Itthon » Politika

Csak az UFF miatt volt vita

Feszültségmentes tanácsülést remélt a polgármester, de a tanácsosok összekaptak az UFF ingatlanadóján. Erkölcsi problémáról van szó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. február 27., 12:23
0 hozzászólás. 

Tíz napirendi pontja volt a februári rendes havi tanácsülésnek, melyből az első hat különböző alapítványok és civil szervezetek épületadó fizetése alóli felmentéséről szólt. A hatból öt szervezet (a Mallersdorfi Ferences Nővérek, a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztára, a Civitas, a Kolping, és a Dr. Palló Imre Alapítvány) vita nélkül megkapta a 100%-os adókedvezményt, az Udvarhelyi Fiatal Fórum esetében azonban heves vita alakult ki.

A néppárti dr. Zakariás Zoltán azt javasolta, az UFF számára a teljes 2014-es évre és a szervezetet befogadó teljes épületre engedjék el az épületadót. Az eredeti tervezetben csak februártól ítélték volna meg a kedvezményt, ami nem foglalta magába azt az épületrészt, amelyben egy nappali bár működik.

Zakariás szerint sem erkölcsi, sem jogi akadálya nincs annak, hogy javaslata érvényesüljön, de a polgármesteri hivatal szakosztálya másképp gondolta: szerintük, mivel az ifjúsági szervezet januárban adta le a kérést, csak februártól élvezhet adómentességet, és csak az épület egy részére, ugyanis olyan ingatlanrészre nem adhatnak adókedvezményt, amiben kereskedelmi tevékenység folyik.

Végül módosító javaslata nem ment át, így eredeti formájában fogadták el a tervezetet, ahogy a Kolpingra vonatkozót is – ebben az esetben Zakariás szintén kérte, hogy egész évre adják meg az adómentességet, ne csak februártól.

Árverezik a fát

Hetedikként egy zonális rendezési tervet fogadott el a tanács: Kadicsfalván két lakóház és garázs épül, valamint egy körforgalmat is kialakítanak az útkereszteződésben.

Napirenden volt egy másik rendezési terv is, melynek tárgya kereskedelmi épület, irodák és szolgálati lakás építése a Bethlen Gábor utca 82. szám alá. A tervezet elfogadását elhalasztották a tanácsosok, szeretnék látni az épület látványtervét is a döntés előtt, valamint kérik a megrendelőt, hogy egyeztessen a szomszédokkal is, ugyanis a városképet jelentősen befolyásoló épületről lesz szó.

A város tulajdonában lévő erdők kitermeléséből származó faanyag rendeltetését is megszabták, így 5800 köbmétert árverésre bocsátanak, 1520-at a lakosságnak és 200-at a polgármesteri hivatalnak biztosítanak, valamint a megmaradó többletet szintén elárverezik.

Vizsgaközpont nem, E.on iroda talán

A különfélék közt szóba került egy E.on iroda létesítésére, ugyanis most Csíkszeredába kell járnia mindenkinek, akinek dolga van a gázszolgáltatónál. Gergely László tanácsos jelezte, hogy már egyeztetett a szolgáltató képviselőivel, és úgy tűnik, lesz egy erre alkalmas helyiség, várhatóan megoldódik a Gálfi Árpád által feltett kérdés.

A tanácsos által vázolt másik probléma, miszerint Székelyudvarhelyen nem lehetséges KRESZ-vizsgát tenni, valószínűleg továbbra is probléma marad: Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője nemrég azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a vizsgaközpontok létrehozásáról Bukarestben döntenek, és a nagy költségek miatt nem valószínű, hogy a megyében több ilyen lesz.

A csíkszeredai központ működési idejét azonban meghosszabbították, most már hétfőtől csütörtökig 8 óra 30 perc és 14 óra között fogadják a vizsgázókat, napi százat.

Mulasztás miatt lógnak a kábelek

Jakab Áron Csaba, az RMDSZ frakcióvezetője a Patkóban még mindig a levegőben lógó kábeleket kifogásolta ismét – Farkas Domokos főépítész szerint a felújítást végző munkások elfelejtettek lerakni egy csövet, amiben ezeket a kábeleket vezették volna, ezért vannak még ott.

Az üggyel kapcsolatosan Tikosi László technikai igazgató elmondta, már hónapokkal a felújítás előtt jelezték minden érintett cégnek, hogy intézkedjen a kábelek eltűntetéséről, és hamarosan levágatják az ottmaradt vezetékeket, mert azok rontják a városképet.

A tanácsülés végén megválasztották a következő ülés vezetőjét: az RMDSZ Gergely Lászlót javasolta, amit minden tanácsos el is fogadott.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."