Itthon » Politika

Székelyudvarhely is kéri az autonómiát

Határozatban kéri a városi tanács, hogy a többi székelyföldi településsel egy régióba tartozzon: megvolt a júniusi tanácsülés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. június 26., 16:50
0 hozzászólás. 

Egy napirendi pont törlésével kezdődött a székelyudvarhelyi városi tanács rendes havi ülése, ugyanis a Székelyudvarhelyért Alapítvány átadta a város részére azt az ingatlant, mellyel adósságukat törlesztik, így okafogyottá vált visszavonni az ezt elfogadó korábbi határozatot.

A napirendek között elsőként egy pályázaton való részvétel szerepelt: a BET on EU lényege a testvérvárosokkal való információcsere, a programban több találkozót is szerveznek Szabadka képviselőivel.

Kiegészült az idei költségvetés is, többek között a BET on EU pályázati pénzeivel (7.5 ezer lej), de a Tomcsa Sándor Színház jövedelme is nőtt 30 ezer lejjel, valamit 9 ezer lejt nyertek pályázaton. Ugyanakkor a Művelődési Ház is nyert 16 ezer lej pályázati pénzt a Szejke fesztivál megszervezésére.

Még két biomasszás hőközpont jöhet

Az EMNP ellenzése és az MPP tartózkodása ellenére átment az a megvalósíthatósági tanulmány is, ami két újabb biomasszás hőközpont és az ezekhez tartozó vezetéket kiépítését célozza. Ráduly Mihály, az Urbana vezetője szerint azért van szükség a 9.4 millió lej összértékű beruházásra, mert, ha megvalósul a hőerőmű – aminek ügyében a polgármester szerint folynak a tárgyalások –, az önmagában nem tud elég energiát termelni a városnak, szükség lesz erre a befektetésre is.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

Benedek Árpád Csaba alpolgármestert hatalmazta fel a tanács arra, hogy tárgyalásokat folytasson a szejkefürdői mofetta beindítása érdekében. A helyszínen különböző fúrásokat kell végezni, amihez több engedélyre is szükség lesz, ezeket fogja felügyelni az alpolgármester.

Átadott egy 206 négyzetméteres területet a Szászok Táborában az Electricának a tanács, villamos hálózat kiépítése céljából, és egy olyan határozatot is hoztak, ami a kábelek közterületen történő lefektetését és ennek a díját szabályozza.

A tanácsosok jóváhagytak egy újabb csereháti lakáscserét, és módosítottak a városi legelők bérbeadására vonatkozó határozatot, illetve a helyi rendőrség szerkezeti felépítését és tisztségjegyzékét is elfogadták, akárcsak a város 2013 március – 2014 február időszakra vonatkozó energetikai mérlegét.

Székelyföldhöz akarunk tartozni

A soron következő napirendi pont abból a szempontból is különleges volt, hogy nem a polgármester, hanem a Magyar Polgári Párt frakciója terjesztette elő. Orbán Balázs tanácsos szerint az SZNT felhívását karolták fel, azzal a szándékkal, hogy a városi önkormányzat is elfogadja azt a határozatot, amit az SZNT a 153 székelyföldi önkormányzattól kért.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

A tervezet lényege, hogy ezek a települések megfogalmazzák azon igényüket a parlament és a kormány felé, hogy a régiósítás során egy régióba szeretnének tartozni, amely régió minden olyan jogot megkapna, ami segítené az itt többségben élő magyarság boldogulását, valamint a magyar is hivatalos nyelve lenne.

Bodnár László jegyző szerint a tárgyalt téma meghaladja a helyi tanács tevékenységét, ugyanis nem befolyásolhatják a felsőbb szerveket, de kérni kérhetnek, így nem jogellenes a határozat. Szerinte ugyanolyan ereje lenne, ha egy petíciót küldenének a parlamentnek, de ez csak a véleménye, amit hozzá is fűzött a határozathoz.

Gergely László szerint Székelyudvarhelyen könnyű elfogadni egy ilyen határozatot, de reméli, hogy az előterjesztő abban is ügyködni fog, hogy a Székelyföld peremén található települések is meghozzák ezt. Ezt Bíró Edit is támogatta, majd a tanácsosok egyöntetűen elfogadták a tervezetet. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."