Itthon » Politika

EMNP: alakul az udvarhelyi diktatúra

Nem tetszik a Néppártnak, hogy saját újságot akar az önkormányzat, ami mellett még jól meg is emelik az adókat. Alapozás a tanácsülésre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

JakabAttila-OroszPalLevente-ZakariasZoltan
Jakab Attila, Orosz-Pál Levente, Zakariás Zoltán Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. december 18., 12:52
2 hozzászólás. 

Az év utolsó rendes havi ülését tartja a székelyudvarhelyi tanács december 19-én, csütörtökön. Az Erdélyi Magyar Néppárt frakciója, szokásukhoz híven, ezt megelőzően kifejtették véleményüket néhány napirendi pontról a tizennégyből.

Dr. Zakariás Zoltán frakcióvezető elsőként a helyi adók és illetékek emelését célul kitűző tervezetet tárgyalta. Szerinte felelőtlen módszer, hogy az infláció mértékén túlmenő, tízszázalékos emelést irányoz elő a tervezet.

Állítja, a polgármesteri hivatal a pénzügyi források hiányát hozza fel indokként, de az EMNP nem látja az igyekezetet a hivatal részéről, hogy más forrásokból szerezzenek bevételt, helyette egyszerűbb úton, az emberek zsebéből duzzasztanák a költségvetést.

Ezzel kapcsolatosan egyébként azt is látni vélik, hogy a legutóbbi tanácsülés napirendi pontjai közül azért vonták vissza az adókat és illetékeket tárgyaló tervezetet, mert akkor két RMDSZ-es kolléga is távol maradt az ülésről, így nem lett volna meg az elfogadáshoz szükséges többség.

Több pénzt a diákoknak

A néppárti politikus a megyei és országos olimpiászokon jó eredményt elért diákok díjazását megcélzó program kapcsán is beszélt. Pártja úgy látja, hogy a mostani adatok szerint nőtt a diákok olimpiászon való részvételi kedve, és az elért eredmények is javultak az utóbbi időben, ennek ellenére a fiatalok ösztönzésére szánt összegek csökkentek, és a díjkiosztó gála megszervezésére fordított pénzmennyiség nőtt.

Szerintük ez nincs rendben, így javasolni fogják a díjazási keret növelését, ugyanis hiszik, találnak a költségvetésben olyan részt, amiből kompenzálni lehet az így megnövekedett kiadást.

Van itt azért jó is

Akadt a tanácsülés napirendi pontjai között olyan is, ami ellen semmi kifogásuk nem volt a néppártiaknak, vagy egyenesen örültek ezeknek. Ilyen volt többek között a költségvetés módosítására vonatkozó tervezet, amivel újabb megyei és országos pénzforrásokat fogadnak be a költségvetésbe, és ezeket az egészségügyi és tanügyi dolgozók fizetésére fordítanak.

Szintén üdvözölték a városi barompiacon uralkodó áldatlan állapotok rendezésére irányuló terveket: a város újabb területeket vásárol, ezzel duplájára növelhetik a piac területét.

Az EMNP politikusai annak is örültek, hogy sikerült kiosztani a Csereháton megépült szociális lakásokat, és az erre vonatkozó listát a mostani tanácsülésen véglegesítik.

A megyének van, nekünk is kell!

Keményen bírálta azonban Jakab Attila néppárti tanácsos azt a tervezetet, ami az Udvarhelyi Média Kft. létrehozására irányul. Ennek célja egy olyan korlátolt felelősségű társaság létrehozása, melynek egyetlen tulajdonosa a városi tanács, és fő tevékenysége egy nyomtatott napilap megjelentetése lenne.

A néppártiak szerint egy demokratikus berendezkedésű államban a hatalom ötödik ága a sajtó, és úgy látják, a polgármester egyfajta udvarhelyi diktatúrát hoz létre azzal, hogy a hatalom minden ágát le akarja fedni, és most sajtókiadványt akart megjelentetni.

Az EMNP úgy gondolja, semmi szükség arra, hogy az adófizetők pénzén a polgármesteri hivatal saját újságot jelentessen meg. Szerintük az hivatal azzal érvel, hogy a megyei tanácsnak is van saját újsága, így a helyinek is kell egy.

