Itthon » Politika

Élő közvetítés a decemberi tanácsülésről

Tíz tervezett napirendi pontról döntenek hétfő reggel a városatyák. Élőben közvetítünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

tanacsules 1215-1
Adventi a tanácsülés, Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. december 15., 06:12
2 hozzászólás. 

A Szejke üdülőövezet felületének kiterjesztése, diákoknak kiosztandó ösztöndíjak, a pedagógusok kiszállási költségei, az ifjúsági lakáslista szerepel a határozattervezetekben. Nem találtuk az összehívóban az illegálisan épített épületekkel foglalkozó napirendi pontot, erről itt írtunk korábban. Végül mégis napirenden tárgyalták az illegálisan épített ingatlanok helyzetét.

09:41 Az idei utolsó ülés befejeződött, 2015 első tanácsülését Jakab Áron Csaba vezeti majd.

09:37 Nem ellenségek, hanem ellenfelek vagyunk - mondja Biró a kollégáknak, ugyanakkor megemlíti, hogy jön a karácsony. Benedek Árpád Csaba alpolgármester Mike Levente felvetésére válaszol, utóbbi a stadion melletti multifunkcionális terem építését gyorsítaná fel. Benedek szerint akkor több pénzt kell a jövő évi költségvetésből előirányozni, és hamarabb kész lesz.

09:33 Több probléma is felvetődik, a városközponti házak szemetesek, a Spar előtt és a Győzelem utcai kutyafuttatóhoz lámpa kellene. Biró Edith arra hívja fel a figyelmet, hogy a mozgássérültek akadálytalanul tudjanak közlekedni a közintézményekben - hosszú távon egy lift kellene pl. a polgármesteri hivatalba is.

tanacsules 1215-6

09:28 Jakab Áron-Csaba szerint az értékmegőrzés kell vezérelje a várost, nem a tulajdonos akarata. Egyébként a jelzett esetben szerinte a tulajdonos megígérte, hogy megőrzi az eredeti falat, ez mégsem történt meg. 

09:21 Az épületet törvény szerint nem védi semmi - önt tiszta vizet a pohárba az építész. Ez nem politikai döntés kérdése, különbözőek a hozzáállások a szakmában.

09:18 Zakariás Zoltán a különféléknél a helyi rendőrség helyzetét feszegeti, tudomása szerint nem büntethetnek a rendőrök, ezzel kapcsolatban tájékoztatást kér. Orbán Balázs a református temető előtti, lebontott százéves ház helyzetével kapcsolatban kérdezősködik Jakab Mária építésztől.

09:14 22 ingatlant bontanának le. Zakariás Zoltán: mivel ezt közösen fogalmaztuk meg, ezt elfogadjuk. Gálfi is hasonlóképpen nyilatkozik. Hozzáteszi, hogy "lépjünk gyorsan".

09:11 A törvénytelenül épített ingatlanok kérdését tárgyalják.

09:10 Tikosi: 13 lakást osztunk ki, ezeket rangsoroltuk. Az EMNP és az MPP továbbra is hajthatatlan, nem támogatják a lakáskiosztást. Az RMDSZ szavazataival elfogadták az ifjúsági lakások kiosztását. 

09:08 Gálfi szerint néhány percet töltött Kulcsár a tanácsülésen, és a szakbizottsági üléseken, de felveszi a fizetését.

Nem adják át az egyetemnek a volt Ucecom épületét, a határozattervezet nem ment át.

09:05 Géczi Levente: Jakab Attilának hová szól a lakcíme és ott mennyi időt tartózkodik?

Jakab Attila: Székelyudvarhelyre szól, és annyit tartózkodok ott, amennyit időm engedi.

09:02 Jakab Áron Csaba: ne adjanak elő a színpadi darabot, hanem tegyenek a városért.

Jakab Attila: pontosan önök játsszák a darabot.

tanacsules 1215-7

08:59 Zakariás: Kulcsár lemond, és mi megszavazzuk januárban, így hét hónap alatt fel tudják javítani.

