Itthon » Politika

Élő közvetítés a januári tanácsülésről

Többek közt az idei költségvetést tárgyalják csütörtökön a városatyák. 20-22 napirendi pont szerepel az összehívóban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

0128 tanacsules kikep-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 29., 06:14
2 hozzászólás. 

Az év első tanácsülésén szó lesz a költségvetés mellett a Székelyföldi Filharmóniának helyet adó épület előtti tér felújításáról, a Kós Károly Szakközépiskola épületének felújításáról, az az egykori UCECOM épületének átadásáróé a Babes-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatának, a helyi rendőrség alkalmazottainak étkezési jegyeiről, szociális lakások elosztásáról, a hajléktalanszálló szervezési és működési szabályzatáról.

Az MPP- és az EMNP-frakció szerdai álláspontját itt lehet elolvasni, akárcsak a határozattervezetek listáját.

08:00 Jó reggelt, tartalmas (tanács)ülést kívánunk, kezdődik a közvetítés. A decemberi ülés alapján az idei elsőt Jakab Áron Csaba vezeti majd.

Balázs Attila a Civilek az Örökségért Mozgalom képviselője a Tompa László utcai házról készült fényképeket oszt szét a tanácsosoknak, mi is kapunk.

Bunta Levente, változtatásokat javasolt a15. napirendi pontot illetően. A kereskedelmi kamara a Bethlen-negyedben kapna helyet, az Urbana Rt. tulajdonában található ingatlanban. Idén nem kérnek bért, de a jövő évben „rekuperálják ezt". 50 négyzetméterről van szó. 250 eurót kérnek majd a bérért.

A 18. tervezetet visszavonja a polgármester, a jegyző észrevétele alapján. A következő tanácsülésen előterjesztik majd. A hőerőműről van szó. „Nem mondtunk le ennek megvalósításáról" – teszi hozzá Bunta. Tavaly ellehetetlenítették a zöldenergiás projektek megvalósítását, de ezt a kormány idén pótolja. A 21. napirendi pontot is visszavonja a polgármester. Mint mondja, a költségvetésnél lesz még hozzászólása.

Bunta: Gálfi jelezte, hogy a jogi asszisztencia ügyében nem haladtak, ezért további megbeszélésekre kéri a tanácsost.

Gálfi: ez nem az én ügyem, de én is benne vagyok. Ez közösségi ügy. Abból, hogy Gálfinak 2 ezer lejt biztosítunk, nem oldjuk meg a problémát. 13 ügyről van szó. Szerdán kezdődnek a perek.

Bunta: szolidarizálunk Gálfival, mert megfenyegették. Ezért adunk jogi asszisztenciát. Beszéljük meg.

Géczi Leventének kórházba kellett mennie, ezért nincs jelen. Három napirendi pont kivételével elfogadják a tervezetek listáját.

8.40 Bunta elhagyta a tanácstermet.

Az első napirendi pont a D3 televízió előtti tér tanulmányának elfogadása. A munkálat értéke 2 millió 175 ezer lej. Bicikliút is készül. 18 mellette szavazattal és egy tartózkodással elfogadják. Az eredeti első pontot is elfogadják, (1.), akárcsak a negyedik negyedévi költségvetés zárszámadását. Következik a 2015-ös költségvetés, először a beruházási lista.

8.50 Közben a nap is a tanácsteremre mosolyog, mindjárt mutatjuk. 

0128 tanacsules mike-1

8.55 Közrendi és közbiztonsági rész következik. 229 ezer lejről van szó, ebből a helyi rendőrségnek autót, videókamerákat, és egy diszpécseri irodát is létrehoznának.

9.05 Kultúra, vallás: 280 ezer lejt irányoznak elő játszóterekre, műgyepre. 25 ezer lejt a várra, sürgősségi esetekre. 100 ezer lejt a Szejke felújítására (pályázat előkészítés), 82 ezer lejt a bicikliút megvalósíthatósági tanulmányára.

18 ezer lejt környezetvédelemre szánnak, ebből a Szászok Táborában a vízelvezetést oldanák meg. Zakariás az Udvarhely Média Kft.-ről kérdez, de nem kap választ.

9.10 A költségvetésről szóló napirendi pont mellékleteinek szavazásánál az MPP és az EMNP tartózkodik, az RMDSZ-frakció mellette voksol.

9.20 Zakariás: a legtöbb pályázó kulturális pályázó volt, ezért javasolom, hogy 50 ezer lejjel emeljük a kulturális melléklet költségvetését.

Az RMDSZ tartózkodik, így módosítás nélkül fogadják el a mellékletet.

9:.30 Közben Géczi Levente is megérkezik. A 2015-ös költségvetésről szóló határozat átment, az MPP és az EMNP tartózkodott. Az SMS-ben való parkolásról szóló tervezetet mindenki támogatja, jön a Kós Károly Szakközépiskola felújításáról szóló. Ez is egyöntetűen átmegy.

