Itthon » Politika

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács novemberi üléséről

Ismét ülésezik a városi tanács: novemberre egy rakás napirendi pontot gyűjtöttek össze, de a jövő évi adókat levették napirendről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. november 28., 08:00
3 hozzászólás. 

10:53 A következő ülés vezetőjét a következő ülés elején választják meg. A novemberi ülés, és közvetítésünk véget ért.

10:52 Az alpolgármester biztosítja a bethlenfalviakat, hogy tudnak rá egy összeget elkülöníteni.

10:47 Tikosi László válaszol néhány kérdésre: a területfoglalók kapcsán kéri, hogy konkrét példákat hozzanak, amit továbbítanak az illetékes szakosztálynak. A Krisztus szobor kapcsán úgy tudja, hogy az egyház leltárában van, így velük kell egyeztetni, hogy kinek lesz a feladata a restaurálás.

A városi parkban történt rongálásokat elismeri, és szerinte ez az éjszaka működő vendéglátóipari egységek miatt van. Ígéri, a lámpatestek nem kék foglalatban lesznek, ugyanakkor jelzi, hogy az aszfaltozással nekik is voltak kifogásaik, így kevesebb pénzt fizettek a munkálatokat végző cégnek, és jövőre csak bizonyos feltételek mellett jelentkezhet licitre.

10:43 Mike Levente felhívja a figyelmet, hogy ígéretet kaptak arra, hogy a város peres ügyeiről kapnak tájékoztatást, ezt sürgeti. Szintén tájékozódni szeretnének a tanácshoz érkező levelekről, átiratokról.

Szintén felveti az urbanisztikai bizonylatok problémáját: tudomása szerint sokan vannak, akik több hónapja várnak erre, és ezt az eljárást fel kéne gyorsítani. Szóba hozza a Csalókán található antennát (ami tudomása szerint az Orange tulajdona): szerinte azok, akik itt munkálatokat végeznek, nem mindig hagyják úgy a területet, ahogy kapták, és szeretné, ha ez ellen is fellépnének.

Végül a turisztikai információs irányjelző táblákról is beszél: szerinte ezeken túl kisméretű a szöveg, és túl magasan vannak, ezért nehezen lehet kiolvasni.

10:41 Gálfi Árpád a bethlenfalvi római katolikus plébános levelét hozta, amit az alpolgármesternek címeztek. Lényege, hogy bethlenfalván ravatalozót építenek, ami befejezéshez közeledik. Azt kérik, hogy próbáljanak meg egy kis pénzt juttatni a ravatalozó befejezéséhez, mert eddig a hívek adományaiból építettek.

A plébános nem szeretné a költségvetést terhelni, így az az ötlete, hogy a szombatfalvi ravatolozóra elkülönített összegből kapjanak egy keveset, és azt a keveset úgy pótolják szombatfalván, ahogy ők építették eddig a ravatalozót.

10:38 Orbán Balázs a Márton Áron-téri Krisztus-szobor gyenge állapotára hívja fel a figyelmet, szerinte már ezt a telet sem biztos, hogy kibírja, javasolja, hogy tavaszra restaurálják a szobrot. Azt is szeretné tudni a tanácsos, hogy ki gondozza a városi parkot, ugyanis itt sok rongálást fedezett fel, amiket most még kis pénzből helyre lehetne hozni.

Harmadikként a város lámptaesteit beszállító cégnek üzeni, hogy ne tájidegen, csúnya, kék színű burkolatba tegyék az égőket. A járdák aszfaltozási munkálatait is bírálja, szerinte csapnivaló munkát végeztek, példaként hozta fel a Vásártér utcai járdát.

10:37 A különfélék közt Jakab Attila az illegális parkolófoglalók problémáját hozza fel, ami ellen szerinte drasztikusan kéne fellépni.

10:35 A Caritas kéri két terem bérbeadását kéri a Budvár utcai szociális központban. A szakbizottságok támogatták a tervezetet, amit a tanács is megszavazott.

