Itthon » Politika

Tízezren az autonómiáért

Legalább tízezer résztvevővel számol az MPP a vasárnapi tüntetésen, ahol a fáklyás felvonulás után egy petíciót is átadnak a prefektusnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

mpp-01
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. március 07., 18:39
0 hozzászólás. 

Székely zászlós, fáklyás, békés menetre és petíció átadásra hív az MPP elnöke. Néhány hete, ha aktuálpolitika címszó alatt tartanak sajtótájékoztatót, pártállástól függetlenül minden bizonnyal a március 10-i autonómia-tüntetéssel kapcsolatos információk és álláspontok hangzanak el. Nem volt ez másképp az MPP irodában sem, ahol Bíró Zsolt, a szervezet elnöke elmondta, hogy becslésük szerint legalább tízezren lesznek a megmozduláson.

„Nagyon sok múlik azon, hogy sokan legyünk március 10-én a téren, Marosvásárhelyen, s ezáltal üzenjünk, s ezáltal adjunk frappáns választ a tamáskodóknak, a kételkedőknek."

Bíró szerint most megtörtént az összefogás, és az autonómia-törekvést mindenki támogatja, még azok is, akik úgy vélik, hogy ezt nem az utcán kell elrendezni. Az elnök szerint a cél mindenkinél ugyanaz, csak az eszköz más.

Most amikor a romániai magyarság képviselete beszűkül, és az RMDSZ is csak négy százalékkal van jelen a parlamentben, akkor más eszközökhöz is kell nyúlni, mint amik az elmúlt húsz évben voltak, vélekedett a polgáriak elnöke.

mpp-02

Bíró a helyszín jogosultságára is kitért, s bár sokan kapcsolják a '90-es tragikus eseményekhez, úgy véli 23 év után megérett a hely egy ilyen méretű autonómia-tüntetésre. Reagálva Dorin Florea vásárhelyi polgármester kijelentéseire kifejtette, szerinte a városvezető is helyesen ismerte fel annak fontosságát, hogy Marosvásárhely a régió központja kell, hogy legyen, és ha egy székelyföldi régióról beszélünk, akkor egyértelmű, hogy annak a központja Marosvásárhely.

Gálfi Árpád, az MPP székelyudvarhelyi elnöke véleményt formált azokról a politikusokról is, akik most elzárkóznak az autonómia iránti, ilyen jellegű törekvések elől. Álláspontját célzásképpen Kós Károly Kiáltó szó című írásából idézett szövegrészben fogalmazta meg: „Aki fél, aki gyáva, aki nem bízik, aki nem hisz, aki gyenge, az lépjen ki a sorból, az menjen...".

A polgári vezetők szerint előzetesen tízezresre becsült tömeg már elegendő ahhoz, hogy megfelelő üzenetet közvetítsen arról, hogy Erdélyben a székely kérdésekben nem illik és nem is lehet dönteni a székelyek nélkül.

A Székely Nemzeti Tanács a Magyar Polgári Párttal közösen indít három buszt, amelyre már lejárt a feliratkozási idő, meg is teltek a helyek. Ettől függetlenül, ha még lesz jelentkező, akkor megoldják az oda-vissza utat. Megnyugtattak, hogy a szükséges óvintézkedések is megtörténtek a rendfenntartó szervekkel együtt, így teljes biztonságban lesznek az odalátogatók.

A tüntetés 17 órától kezdődik a Posta réten, a buszok a közelben állnak meg. A beszédek és a koszorúzás után egy felvonulás lesz a prefektúra elé, ezért arra kérnek mindenkit, hogy a székely zászló mellett hozzanak magukkal fáklyát vagy gyertyát, jelezve a békés szándékot.

Ezután egy petíciót nyújtanak át a prefektusnak, amelyben kifejezik azt az óhajukat, hogy Székelyföld fel nem osztható, be nem olvasztható és csakis egységes régióként képzelhető el. Az esemény forgatókönyve szerint ezután a buszok felveszik utasaikat, és hazaindulnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."