Ezzel kapcsolatosan a néppártiak megjegyezték, hogy a megyei tanács esetén könnyű dolga van az újságnak, hiszen a tanácselnök minden nap felbukkan egy eseményen, de attól félnek, hogy a helyi lap csak arról tud majd írni, hogy a polgármester megint nem ment be dolgozni.

Jakabék egyébként azt is furcsállták, hogy a tervezett adóemelés nyomán a városi büdzsé 300 ezer lejes többletbevételre tesz szert, az újonnan induló újságnak pedig pontosan ennyi a kezdőtőkéje.

Elmondták, őket nem tájékoztatták megfelelően az új sajtótermék kapcsán, így nem is ismerik az ügy minden részletét. Az idei költségvetés elfogadásakor elkülönítettek ugyan egy összeget, de akkor még terv szintjén volt az egész, most viszont, tudomásuk szerint, a kiadvány kapcsán a Hargita Népe Udvarhely napilap együttműködésére számít a hivatal – azt nem tudják, hogy ez a lap működtetésének átvételét, vagy valamilyen más konstrukciót jelent-e majd.

Sajtó mellé közvélemény

Az Udvarhelyi Média Kft. létrehozására irányuló határozattervezet egyébként a cégnek nem csak a sajtókiadványok megjelentetését határozza meg, mint tevékenységi kör, hanem egy sor más cél is megjelenik.

Az alapító dokumentum tervezete szerint a cég nyomdai tevékenységekkel, újságok, könyvek és egyéb papíráruk forgalmazásával, adatfeldolgozással, weboldalak készítésével, webes portálok működtetésével és közvélemény-kutatással is foglalkozhat, de akár reklámügynökségként is működhet.

A néppárti tanácsosok arra is kíváncsiak, hogy milyen üzleti terve van a cégnek, hiszen a piacról kell majd megélnie. A tervezethez üzleti terv egyelőre nincs csatolva, de egy alapító okirat-tervezet igen, ami a cég ügyvezetőjeként Farkas György városmenedzsert jelöli meg, és az üzleti terv kidolgozásával Bunta Levente polgármestert bízza meg.

Az év utolsó tanácsülése december 19-én, csütörtökön 9 órától kezdődik: az ülésről élő, szöveges közvetítéssel jelentkezünk.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Vak Ond
2013-12-19 14:23:32
Egy baj van csak, hogy nem az orbánista mpp alapítja az újságot, mert akkor úgy lehetne, mint Mo-on, hogy minden létező médiába már csak az orbánista propaganda jelenhet meg, különben elnyomják, ellehetetlenítik a nembehódolókat. Nálunk már megint működik a diktatúra. Ha orbáni szászjenőféléket tőkésféléket hagyjátok rátok telepedni, akkor jó esélyetek lesz, hogy kicsit később kitúrnak mindenkit a hatalomból, majd diktatórikus rendben elnyomnak titeket is, eltaposnak benneteket is, ha gerinctelenül nem nyaltok be Ti is, és nem engeditek magatokat zsinóron rángatni!
Azok a fajták vagytok?!?

Nálunk az orbánrezsim megemelte az ÁFÁ-t 27%-ra, és bevezetett 40 új adónemet! Minden médiából csak az istenítése megy, a mutatók meghamisítása, az ellene felszólalók eltiprása, megfélemlítése, rendőrségi üldöztetése, a lakóhelyük lerohanása és átkutatása, kirúgatása, ellehetetlenítése. Oda jutottunk, hogy férgek módjára bújkálunk az üldözőink elől, mosolyogva tapsolunk,amikor kivezényelnek minket-
avatar
Vak Ond
2013-12-19 14:24:30
Mosolyogva tapsolunk, amikor kivezényelnek minket az orbánizmus ünnepelésére, bár az inkább csak rettegő vigyor. Nagyokat kell bólogassunk, amikor 78 forintról 136-ra emelték a gáz árát, majd azt 10%-kal csökkentették REZSICSÖKKENTÉSNEK HAZUDVA! Úgy, hogy korábban ellenzékben azt követelték, hogy az előző kormány ne emelje a gázárakat akkor sem, ha a világpiacon emelkedett az ára.(Persze ők sem csökkentették le később az általuk követelt szintre!)
Na ez várható, ha a csúszómászóik kerülhetnek a hatalom közelébe!Ne feledjétek, hogy őket a mi adóinkból folyamatosan pénzeli orbán ellenetek!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."