10:32 A következő napirendi pont a polgármesteri hivatal organigrammájának, vagyis szervezeti felépítésének az elfogadása. A szakbizottságok pozitívan véleményezték, a tanács is megszavazta a tervezetet.

10:31 Megüresedett egy kétszobás lakás, ezt andák oda az ANL-lista soron következő helyén szereplő családnak. A szakbizottságok és a tanács is támogatták a tervezetet.

10:28 A következő napirendi pont a csereháti ifjúsági lakások bérleti szerződéseinek meghosszabbítása. A szakbizottságok támogatják a tervezetet. Jakab Attila felvetésére válaszolva az alpolgármester elmondja, hogy a rosszul fizetők egy része felszólításra törlesztette a tartozását, néhányukat pedig beperelték, és folyamatban van az ügyük. A tanács egyöntetűen elfogadta a tervezetet.

10:27 A tervezetet a módosított formában fogadták el, így január 1-től vezetik be az új díjszabást.

10:21 Gálfi szerint az igazgatótól nagyon komoly szakmai indoklást kaptak az emelést illetően, úgy érzi minden felmerült kérdésre választ kaptak, és ők is támogatják az emelést, ebben egyetértettek a többi frakcióval is. Szerinte az egységes döntés igazolja, hogy a témát teljesen körbejárták, és szakmai alapon hoztak döntést.

Jakab Attila szerint nem született teljes konszenzus a kérdésben, még a saját frakciójukon belül sem. Neki az emelés mértéke ellen van kifogása.

Gergely László szerint érdemes lehet az Electrica helyett más szolgáltatótól venni az elektromos áramot, mert jövőtől lesz, aki olcsóbban adja.

10:19 Az intézmény vezetője szerint egy 10 köbméter vizet fogyasztó család jelenleg havi 53 lejt fizet, a módosítás után ez 61-62 lejre emelkedik, de például egy kisnyugdíjas esetében csak 2-3 lejes emelkedésről lehet beszélni.

10:14 A vízdíj módosítása a következő téma. Az emelést az illetékes országos hatóság jóváhagyta. A jogi szakbizottság is, de azzal a javaslattal, hogy ne decembertől, hanem januártól lépjen érvénybe az áremelés. Az Aqua Nova Hargita szerint három fő oka van az emelésnek: növekedtek az amortizációs költségeik, az elektromos áram egységárának növekedése és a hibalehárítások és csőtörések kövektezében megnövekedett anyagi költségeik.

10:11 Ráduly Mihály szerint azért javasolták a három napot, mert ez a bevett gyakorlat. Hozzáteszi, a rövidebb hideg időszakokban csak reggel és este fűtenek, nem egész nap, így nem is tanácsolja az ötnapos módosítást. E mellett elmondja, hogy pár év múlva már lakásonként szabályozható lesz a hőmérséklet, így ez csak átmeneti szabályozás. A határozatot az ötnapos módosítással elfogadták.

10:09 A következő napirendi pont a távfűtési szezon kezdetének és végének meghatározására vonatkozik: a fűtés akkor kezdődik, mikor három egymás utáni nap a nappali hőmérséklet 10 fok alatt van, a szezon vége ennek fordítottja, akkor járna le a szezon, mikor három egymás utáni napon 10 fok fölé emelkedik a nappali hőmérséklet. A jogi szakbizottság öt napot írna elő a három helyett.

10:06 Hét másik határozatot is módosítani szeretnének a prefektúra kérésére: szintén csak formai módosításokról van szó. Teljes egyetértésben fogadták el ezeket.

10:03 Egy korábbi határozatot terveztek formailag módosítani, ami át is ment.

10:01 A tervezetet végül szavazásra bocsátották, ezt minden tanácsos megszavazta, a visszavonása, illetve módosítása várható.

