyeleti hely, hanem a közösségé.

10:26 Jakab Attila a kedden történt erőszakos cselekedet kapcsán arra kéri a városvezetést és külön az alpolgármestert, hogy támogassák a családot, amilyen módon csak lehet.

10:22 Közben elkezdik a különfélék tárgyalását. Géczi Levente a Kuvar-negyedi tömbházak közti terület helyzetéről tájékoztatja a tanácsot. A református kollégium hajlandó eladni az ingatlant, amennyiben a város megtéríti az elmúlt években felmerült költségeiket (50 ezer eurót) és a területen nem profittermelő létesítményt hoznak létre.

10:18 Amíg néhány szükséges iratot előkeresnek, a huszonkettes napirendi pontot tárgyalják a tanácsosok. Ez a városmenedzseri pozíció betöltésének feltételeiről szól - ezt a funkciót 2010-ben, a polgármesteri hivatal organigrammájának elfogadásakor hozták létre, most határozzák meg a betöltési kritériumokat. Tizennégyen mellette szavaztak, öten tartózkodtak, így elfogadták a tervezetet.

10:09 A szünet után Jakab Attila azt kéri a polgármesteri hivataltól, hogy mutassák meg valamelyik intézményvezető szerződését, hogy ellenőrizhessék, az valóban lejárt-e.

10:00 Az RMDSZ kérte, hogy a múzeumot is vegyék fel az értékelendő intézetek listájára, bár még nem járt le Miklós Zoltán hároméves mandátuma. Rövid szünetet rendeltek el.

09:51 A kulturális intézmények vezetőit évente kell értékelni, illetve a hároméves mandátumuk végén komplex értékelést kell végezni. A huszonegyes határozattervezettel arra kérik a tanácsosokat, hogy nevesítsenek embereket az értékelő bizottságba.

09:48 Az előző tervezethez kapcsolódóan egy akcióterv is készült, ezt terjesztették elő elfogadásra. A napirendi pontot elfogadta a tanács.

09:45 A következő napirendi pont egy helyi munkacsoport létrehozása, ami a romákat foglalkoztatná. A tanács egyöntetűen elfogadta a tervezetet. A csoportban a romákat Pui Nándor képviseli.

09:41 Tizennyolcadikként egy szabályozatot fogadnának el, amit minden olyan városban meg kell tenni, ahol távhőszolgáltatás működik. A tizenegy RMDSZ-es tanácsos támogatásával elfogadtáj a tervezetet.

09:40 Tizennégy tanácsos támogatta a lista elfogadását, öten tartózkodtak. A tervezet átment.

09:39 A következő napirendi pont 22 szociális lakás kiosztására vonatkozik.

09:38 Tizenöten a tervezet mellett szavaztak, négyen tartózkodtak.

09:33 A tizenhatos határozattervezet a szociális lakások havi bérét állapítja meg a lakás felületének függvényében. A törvény szerint egy család jövedelmének maximum tíz százalékába kerülhet az általa bérelt lakás. A tervezet éppen ezért, amennyiben különbség van a bér és a fizethető összeg között, a különbözetet a város támogatásként ítéli meg.

09:32 A tizenötös napirendi pont egyöntetű elfogadásával egy lakáscserét hagytak jóvá a Csereháton.

09:30 A tizennégyes határozattervezet egy megüresedett ifjúsági lakást oszt ki. A tervezetet tizennyolc mellette, egy ellene (Jakab Attila) szavazattal elfogadták.

09:28 A következő határozattal a frissen épült csereháti szociális lakásokat vették be a közvagyonba.

09:27 A Haáz Rezső múzeum Kossuth utcai épületét eredeti tulajdonosa visszakapta, ezért ezt ki kell venni a közvagyonból, erre irányul a tizenkettes napirendi pont. Tizennyolcan szavaztak mellette, Benedek Árpád Csaba pillanatnyilag nem tartózkodik a teremben.

09:25 Következik egy, az Electrica-val megkötendő szerződés jóváhagyása, ezzel használatba adnák a csereháti szociális lakásokhoz tartozó elektromos vezetékeket. Kétharmados döntés, 13 szavazat szükséges. Mindenki támogatta a tervezetet.

09:24 A tizes napirendi pont a Bányai János Műszaki Szakközépiskola gépparkjának felújítását tűzte ki célul. Az iskola részt venne a roncsprogramban és saját költségén vásárolna új autót. A tanács egyöntetűen megszavazta a tervezetet.

09:02 A kilences napirendi ponttal a tanintézmények vezetőtanácsába jelölnek ki képviselőket a tanácsosok.

08:56 A nyolcas napirendi pont a minőségmegállapító bizottságok tagjainak elfogadása. A különböző oktatási intézményekbe jelöl ki a tanács egy-egy felelőst.