0128 tanacsules geczi-1

9.36 A Karéaljban található zonális rendezési tervről döntenek, melyet lakásépítés céljából igényeltek. 14 lakást képzeltek el a területre.

9.40 Mike: A létező tanulmány rendben van, vagy nincs? Ha nem egyértelmű, akkor nem támogatom. Kérdéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy be van-e határolva szakszerűen a terület.

A tanácsos szerint bizonyos engedélyek nem ugyanarra a területre vonatkoznak. Farkas Domokos szerint de igen. Mike nem javasolja, hogy megszavazzák. Halasztást kér, hogy tisztázódjon a kérdés. A halasztást elfogadták.

9.45 A következő napirendi pontban tévedés történt a megfogalmazásnál, az elektromossági vállalat nevét elírták, nem Miercurea Ciuc-ot kellett volna, hanem Harghitát írni. Elfogadták a módosítást.

9.46 Zonális rendezési terv, a Lejtő utca tetején át kell engedni némi területet az energiaszolgáltatóknak földalatti kábelek elhelyezésére.

9.47 Zakariás Zoltán: nem folytatjuk a bojkottot, de Kulcsár-Székely Attila mondjon le. Jakab Cs. megköszöni a tartalmas hozzászólást a tervezethez, amelyet megszavaznak. A Szászok Táborában utat építenek.

0128 tanacsules kepek-1

9.51 Gálfi: Kulcsár-Székely mondjon le. Jakab Csaba ismét cinikusan leállítja, derültséget vált ki az RMDSZ-frakcióban ülőkből.

9.56 A Szejkefürdővel kapcsolatos a következő napirendi pont, az üdülőövezetet kellene fejleszteni - a felületének kiterjesztése, a gyűjtőtó és gát területének megmérése lenne a feladat. Elfogadják a határozatot.

Gálfi nem szól hozzá, „majd a csak a következőnél".

Gálfi: azzal a feltétellel, hogy Kulcsár-Székely Attila lemond, az MPP megszavazza. Jakab Csaba: meggyőződött, hogy nem akarják a város fejlődését akadályozni. A Lejtő utca közművesítéséhez szükséges terület használati jogát átadták az Electrica Dél-Erdélynek.

10:01 Szünet van. A jogi szakbizottság röpgyűlésezik közben. Nagyon jó a hangulat, viccelődnek egymással a különböző politikai "felekezetekhez" tartozó tanácsosok. A polgármesteri hivatalban hó végére elfogyott az internet. A térerő is akadozik. Mobilnetről tudósítunk, ami szintén akadozik, a hibákért elnézést kérünk.

10.05 A jogi szakbizottságban éppen arról beszélnek, hogy az ifjúsági házat is ki kellene javítani, több szervezet (EMNP, MPP, UFF) székhelye van házban. Lesz felújítás, eldől, ezt mindenki támogatja.

10.08 Egyik-másik képviselőnek és osztályvezetőnek nem ártana egy kommunikációs tanfolyam. Maguk elé beszélnek, dünnyögnek, román szakszavakat magyarosítanak ("decsizió"). Tíz évvel ezelőtt mikrofonba beszélhettek, nem kézfelemeléssel, hanem gomnyomással szavaztak. De fejlődünk, ez a lényeg.

10.10 Gondok vannak a fűtéssel az ifiházban és az irodákban, ezt a tegnapi sajtótájékoztató előtt is elkottyintották. Érdekes módon, senki sem tud róla, hogy nincs fűtés. December 9. óta nincs fűtés, "levágták a gázt" - panaszkodnak az MPP-sek és az EMNP-sek. Valaki nem fizetett. Jakab Attila szerint nincs szerződés a várossal, ezért nem tudnak fizetni. "Gáz van" - hallatszanak a magasröptű bekiabálások. Senki nem ért semmit, hogy miért nincs fűtés az épületben. 

10.12 Gálfi öntene tiszta vizet a pohárba: előbb a munkát kell elvégezni, utána szerződést kötnének a szolgáltatóval. Sinka szerint a hivatal kellene szerződést kössön a gázszolgáltatóval. Az MPP-sek tegnap azt is mondták, hogy azt érzik, a hivatal így akarja kitenni őket az épületből. Jövő héten meg kell beszélni - hangzik el Benedek alpolgármester szájából.

"Önnek, doktor úr, 92 százalékban igaza van!" - sziporkázik Bodnár László jegyző, miután Zakariás Zoltán egy formai hibát talál egy szövegben.

Ugyanott, a Kossuth Lajos utca 20. szám alatt (ez az ifiház nagyterme előtti épület, az egykori Budapest, majd Bukarest szálló épülete) irodahelységeket adnának bérbe 5 évre a székelyudvarhelyi RMDSZ, az EMNP és az MPP számára. Bérbeadják, természetesen. Csak ne lenne hideg bennük. A 12. napirendi ponton is túl vagyunk.