09:58 Az alpolgármester szerint jó lenne most döntést hozni, hogy ne sugallják azt, hogy a város nem akarja támogatni a projektet. A jegyző szerint úgy a későbbi visszavonás, mint a halasztás jogos opció. Az EMNP és az MPP halasztana, az RMDSZ nem.

09:56 Szondy arra kéri a tanácsot, hogy halasszák el a döntést, ne hozzanak olyan határozatot, amit később módosítani kell, és hozzáteszi, hogy ő ma úgy távozik innen, hogy ez a beruházás mindenképpen létre fog jönni.

09:54 Benedek Árpád Csaba szerint úgy írják meg a szerződést, hogy az Alapítvány kapja meg a pályát, de azzal a feltétellel, hogy az elkészítés után az SzFC-nek adja át, és megkérik Szondi Zoltánt, hogy egyeztessen az illetékesekkel ezután, és, amennyiben így nem elfogadható számukra, rendkívüli tanácsülésen tudják módosítani ezt.

09:53 Az RMDSZ frakció 40 perces szünet után visszatért a terembe, folytatódik a tanácsülés.

09:05 Heves vita alakult ki Gálffy Árpád tanácsos és Bodnár László jegyzö között. Utóbbi szerint a jelenlegi tervezet törvényes, és neki az a feladata, hogy ezt felügyelje, míg Gálffy szerint időhúzás folyik. Az ülésvezető tíz perc szünetet rendelt el.

08:57 Az alpolgármester arról tájékoztatja Szondi Zoltánt, hogy a Székelyudvarhelyi Sportért alapítványt egyedül a város hozta létre.

08:52 Szondy elmondja, hogy az ő helyi partnerük az SzFC, így a pályát is nekik tudják átadni, és a magyarországi partnerek szerint úgy lenne jogilag helyes, ha az önkormányzat adná át a telket, nem az alapítvány. Ugyanakkor cáfolja azt a pletykát, miszerint azért nem Udvarhelyen jött létre a Székelyföldi Akadémia, mert a polgármester nem fogadta volna a küldöttséget.

Zakariás Zoltán kérdésére válaszolva Szondi elmondja, nem tartja valószínűnek, hogy létrejöjjön a beruházás, ha nem az önkormányzat adja át a telket.

08:35 Gálfi kérdez: egyetért azzal, hogy átadják a pályát az alapítványnak, majd az, az FK Csíkszeredának (a Puskás Akadémia képviselőinek) adná tovább, akik a munkálatok végeztével visszaadnák az alapítványnak. Gálffynak azonban tudomása van arról, hogy az FK az SzFC-nek adná vissza a pályát, nem az alapítványnak, és kérdi, hogy ez igaz-e.

Benedek "nem menne bele, hogy mi lesz a meg nem született gyerekkel". Gálffy kéri, hogy hallgassák meg Szondi Zoltánt, a Puskás Akadémia képviselőjét is az ügyben.

Jakab Attila szerint "Udvarhelyen minden bonyoltultabb, mint egy normális városban", szerinte őket félretájékoztatják az RMDSZ-esek, és kíváncsi, hogy vajon az Akadémia képviselőivel is így tesznek-e. Tamás Zoltán szerint nem az a lényeg, hogy mi volt eddig, arra kell koncentrálni, hogy megvalósuljon a beruházás.

Szondi Zoltán, a Székelyföldi Akadémia vezetője pontosít, ugyanis a beruházást nem a Puskás Akadémia végzi, hanem a magyar kormány egyik szerve, a nemzetpolitikai államtitkárság, az Akadémia szakmai partner.

08:32 A következő tervezettel átadnák a salakpályát a Székelyudvarhelyi Sportért alapítványnak, így lehetőség nyílik rá, hogy a Puskás Akadémiával karöltve egy modern, műfüves pályát alakítsanak itt ki a jövőben.

