Itthon » Politika

Törvényt módosíthatnak Borbolyék pere miatt

Idén januárban már Csíkszeredában folytatódik a tanácselnök korrupciós pere, egyelőre a megszokott halasztásokkal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Sergiu Bogdan és Borboly Csaba a törvényszéken fotó: Kakasy Botond
Sergiu Bogdan és Borboly Csaba a törvényszéken fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2015. január 20., 12:14
0 hozzászólás. 

Rövidre sikerült a 2015-ös év első bírósági tárgyalása Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és tizenkét vádlott-társa számára. A január 20-i ülésen egy vádlott, Mandache Daniel Cristian nem jelent meg, arra hivatkozva, hogy nincs pénze ideutazni Jászvásárról, és egyébként is beismeri minden tettét.

Ez már sokaknak ismerős lehet – szinte napra pontosan egy évvel korábban hallhattuk ugyanezt, akkor még a marosvásárhelyi táblabíróságon. Mandache akkor is kérte az egyszerűsített bírósági eljárást. Most annyiban más a helyzet, hogy mindenképpen szükség lesz a jelenlétére a csíkszeredai törvényszéken, ezért paranccsal állítják elő. A bírónő hangsúlyozta, azért hozták ezt a döntést, hogy egyszerűsítsék az utazását.

A tanácselnököt nem befolyásolja

Mint Sergiu Bogdantól, Borboly ügyvédjétől megtudtuk, ez a beismerő vallomás nincs kihatással védence esetére, hiszen Mandache-t egyes megyei utakon végzett technikai mérések eredményének meghamisításával vádolják. Ha beismerő vallomást is tesz, tanúként kihallgatható lesz az ügyben.

Szintén téma volt, hogy az ügyben egyes vádlottak gondatlanságból követhettek el vétségeket, és ezen károk megtérítése érdekében egy biztosítótársaságot is beidéznek a következő tárgyalásra, bár a Korrupcióellenes Ügyészség ügyésze ezzel nem értett egyet.

Bukott az előszoba?

Ugyanakkor egy összetett jogi kérdés is nehezíti az ügy lefolyását. Az ügyvédek még tavaly jelezték az Alkotmánybíróságnak a 2014-ben életbe lépett új perrendtartási törvénykönyv egy hiányosságát. Az új törvény egy, a bírósági tárgyalás előszobájaként is értelmezhető tárgyalási szakaszt határoz meg, ez az úgynevezett „cameră preliminară". Ennek lényege, hogy még az érdemi tárgyalás előtt megállapíthassák, az ügyben felhozott bizonyítékok használhatóak-e, illetékes-e az adott bíróság az ügyben stb.

Borbolyék ügyvédei ezt kifogásolták, ugyanis úgy találták, hogy a törvény nem biztosít a perek minden résztvevője számára egyenlő bánásmódot, ezért ez a rendelkezés alkotmányellenes. Az országban egyébként még egy perben merült fel ez a kérdés, és ebben az esetben is jelezték az Alkotmánybíróságnak.

Jelenleg az a furcsa helyzet áll fenn, hogy az Alkotmánybíróság jogosnak találta a kifogásokat, alkotmányellenesnek nyilvánította a kérdéses passzusokat, ám a törvényt még nem módosították. Ennek ellenére a román bíróságok már a módosítások figyelembe vételével dolgoztak, ám Borbolyék ügyében a tárgyalás ezen szakasza már lejárt, mire az Alkotmánybíróság meghozta döntését.

Hogy ennek milyen következményei lesznek, illetve hogyan befolyásolja Mandache beismerő vallomása az ügy menetét, vélhetőleg a következő tárgyalási napon, március 3-án derül ki.

Borboly Csaba és jelenlegi, illetve egykori kollégái ellen többek közt hivatali visszaélés és okirat-hamisításra való felbujtás gyanújával emelt vádat 2013 szeptemberében az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

Borboly Csaba mellett további tizenkét személy neve szerepel a vádlottak között. Az ügyészség két megyei út, a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es számú megyei út felújítása kapcsán vizsgálódott.

A DNA szerint az ezekkel kapcsolatos törvénytelen kifizetésekkel a vádlottak összesen 4.883.855 lejjel károsították meg Hargita megyét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."