Itthon » Politika

Két perc alatt lehetsz magyar szavazó

Már a postával sem kell bajlódni, mindenszentek napjára online iratkozási lehetőséget kaptunk. Irány a virtuális iroda!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Kérvényezd online, hogy magyar szavazópolgár légy
Belőled is ilyen szép választópolgár lehet! | Fotó: sikerado.hu/MTI
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. november 04., 17:57
0 hozzászólás. 

Aki nem volt még rest, és kérvényezte az egyszerűsített honosítást, az a magyar állampolgársággal járó újabb jogokat is élvezheti, pontosabban azt, hogy szavazhat, és választásokon is indulhat.

Persze a legtöbb, most visszahonosított állampolgár nem rendelkezik állandó magyarországi lakhellyel, így némi korlátozásokkal kell számolni. A vonatkozó jogszabályok szerint az országgyűlési képviselők választásán az országos pártlistákra szavazhatnak, és bármilyen országos népszavazáson részt vehetnek.

Ha te is szeretnél voksolni a 2014-es magyarországi választásokon, akkor előbb kérned kell a Nemzeti Választási Irodától, hogy felvegyenek a névjegyzékbe – ezt a szavazást megelőző 15. napig kell megtenned. Mindeddig ez csak körülményesen, postai úton volt lehetséges, ám november 1-től már interneten is lehet kérvényezni a felvételt, és az egész folyamat nem tart tovább két percnél.

Kattintsd magad szavazópolgárrá!

Először is tudni kell, hogy akkor kérheted felvételed a névjegyzékbe, ha van magyar személyi azonosítód (amit a lakcímkártya hátoldalán találsz), esetleg útlevéllel, honosítási okirattal, vagy állampolgársági bizonyítvánnyal tudod igazolni magyar állampolgárságod. Ezen felül rendelkezned kell külföldi lakóhellyel, legalább 17 évesnek kell lenned (vagy 16 évesnek, és Magyarországon anyakönyvezett házasnak), illetve a magyar bíróság sem zárhatott ki a választójogból.

Nevek kitöltése a magyarországi választási névjegyzékbe való felvételkor

Vigyázz a nevekkel! Pontosan úgy töltsd ki, ahogy lakcímkártyádon szerepel.

Ezután következik a regisztráció, amihez el kell látogatnod a Nemzeti Választási Iroda regisztrációs oldalára, ahol a Névjegyzékbe vételi kérelem benyújtása gombra kattintva kezdheted meg a rövid procedúrát. A következő oldalon válaszd a Belépés Ügyfélkapu nélkül gombot, majd írd be a következő képen található számokat, szóközzel elválasztva.

A továbbiakban személyes adataidat kell megadnod: először a viselt, vagyis a lakcímkártyán szereplő neved, lebontva családi, majd első és második utónévre (keresztnévre), amennyiben több ilyen is van. A születési névnél ugyanezek a mezők vannak, és akkor is töltsd ki, ha ez megegyezik a viselt neveddel.

A születési helynél azt az országot és települést add meg, ahol születtél – országnál azt az országot, ahova születésedkor tartozott a település. Az Anyja neve résznél édesanyád nevét kell megadnod, hasonló formában, mint a tiédet – ha van lakcímkártyád, azon szerepelnek ezek az adatok, és fontos, hogy betűre pontosan ugyanúgy töltsd ki a mezőket, ahogy ott szerepel.

A szavazólap átvételi helyének megadása a magyarországi választási névjegyzékbe való felvételi kérelem kitöltése során

Haza is kérheted a szavazólapot - érdemes román nyelven megadni a címet

Szintén a lakcímkártyán található meg a személyi azonosítód is: ezt a 11 jegyű számot szóközök nélkül írd be, vagy folyamatosan, vagy kötőjelekkel, ahogy a kártyán szerepel. Ha van személyi azonosítód, akkor nem kell kitöltened a Születési idő mezőt, ellenkező esetben pontokkal elválasztva írd be születésed évét, hónapját és napját (pl: 1990.01.01.).

Ennyi az egész

Több személyes adatra nincs szükség, a következő oldalon nyugodtan hagyd bepipálva a Kérem könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldését négyzetet, majd add meg, milyen formában szeretnél értesítést kapni arról, hogy felvettek-e a névjegyzékbe. Elég egy email cím is, de adhatsz faxszámot, itthoni, vagy magyarországi címet is.

Fontos, hogy ez az a cím, ahova az értesítést kéred, a következő oldalon külön kell megadnod azt a helyet, ahol a szavazólapot veszed majd át. Ezt is kérheted saját, itthoni címedre, egy magyarországi címre, vagy személyesen is átveheted valamelyik külképviseleten (Romániában Csíkszeredában, Kolozsváron vagy Bukarestben), esetleg egy magyarországi településen.

Kitöltött űrlap a magyarországi választási névjegyzékbe való felvételi kérelem során

Olvasd át még egyszer a kitöltött kérelmet, mielőtt benyújtanád

Ha itthoni címre kéred a szavazólapot, érdemes román nyelven megadni a címet, hogy a Román Postának biztosan ne akadjon gondja a levél kézbesítésével.

Ezzel mindent el is végeztél, az utolsó oldalon még egyszer átnézheted, minden adatot helyesen adtál-e meg, majd a Benyújtás gombra kattintva jóváhagyhatod a kérelmet. A kérelem elfogadásáról, vagy elutasításáról értesítenek majd – pozitív elbírálás esetén már csak a szavazólap megérkezésére kell várnod, addig meg döntsd el, kit fogsz választani.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."