08:29 Következik a könyvtár épülete feletti döntés: felét visszakapta az eredeti tulajdonos, amit most hivatalosan is megkap, a határozat második pontjával pedig kibérli a város az épületnek ezt a felét. A bérleti szerződés három évre szól. A jogi szakbizottság kéri, hogy a szerződésbe foglalják bele, hogy a városnak legyen elővásárlási joga az épületrészre a bérlés lejárta után, amennyiben a tulajdonosok el szeretnék majd adni. Mike Levente javasolja, hogy a következő hasonló esetben a tanács egyeztessen a tulajdonossal, hogy az ne kérjen horribilis árat egy-egy épületért. A tervezet átment.

08:25 A tervezet átment, a következő tervezet szintén egy zonális rendezési terv az Ugron Gábor utcában, a város északnyugati részén. 13806 négyzetméterről van szó, ahova 15 lakóház kerülne. Ez a tervezet is átment.

08:22 Következik egy zonális rendezési terv elfogadása a város déli részén, a Szászok Táborában, ahová 16 beépíthető telken építenének lakóházakat.

08:20 A következő tervezet témája, hogy a város csatlakozzon-e az országos elektronikus adófizetői rendszerre, így az adófizetők online, bankkártyával tudnak adót fizetni, és az utalási költséget sem nekik kell állniuk. A tanács elfogadta a tervezetet.

08:19 A költségvetés harmadik negyedévi zárszámadását nem fogadta el a tanács, csupán a kilenc RMDSZ-es tanácsos szavazott igennel, a többiek tartózkodtak.

08:12 Gálffy Árpád kifogásolja, hogy nem fizették ki a milleniumi emlékoszlopot, aminek következtében beperelték a hivatalt, majd az emlékmű ellenértékének megfelelő összeget zároltak a hivatal számláján. Az MPP-s tanácsosnak fáj, hogy, bár a tanácsosok megegyeztek a szobor kifizetéséről, a polgármester mégsem hajtotta ezt végre. Módosító javaslat híján egységesen fogadta el a tanács a tervezetet.

08:08 Módosul az idei költségvetés: 2000 lej érkezett, amit a városháza költségvetésébe foglalnak bele, míg további 871 ezer lejt a tanintézményekre és egyéb kiadásokra fordítanak. Több mozgás is van ezen kívül a költségvetésben, többek között a Kós Károly iskola és a Tomcsa Sándor színház is nagyobb jövedelmet valósított meg a tervezettnél, ezeket befoglalják a költségvetésbe.

08:06 Koncz Melinda és Szabó Gyula tanácsosok hiányoznak, így ma csak tizenheten szavaznak. Elöljáróban módosították a szeptemberi ülés jegyzőkönyvét, majd az októberivel együtt elfogadták.

08:04 Az ülést Benedek Árpád Csaba alpolgármester vezeti, aki reméli, hogy vitamentes lesz az ülés. Bunta Levente polgármester nincs jelen, és a napirendről visszavonták az adók és illetékek tárgyalását.

08:00 Hamarosan kezdődik a tanácsülés, ahol 16 napirendi pontot tárgyalnak ma.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2013-11-28 08:10:57
a zemberekért
Jujjj!! én már úúúúúgy izgulok....
avatar
fanonymus
2013-11-28 10:27:40
Műfűvespálya
Miért problémáznak még most is a pálya létrehozásán? A gyerekeink sportolási lehetőségéről van szó! Olvassa el már a sok kövér antisportoló városatya a mai UH spothíreket! Nem "sakkozni" kellene az a pálya!
avatar
kovig
2013-11-28 11:34:28
Vízdíj
Nem hiszem el, hogy megint emelik a víz árát!!!
Megint megetették a város vezetőkkel, hogy milyen rossz helyzetben vannak ők (Debreceniek).
Minket fogyasztókat mit érdekel az ők amortizációs költségeik, és hibalehárítások és csőtörések következtében megnövekedett anyagi költségeik?

Talán a profitból a nép is fog kapni?

A hibaelhárításokat, ha megfelelően végeznék, akkor nem kerülne olyan sokba.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."