Itthon » Politika

A költségvetésről szavaznak

Zajlik a tanácsülés: a költségvetés vitája mellett a pályázatokat is napirendre tűzték, és a helyi rendőrségről is szó lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

tanacsulesjan30aaa
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. január 30., 07:30
0 hozzászólás. 

09:54: Elfogadják, a mai tanácsülés befejeződött, Géczi Levente lesz a következő ülés vezetője. A mai ülés és közvetítésünk véget ért.

09:49: A szociális segélyért dolgozók éves munkatervét fogadnák el, Biró Edith szóvá tesz, hogy télen a járda nincsen letakarítva, ősszel a leesett lomb miatt nem lehet járni a járdákon. Ahol idősek laknak, azokon a részeken kellene dolgozzanak a szociális segélyért dolgozók - véli az EMNP képviselője. Fülpesi Gyula szociális osztályvezető azzal magyarázza, hogy a törvény sajnos megengedi, hogy bizonyos esetekben a segélyért dolgozók nem kell dolgozzanak.  

09:47: A helyi rendőrségről szóló határozattervezet van napirenden. Farkas György városmenedzser szerint lehet kezdeményezni az alkalmazásokat, idén 15 végrehajtói és egy vezetői állást töltenének be. Mindenki egyetért, ezek szerint idén lesz helyi rendőrség.

09:46: "Olyan szakembert nem tudna alkalmazni a hivatal, akivel megspórolná az ügyvédekre költött euróezreket?" - teszi fel a kérdést Jakab Attila. Sajnos nem, Karda Emese szerint, mert csak néhány száz lejes fizetéseket tudnak adni, akkor viszont a pereket veszítenék el. ELfogadják a napirendi pontot.  

09:41: A hivatali tisztségviselőkről szól a következő napirendi pont - mint Karda Emese mondja, idén remélhetőleg tudnak új alkalmazottaket felvenni, erről szól az előterjesztés. 21 posztról van szó, "előre lépésekről", illetve új alkalmazásokról.

09:38: A csereháti új 42 lakásnak a város közvagyonába való felvétele a következő, 11. napirendi pont. Jakab Attila kérdez Tikosi László műszaki igazgatótól: hogy lehet az, hogy amennyiben eladódnának az ifjúsági lakások, a bevétel mégis Bukarestbe megy. Tikosi elmondja, ez a törvény, a szociális lakásokra ez nem érvényes. Elfogadják a határozatot. 

09:31: Az elmúlt évben három ügyvéddel dolgozott a hivatal, földügyekben, általános ügyekben. Az önkormányzat kevesebb, mint ötven perben vett részt ezek kis része zárult le (ezek többségét megnyerte a hivatal), a perek többsége azonban még folyamatban van. A beszámoló végén Zakariás Zoltán túl általánosnak látja a dolgot és azt kéri, hogy negyedévente legyen (pénzügyi leosztással), hogy milyen perekre mennyit költött az önkormányzat. Elfogadják a beszámolót.

09:30: A környezetvédelmi, illetve a szociális programokra szánt keretösszegeket is elfogadják, nincs vita, mindenki igennel szavaz. 

09:27: A kiemelt kulturális programokat illető határozattervezetre mindenki igennel szavaz, 90 ezer lej a keretösszeg. Az ifjúsági programokra 150 ezer lej a keretösszeg, ezzel is mindenki egyetért.

09:25: A negyedik napirendi pontnál tartanak, a sportpályázatoknál - Jakab Attila (EMNP) kifogásolja, hogy a profi sportra sokat költenek, de Benedek szerint ezen már nem lehet módosítani. A pályázati programokra vonatkozó határozattervezetet elfogadják.

09:15: 83 millió 128 ezer lej pontosan a költségvetés - a hivatal, a városgazdálkodás költségeit és másokat. Orbán Balázsnak két észrevétele van: nehezményezi, hogy az útjavítás több mint négymilliós összege mellé nem mellékelték a feljavítandó utcák prioritását. Kifogásolja, hogy nőtt a hivatal dologi kiadásainak összege, ezeket indoklolatlannak találja. Ezt a mellékletet is elfogadják, ugyanazzal a felállással. Az utolsó melléklet az általános költségvetésé, ugyanaz az eredmény. A végső szavazás jön, a 2014-es költségvetését elfogadták. 11 RMDSz-es mellette, három MPP-s tartózkodik, három EMNP-s ellene szavazott.

09:15: Az éves programok, pályázatok melléklete következik, észrevétel, javaslat nincs, elfogadják a keretösszeget.

09:15: A beruházási listákat elfogadják, az MPP és az EMNP tartózkodása mellett.

08:57: Tamás Zoltán (MPP) távozik az ülésről. Nem tiltakozásból, de távozik.  

08:50: Kezdődik a fejezetenkénti elfogadása a költségvetésnek. Az ábra nagyjából ugyanaz, az RMDSZ-esek igennel szavaznak, a másik két frakció tagjai tartózkodnak, a költségvetés fejezetei sorban mennek át.

