Itthon » Politika

Nem mindenki adna ennyi pénzt az Urbanának

Ismét kiverte a biztosítékot az ellenzéknél a közüzemeknek kiutalt támogatás. Az RMDSZ szerint csak a korábbi hibákat javítják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. augusztus 28., 15:44
1 hozzászólás. 

Hét napirendi pontja volt az augusztusi rendes havi tanácsülésnek, melyből az első hatot sétagalopp-szerűen tudták le a városi tanácsosok, hiszen mindeniket egyöntetűen megszavazták. Először a minimálbérnél kevesebből, munkanélküli vagy szociális segélyből élők számára rendeltek el 50 százalékos épület- és telekadó-csökkentést.

A második határozat egy urbanisztikai terv, ami fogyatékos gyerekek számára létesítendő, nappali foglalkoztató központ létrehozását irányozza elő a Kis Gergely utcában, a Csereháton. A Szent Ferenc Alapítvány által működtetett központ az Elan Trio Kft. területén épül, ezt a cég egyelőre tíz évre adta bérbe az alapítványnak.

A tanács egy korábbi határozat formai módosítása után jóváhagyta 207 négyzetméter terület átadását az Electrica Rt. részére, akik a Fások utcában működő cég számára építenek ki magasfeszültségű elektromos hálózatot. A következő két pont tárgya az Éltetőkút utcai ANL lakások esővíz-elvezető és utcai hálózatára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása, és a szükséges költségek elfogadása volt. Mindkettőt megszavazta a tanács.

Pénznyelő vagy létszükséglet?

Heves vita alakult ki a tanácsosok közt a hetedik, az Urbana Rt. alaptőkéjét 300 ezer lejjel emelő határozattervezet kapcsán. Az előterjesztő szerint az elmúlt két év rosszabb fűtési teljesítménye, az így kieső bevételek, a gázvállalat felé való tartozások és a vízszintes elosztású fűtésrendszerek kiépítése indokolja az emelést.

Jakab Attila EMNP-s tanácsos kérdésére, miszerint minden esetben a város pótolja ki a veszteséges közüzemek hiányos bevételét, az Urbana igazgatója, Ráduly Mihály válaszolt. Szerinte a közüzemek költségeinek 40 százalékát teszik ki a fix költségek, így a fűtési teljesítménytől és a bevételektől függetlenül szükség lehet a pótlásra.

Az RMDSZ egyik tanácsosa, Gergely László szerint az Urbanát támogatni kell, ugyanis az otthoni hőközpontok fenntartása drágulni fog a nemsokára bevezetendő környezetvédelmi adó és a gázár emelkedése miatt, ezért lehetőséget kell biztosítani egy olcsóbb fűtési megoldásra. Elmondta, ő maga is egyéni hőközpontot használ, de tervezi az áttérést a távfűtésre.

Bíró Edith azt nehezményezte, hogy akik le szeretnének válni a távfűtésről, nehezen kapnak rá engedélyt: Ráduly szerint ez nem az ő hatáskörük, hanem a polgármesteri hivatalé, de általában a szomszédok nem szokták engedni a leválást, nem a hivatal.

Csődbe mehet?

Gálfi Árpád MPP-s tanácsos kifejtette, egy veszteséges rendszerbe pumpálnak pénzt, és hozzátette, hogy Karda Emese, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója szerint csődbe is mehetnek a közüzemek, ha nem adnak nekik pénzt – Karda erre úgy reagált, hogy ő nem is mondott ilyet.

Az Urbana vezetőjével szemben Gálfi úgy gondolja, rengeteg udvarhelyi sokallja a távhőre fordított pénzt. A közüzemek igazgatója azzal érvelt, hogy az utóbbi években 50 százalékkal csökkentették veszteségeiket, és hamarosan elérik az EU által előírt szintet. Ugyanakkor meg van győződve róla, hogy a jövő a távhő-szolgáltatásé, az egyéni kazánok beszerelése rossz irány volt.

Kulcsár-Székely Attila emlékeztette Gálfit arra, hogy az Urbana most azért van ebben a helyzetben, mert néhány éve „Gálfi korábbi főnöke" (Szász Jenő, az MPP egykori elnöke – szerk. megj.) tette tönkre a távfűtési rendszert, és ezt kell most helyrehozni. Benedek Árpád Csaba alpolgármester hozzátette, 2006-2007-ben arra is volt példa, hogy nem volt fűtés a tél elején, most a városlakóknak biztonságos fűtésrendszerük van.

A vitatott tervezetet végül a 11 RMDSZ-es tanácsos megszavazta, így átment.

Bunta nem ment vissza

Bár az MPP tanácsosai szerettek volna kérdéseket feltenni Bunta Leventének a különfélék napirendi pont alatt, az ülés elején jelen levő polgármester elfoglaltságára hivatkozva nem ment vissza a tanácsülés végére.

Orbán Balázs a magyarországi Gyöngyös település polgármesterének kérését tolmácsolta: a városvezető egy európai gazdasági társulási projektet szeretne létrehozni, ehhez keresi Székelyudvarhely együttműködését, amire egyelőre nem kapott választ. Szintén Orbán kérte, mutassák be az Udvarhely napilap költségvetését, és egyéb részleteket a működésével kapcsolatban – a témával kapcsolatosan Farkas György városmenedzser, a lapot kiadó Udvarhelyi Média Kft. ügyvezetője a következő havi ülésre ígért tájékoztatást.

Bíró Edith javasolta, hogy ne adjanak több munkát a Csere utcában egy autót körbeaszfaltozó cégnek – Tikosi László, a hivatal technikai igazgatója elmondta, jelezték az esetet a cégnek, de bevallása szerint nem tudnak válogatni a cégek között, ugyanis a munkálatokra elektronikus licit útján nyerik el a kivitelezési jogot, és ebbe nincs beleszólásuk.

Gálfi Árpád arról számolt be, hogy Székelyudvarhelyre látogatott az N.F.-board, a FIFÁ-n kívüli nemzeteket tömörítő futballszervezet elnöke, Florent Costa, aki a polgármesterrel szeretett volna találkozni, de ő nem volt jelen. Az alpolgármester elmondta, Bunta nem ért vissza szabadságról, helyette többen is képviselték a polgármesteri hivatalt a találkozón.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2014-08-29 09:30:32
Vajon miért van olyan nagy csend a Gábor Áron u. és a Bethlen negyed között tervezett összeköttetésről? Az ott levő ingatlant már a tavaly megvásárolták, azóta semmi sem történt az ügy előremozdulásában.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."