10.25 Géczi Levente szerint a portal.just.ro-n minden per nyilvános, be kell írni, hogy Primaria Odorhei - tegnap azt kifogásolták az MPP-sek, hogy a hivatal jogi dolgaival nincs minden rendben. Az MPP-EMNP vonal tartózkodik, a többiek igennel szavaznak, a jogi tanácsadás szolgáltatás, valamint jogi asszisztencia és/vagy képviselet beszerzésének elfogadásáról Székelyudvarhely Megyei Jogú Városban 2015-re határozattervezet átmegy.

10.29 László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője kéri az önkormányzatot, hogy fogadják el a következő határozatot: a helyi rendőrök a törvény szerint étkezési jegyeket kérnének. Ezzel kapcsolatban megragadják az alkalmat többen, hogy a helyi rendőrséggel kapcsolatosan kérdéseket tegyenek fel Lászlónak. Megkapják a kajajegyeket, mindenki igennel szavazott.

0128 tanacsules bedit-1

10.30 Újra szavaznak a Babeș-Bolyai Egyetem kihelyezett tagozatának költöztetéséről. Ezt decemberben leszvazta az MPP és az EMNP. Zakariás Zoltán azt mondja, hogy továbbra is problémás az, hogy a városnak nincsen oktatási stratégiája, ez a költségvetés beterjesztésénél is látható volt. Koncepciótlan döntésnek tartja, sürgősségi esetnek ezt a dolgot. Szerinte nem kell elferdíteni a dolgokat.

10.39 Vita lesz a dologból, Benedek vitatkozik Zakariással, előbbi szerint nem jól idézett egy korábbi határozatból. Reagál Sinka Arnold is az ügyre, szerinte sincs rendjén, hogy egy-két mondatot ragad ki Zakariás az akkori határozatból. "Ezt nem lehet kimagyarázni" - zárja le Sinka a vitát. Gálfi replikázik, hogy az ő emlékezete sem csal, Gálfi szerint azért nem egyeztek bele, mert szerntük egy hónap alatt nem lehetett volna megoldani a költöztetést. Hónapokkal ezelőtti vitát rekonstruálnak, Jakab Áron Csaba vet véget ennek, szavaztat, egyedül Jakab Attila ellene szavaz, átmegy a határozat, jöhet a költözés.

10.41 "Gondolkozzanak el az RMDSZ-esek is, ami a kompromisszumokat illeti" - mondja Gálfi, hozzátéve, hogy ne erőből politizáljanak. Sokadszorra hangzik el, hogy Kulcsár-Székely "monnyonle". Elfogadják azt a határozatot is, miszerint öt szociális lakás az önkormányzat ügykezelésébe kerül.

10.44 Új rendszabályzata lesz a hajléktalanszállónak, Fülpesi Gyula szociális osztályvezető szerint ez azt szolgálja, hogy a hajléktalanok saját lábukra álljanak. Elfogadják, ez volt az utolsó napirendi pont. 

Jönnek a különfélék, Orbán Balázs egy régi házzal kapcsolatos figyelmeztetést boncolgat, Farkas Domokos urbanisztikai osztályvezető válaszul odanyújt egy tervet. Gidó Csabának is kérdése van, hogy hogy lehet kiadni egy ilyen engedélyt, Farkas szerint az Országos Műemlékvédelmi Hatóság engedélyezte. A Tompa László utcai házról van szó, tulajdonosa pár éve kapta vissza, Farkas Domokos szerint "nem cigányok, hanem romák" lakták le. "Több mint kétszáz éves házról van szó, a tulajdonos hagyja, hogy ázzon szét a városközpontban, hogy tudja lebontani" - mondja Gidó Csaba tanácsos.

0128 tanacsules kepek-2

10.50 Mike Levente beszél, szerinte a városképet rontja a szemét látványa a városvégi ülepítő környékén. "Most takarják le a szeméttelepet, de éjjel-nappal nem tudunk ott lenni" - mondja Farkas Domokos.

10.58 Mike a hótalanítást kifogásolja, Tikosi konkrétumokat kér. Kinézünk az ablakon, éppen nincs hó, süt a nap. Berde Zoltán tanácsos is megszólal ezzel kapcsolatosan, ő nem tartozik azok közé, akik gyakran beleszólnak a tanácsülés menetébe. Nem így Gálfi, aki elmondása szerint a hótalanító jármű sofőrjét is szólította meg Bethlenfalván, mert szerinte túl gyorsan ment.