08:48: Zakariás Zoltán a megvásárolt UCECOM-épület javítására fordítandó összeget nem találja a költségvetésben, Tikosi László műszaki igazgató segít neki. Mike Levente szerint nem épp a lakók igénye szerint van összeállítva a költségvetés.

08:45: Benedek kezdené elfogadtatni tételenként, Biró Edith azonban azt kérdezi, hogy hogy lehet a polgármester által a bevezetőben említett kiesést (a megyei tanács pénzét) pótolni. Karda Emese szerint a pályázás lesz a megoldás és az átcsoportosítás.

08:42: Az RMDSZ-es tanácsosok az első két napirendi pontra igennel szavaznak, az MPP és az EMNP-frakciók tartózkodnak, így mindkettő átmegy. Most lesz a harmadik napirendi pont, tehát vita a költségvetés felett. Ha lesz.

tanacsulesjan3008:41: Karda Emese gazdasági igazgató számokat sorol: bevételi oldal, fejlesztési oldal, megvalósítási oldal. Mindenki a papírokat bámulja.

08:34: Benedek Árpád Csaba alpolgármester, ülésvezető veszi át a szót, Bunta távozik, Benedek reméli, hogy nem lesz olyan "maratoni" tanácsülés, ahogy portálunk beharangozta. Jó hangulatban indul az ülés, egyelőre kacagást is lehet hallani.

08:29: A 2013-as év a költségvetést illetően könnyű volt a tanügyi és a kultrális intézmények szempontjából. "Az intézmények működnek, továbbra is hangsúlyt fektetünk arra, hogy a futsaltól a kézilabdáig, a birkózástól az asztaliteniszig mindent támogassunk." - tér rá a sportra is Bunta Levente, hozzáfűzve, hogy jövőre C-osztályról álmodik a foci szempontjából és jövőtől felnőtt birkózócsapata is lehet Udvarhelynek. "Kívánok önöknek jó munkát!" - zárja beszédét. 

08:27: A Székely támadt várra 2-300 ezer lejt költenének idén, ezt a várfalak megerősítésére fordítanák. 

08:24: A Haberstumpf-villára idén 1,2 millió lejt költenének Bunta szerint, mert lesz amire használni az épületet. Szerepelnek a költségvetsében a multifunkcionális sportterem építésének elkezdése, illetve a mofetta működtetésének elkezdése is. Bunta azokat a tételeket sorolja, amik szerepelnek a költségvetésben. Reméli, hogy a salakpálya helyére tervezett új labdarúgópálya is elkészülne, ugyanakkor azt is szeretné, hogy a Templom és a Farcádi utca is "haladna", illetve a távfűtés korszerűsítése is folytatódna.   

08:19: Amíg egy udvarhely mozira 4-500 ezer lejt tudunk költeni, addig egy megyeszékhelyire 4-5 milliót lehet költeni. 

08:14: A válság még mindig tart. MInden egyes megszűnt munkahely havi száz lejt jelent a városnak. Ettől függetlenül Bunta szerint a város elég jól átélte a válságot - sok magyarországi város van, amelyek valamikor nagyon előttünk jártak, most mögöttünk vannak. "Nem kellett arra a szintre süllyedjünk, amire egyébként a válság ítélt bennünket." - mondja Bunta, aki szerint költségvetésben a megyeszékhelyek még mindig nagyon előnyben vannak, hiszen sok intézmény alkalmazottja utáni adót is kapják.   

08:08: Rögtön két módosítást közöl, az egyik a tisztségjegyzékekkel, a másik a költségvetéssel kapcsolatos. Csoma Zsigmond nyugdíjba ment a beruházási osztályról, a helyébe jövő kollégát kell elfogadni. A költségvetéssel kapcsolatban a polgármester jelzi, hogy a megyei önkormányzat által adott pénzösszeg megváltozott - úgy volt, hogy egymillió lejre lehet számítani, Bunta Levente szomorúan közölte, hogy az összeget megfelezték a megyénél. Mint mondja, több járna Udvarheynek, de több igazság is van.

08:06: A tanácsosok elfoglalják a helyüket a teremben, van, aki kávét tölt, mások a laptopjukba bújnak. Megérkezik a polgármester, csend lesz a teremben. 

07:30 Nem kevesebb, mint tizennégy napirendi pontja van a januári második tanácsülésnek: szerdán a különböző nagyobb beruházások megvalósíthatósági tanulmányairól, gazdasági  és műszaki mutatóriól döntöttek, ma a fő téma a város 2014-es költségvetése.

Ezen kívül szó lesz a tavalyi költségvetés zárszámadásának elfogadásáról, a különböző programok (tömegsport, versenysport, kultúra, ifjúság és oktatás, környezetvédelem, szociális tevékenységek) támogatásáról.

Ha ez nem lenne elég még többek között a polgármesteri hivatal köztisztviselői állásainak betöltéséről, és a helyi rendőrség tisztségjegyzékéről is szó lesz. Az ellenzék már korábban emelt kifogásokat, így kemény vitára számítunk. Ezt valószínűleg kemény moderálás is kíséri, az ülést ugyanis az alpolgármester, Benedek Árpád Csaba vezeti.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."