08:55 Következik az iskolákban kiosztott ösztöndíjak mértékének meghatározása. A szakbizottságok elfogadták a tervezetet. 19 szavazattal el is fogadták a tervet.

08:53 Megszületett a szavazás eredménye: Jakab Áron Csaba tag, Sinka Arnold póttag, Dimén Hunor gazdasági szakember, Berde Zoltán gazdasági szakember (póttag).

08:42 Megérkeztek a szavazócédulák, kezdődik a szavazás.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

08:31 Rövid szünet következik a szavazás előkészítésére.

08:29 Az RMDSZ frakciót Jakab Áron Csabát és Sinka Arnoldot javasolja, az MPP Bálint Mária Magdolnát, míg az EMNP Zakariás Zoltánt javasolta. Gazdasági szakembert is kell javasolni. Az RMDSZ részéről ez Dimén Hunor, illetve Berde Zoltán, mint póttag. Az EMNP Tankó Lászlót javasolta.

08:27 A hatodik napirendi pont témája a kórház vezetőtanácsába a tagok kijelölése. A jogi szakbizottság támogatja, azzal a kikötéssel, hogy konkrét nevekre tegyenek javaslatot.

08:23 Jakab Attila javasolja, hogy a híd közelében lakóknak mutassák be a terveket, hadd véleményezzék azt. A tervezetet az összes tanácsos támogatta.

08:22 Tankó László pontosítást kér: mint kiderül, a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő összegek tervezett számok, de ezekbe bele kell férnie a munkálatoknak.

08:19 A szakbizottságok pozitívan véleményezték a kérdést, a tanácsosok egyöntetűen meg is szavazták azt. A következő napirendi pont is ide kapcsolódik, a Templom utcai híd felújítására vonatkozik.

08:17 Most a Templom utca modernizálására vonatkozó terv megvalósíthatósági tanulmányának elfogadása a téma.

08:15 Harmadik napirendi pont egy zonális rendezési terv elfogadása a Szászok Táborában, ide lakópark épül. Ezt a tanácsosok egyöntetűen elfogadták.

08:13 Mike Levente javasolja, hogy az adókedvezmény lehetőségét ismertessék a lakossággal. Tudomása szerint a Székely Újság, mint regionális lap vállalná ezt, amennyiben a hivatal felkéri rá, ám szerinte egy helyi lapban célszerűbb lenne hirdetni. A tervezetet egyöntetűen megszavazták.

08:11 A második határozattal a város 50 százalékos kedvezményt adna az ingatlanadóból 18 olyan személynek, akik minimálbérnél is kisebb jövedelemmel rendelkeznek, illetve kizárólag szociális támogatásból élnek.

08:10 14 mellette szavazattal és 5 tartózkodással elfogadták a tervezetet.

08:07 A szakbizottságok módosítás nélkül elfogadták a tervezetet. Zakariás Zoltán azt kérdi, hogy a különböző intézmények anyagi kéréseit milyen arányban tudták kielégíteni. A hivatal alkalmazottja szerint ezt 70-80 százalékban sikerült megoldani.

08:06 Több forrásból is kapott pénzt a várost, ezeket foglalják be a költségvetésbe.

08:04 A napirendek közé felvették még a különföléket, valamint megkezdték az első napirendi pont tárgyalását: egy kormányhatározat miatt módosítani kell a költségvetésen.

08:00 Az összes tanácsos jelen van, az ülést Tamás Zoltán vezeti. Zakariás Zoltán kifogásolta, hogy a jegyző nem szavaztatja meg az ülések elején az előző tanácsülés jegyzőkönyvét, bár ezt a törvény előírja.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2012-09-27 11:31:01
?
"10:26 Jakab Attila a kedden történt erőszakos cselekedet kapcsán arra kéri a városvezetést és külön az alpolgármestert, hogy támogassák a családot, amilyen módon csak lehet."
...es nem valaszolt senki a keresere?
avatar
szasza
2012-09-27 13:23:07
re: ?
Nem.

avatar
blackbird
"10:26 Jakab Attila a kedden történt erőszakos cselekedet kapcsán arra kéri a városvezetést és külön az alpolgármestert, hogy támogassák a családot, amilyen módon csak lehet."
...es nem valaszolt senki a keresere?
avatar
blackbird
2012-09-27 13:55:21
Kar. Kivancsi lettem volna, hogy mennyire erdekli Oket a tema. Azt hiszem meg van a valasz.
Kosz a valaszt Szasza
avatar
kovacs zoli
2012-09-27 19:56:28
pui=rmdsz=pui ez ilyen emberek 30 feka 30ezer szekely hajra bu(n)ta levente

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."