Mike szerint a Kossuth utcai parkolással is gond van, a járdán parkolnak, a helyi rendőrség vezetője szerint dolgoznak azon, hogy egy határozattervezetet készítsenek elő, ebben benne lenne a kerékbilincselés is. Járdán csak akkor nem lehet parkolni, amikor az önkormányzat ezt elhatározza, és azt tábla jelzi. Egyébként, ha egy méter felületet hagynak a gyalogosoknak, teljesen törvényes a járdán parkolás.

Biró Edith is a járdák hótalanításával kapcsolatban jegyzi meg, hogy sokan kezüket-lábukat törték, és senkit nem büntettek meg ezért. A lakosságnyilvántartó iroda lépcsőháza szerinte mocskos és büdös. "Ki kell találni valamit" - mondja Benedek alpolgármester a felvetésre. A használtruha-gyűjtőkkel kapcsolatban azt jegyzi meg, hogy még mielőtt az ember betenné a ruhát, előbb egy gyermeket kell kiszednie a fémtárolóból - ezért szerinte olyan helyekre kellene tenni ezeket, ahol térfigyelő kamera van.

11.05 Gidó Csaba is szót kér a különféléknél, a Becsek-nyomdával példálózik, azt a házat is elcsúfították, a Bethlen Gábor utcai épületmonstrum is hagy kívánnivalót maga után. A Gábor Áron utca és a Győzelem közötti átjárót említi, amit már használnak az autósok, de nincs átadva. Berde Zoltán kéri, hogy a Romtelecomot szólítsák fel, hogy a használaton kívüli telfonfülkéket szállítsák el.

0128 tanacsules kepek-3

11.07 Sinka Arnold szerint az Orbán Balázs utcán nagy gödrök vannak, pedig nagy a forgalom. Tikosi László műszaki igazgató szerint a "Fellenger és a Lejtő utca között" gázszivárgások voltak, azért kellett feltörni. Géczi Levente is szól, a könyvtárépület tulajdonosának ügyvédje kereste meg őt, a könyvtárat bérbe is adnák, de el is adnák. Gergely László szerint az Intercost előtt fel kell venni a két sínt. Gergelynek nagyon tetszett a Korhely koktél, arra kéri a város vezetését, hogy még legyen. Lesz, mondja erre gyorsan és büszkén Kulcsár-Székely Attila, február 6-án és 7-én.

Gergely szerint az nem elég, jelezték neki, hogy már ezekre az előadásokra sem kaptak jegyet.

11.11 Pécsi Kolumbán Imola a Márton Áron térről eltávolíttatná a gázházat, mert semmilyen funkciója nincs, az alpolgármester arról számol be, hogy osztják az EU-s élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Szerdán délután 4-ig lehet kivenni azoknak, akik délutánig dolgoznak.

11.16 Gálfi Árpád szerint nincs előrelépés a törvénytelenül felépült ingatlanok lebontásának ügyében. Volt olyan, aki magától lebontotta, tisztességesen eleget tett a felszólításnak. Mások azonban várnak, nem tettek semmit, Gálfi szerint nincs olyan válallkozó tudomása szerint, aki vállalná a bontást. "Ne egy önkormányzati képviselőtől várják el, hogy mi hozzunk ide olyan céget, aki lebontsa" - mondja Gálfi. "Mikor lesz konkrét előrelépés?" - kérdezi.

Tikosi László szerint mondott igazat is, nem is Gálfi. Hét cég közül egy sem válaszolt pozitívan, de reménykedik, hogy megoldódik. "Úgy tudom, hogy ön is megkeresett egy céget, de az sem vállalta" - mondta Tikosi. Gálfi azt is megkérdezi, hogy a Termés utcai kamerákat nézik-e, mert "minden nap akció van". Benedek szerint ezeket vissza lehet nézni, de azt, hogy "János Istvánnal beszélget, az nem lehet probléma". László Szabolcs szerint sötétedés után óránként felmegy az autójuk a Termés utcába.

Sinka Arnold kérdezi, hogy sikerült-e azonosítani a két héttel ezelőtti rongálást - László azt mondja, hogy azonosították a tettest, információi két héten belül fizetni fogja a kárt az illető.

11.23 Véget ért a tanácsülés, Sinka Arnoldot jelölik ki a következő ülés vezetőjének. Közvetítésünk véget ért, köszönjük a figyelmet.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
UFF
2015-01-29 10:16:08
Ifiház
Vigyázzunk a megfogalmazásokkal: Az IFIHÁZ fűtése és az irodák fűtése két különböző dolog, ugyanakkor az Ifiházban nem "székel" sem EMNP sem MPP.
avatar
editeva
2015-01-29 12:43:39
re: Ifiház
Köszi a figyelmeztetést, javítottuk.

avatar
UFF
Vigyázzunk a megfogalmazásokkal: Az IFIHÁZ fűtése és az irodák fűtése két különböző dolog, ugyanakkor az Ifiházban nem "székel" sem EMNP sem MPP.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."