Itthon » Politika

Így szavazz vasárnap

Illemtana nincs, szabályzata annál inkább a választásoknak. Megmondjuk hol, kire és mikor ütheted a pecsétet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Választási pecsétek
Oly nehéz a választás... Picit könnyebbé tesszük.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. december 07., 16:45
0 hozzászólás. 

Ha már hetek óta csak a képviselet, magyarság, egység, összefogás, alternatíva, szavazófülke magánya és felelős döntés kifejezéseket hallod, akkor az csakis egyet jelenthet: a hétvégén választások vannak, és ezúttal arról dönthetünk, hogy kiket küldünk a Főváros és Európa legnagyobb épületébe lábat lógatni minket képviselni.

Ötszörös a túljelentkezés

Székelyudvarhely a Hargita megyei hármas számú képviselői és a kettes számú szenátori körzethez tartozik. A két körzetben öt párt összesen tíz jelöltet indít az egy-egy képviselői, illetve szenátori tisztségre.

Képviselőknél a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Antal Istvánt szeretné ismét a parlamentben látni, míg az Erdélyi Magyar Néppárt Székely Kinga Réka homoródszentpéteri unitárius lelkészt indítja.

A román pártok, illetve pártszövetségek is indítottak jelöltet, így a Mihai Răzvan Ungureanu által vezetett ARD (Igaz Románia Szövetség) Cristina Timariut jelölte, míg a PSD, a PNL és a PC összefogásával létrejött USL (Szociál-Liberális Szövetség) színeiben Ioan Crăciunaș egykori székelyudvarhelyi rendőrparancsnok szerepel majd a szavazólapon. Megméretkezik a Dan Diaconescu által fémjelzett Populista Párt (PP-DD) is, ők Tănase Dumitrut küldik harcba.

A parlamenti felsőház székeiért ugyanezek a pártok szállnak versenybe, itt az RMDSZ a huszonkét éve szenátorként tevékenykedő Verestóy Attilát jelölte, az EMNP Zakariás Zoltán, jelenlegi székelyudvarhelyi városi tanácsost indítja. Az ARD logója mellett Adrian Trif neve szerepel majd, míg az USL Petruț Danuț-Emanuelt, a PP-DD pedig Stoian Marcelt bízta meg pártjuk képviseletével.

Nem érvényes az országos statisztika

Bár országos szinten minden felmérés erős USL fölényt mutat, ezekben a körzetekben vélhetőleg sem ők, sem a másik két román párt nem számíthat elhanyagolható mennyiségű szavazatnál többre.

Nagy valószínűséggel éles küzdelmet az RMDSZ-EMNP párharc sem fog szülni: bár a Néppárt bízik abban, hogy megszerzi az alternatív parlamenti küszöb teljesítéséhez szükséges hat képviselői és három szenátori mandátumot, a helyhatósági választások eredményei alapján vélhetőleg ehhez a mi körzeteink nem fognak hozzájárulni.

Persze egyetlen statisztika sem tévedhetetlen, így bármi megtörténhet, de egyelőre minden mutató RMDSZ-fölényt mutat az EMNP-vel szemben.

Pecsételhetsz reggeltől estig

Ha meg szeretnél hazudtolni minden előzetes kimutatást és az alternatív programok sem vonzanak, akkor nincs más hátra, vedd el a személyigazolványod, és menj el szavazni.

A voksolás szabályzata és menetrendje gyakorlatilag változatlan az előző szavazásokhoz képest. A szavazókörzetek vasárnap reggel 7 órakor nyitnak és egészen 21 óráig várják a pecsételni szerető állampolgárokat.


Nagyobb méretért kattints ide!

Bár a Székelyudvarhelyen kijelölt huszonkét szavazókörzet, és az ezekhez beosztott utcák listája nagyjából a megszokottak szerint alakul, apróbb változások mindig vannak. Éppen ezért készítettünk egy térképet, amin a városban található összes szavazókörzetet feltüntettük, a körzetekhez rendelt utcákkal, sétányokkal, bejáratokkal együtt. Táblázat-fetisiszták ide kattintsanak, a szavazókörzetek listája PDF formátumban is letölthető.

Ha megkaptad a körzeted és az eseményhez illő kedvenc ruhádat is magadra öltötted, akkor már csak a szavazás van hátra.

Magányos döntés

Amikor a szavazókörzetbe érsz, keresd meg az utcádnak és házszámodnak megfelelő asztalt, ahol egy szavazóbiztos elkéri a személyazonosságidat – ne aggódj, amint végeztél, vissza is adja. Ezután két szavazólapot kapsz: az egyiken a képviselő-, a másikon a szenátorjelöltek nevei szerepelnek. Ezek mellé egy pecsét is jár, így vonulhatsz be a számodra legszimpatikusabb szavazófülkébe – itt kap szerepet a korábban emlegetett magány és felelős döntés.

Mindkét szavazólapon üsd a pecsétet abba a négyzetbe, amelyben a számodra legszimpatikusabb jelölt neve szerepel – vigyázz, hogy a szavazatod legyen egyértelmű, ne pecsételj a négyzeten kívül, és csak egyszer üsd rá a pecsétet a lapra.

Ha ezzel is végeztél, hajtsd kettőbe mindkét lapot és dobd a megfelelő, felcímkézett urnába. Ezután menj vissza a szavazóbiztoshoz, akitől visszakapod személyazonossági igazolványod, amin már egy kis matrica díszeleg, jelezve, hogy éltél állampolgári jogoddal és ezen a választáson is szavaztál.

Kövesd velünk az állam sorsát

Szavazni még nem minden: közel húszmillióan vagyunk az országban, a te szavazatod csak egy a sok közül. Persze, számít mindenik, de ha érdekel az ország sorsa, semmiképp se hagyd ki élő választási műsorunkat.

Vasárnap reggeltől éjjelig követheted az exit pollokat, a várható eredményeket, illetve azt is megtudhatod éppen ki nyelte le részegen a szavazókörzet kulcsát, vagy mire szavazott a kedvenc jelölted.

December 9-én a reggeli óráktól nyomatjuk a politikát, nézd meg nálunk hol veszett össze két pártfanatikus, vagy éppen miért szavazott a képviselőd saját magára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."