Benedek: ha januárban szavazzuk meg, akkor Babeș-Bolyai nem tudja befoglalni a következő évi költségvetésébe a felújítási összeget.

08:57 A Budvár utca 2 szám alatt található ingatlant (a volt UCECOM épülete) és a hozzá tartozó telket adják át a Babeş-Bolyai Tudományegyetemnek. A város és az egyetem újítaná fel az ingatlant.

Zakariás: tavaly ez az ingatlan nem volt előkészítve arra, hogy a mező két hónap alatt leköltözzön oda. Az EMNP nem támogatja továbbra sem a határozattervezetet.

Benedek: az az iskola megfelelne középiskolának, de, hogy egyetem működjön ott, azért felújítani kell. 2-3 hónap alatt meg lehet valósítani ezeket a munkálatokat. Akik nem szavazzák meg a tervezetet, azok vállalják a felelősséget, ha szeptemberben kivonul a Babeş-Bolyai Tudományegyetem a városból.

08:53 Jakab Áron Csaba: az iskolák nem mindig hívják el a tanács által kinevezett vezetőtanács-tagokat az ülésekre. A pénzösszegeket pedig vezetőtanácstagok osztják le. Ha ez így folytatódik, akkor nem támogatom a következőkben ezeket a napirendi pontokat.

Tizenegyen mellette szavaztak. A pedagógusok kiszállási költségei következnek. Az MPP és az EMNP nem támogatja továbbra sem a határozattervezeteket. Az RMDSZ-frakció megszavazza azt.

tanacsules 1215-5

08:45 Urbanisztikai szempontból vesztett csata a Kamilla utca helyzete, mert rendezetlen benyomást kelt. A város urbanisztikai képén javítani kellene – mondja Mike. Ezzel Jakab Mária, az urbanisztikai osztály munkatársa is egyetért.

Gálfi: Mi az akadálya annak, hogy az önkormányzati képviselők nem kapják meg idejében a zonális rendezési terv munkaterveit? Ha valaki eldöntötte, hogy szeretne építkezni a városban egyik hétről a másikra, akkor az nem történik meg Székelyudvarhelyen. Az MPP sem támogatja a határozattervezet elfogadását. Tíz van mellette.

A diákoknak kiosztható ösztöndíjakról döntenek.

08:40 Urbanisztikai szempontból vesztett csata a Kamilla utca helyzete, mert rendezetlen benyomást kelt. A város urbanisztikai képén javítani kellene – mondja Mike.

tanacsules 1215-4

08:37 Mike: miért nem tárgyalja a rendezési terv az egész területet?

08:34 Zonális területrendezési terv elfogadásáról szól a következő két pont, egyik a Szászok-Táborát (Csalókát), a másik a Kamilla utcát érinti, itt lakóházakat építenének. Az építési engedélyeket csak azután adhatják ki, miután elfogadják a zonális területrendezési tervet.

Zakariás szerint a Napsugár utcához legközelebb eső ház már pirosban van. Nézzenek utána. Az EMNP továbbra sem támogatja ezt a határozattervezetet sem.

08:26 Kulcsár nem tért vissza a tanácsterembe, az MPP és az EMNP nem támogatja a város közvagyonában található Farcádi utca leltári értékének növelését.

08:20 A harmadik napirendi pontot sem támogatja a két frakció (Szejke üdülőövezet felületének kiterjesztése), amíg Kulcsár le nem mond. Közben Jakab Áron Csaba 5 perc szünetet kér.

tanacsules 1215-3

08:15 Az MPP és az EMNP is tartózkodik minden napirendi ponttól, amíg Kulcsár-Székely Attila nem mond le.

A kórház adósságait is fedeznék a költségvetés kiigazításával. Elfogadják, jön a következő: A Szászok Tábora lakónegyedben található 3684 négyzetméteres terület beveszik Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közvagyonába útépítés céljából. Az EMNP és az MPP tartózkodik, így nem megy át a határozattervezet.

tanacsules 1215-2

08:06 Gergely László köszönti az egybegyűlteket. A jegyző szerint 18-an vannak jelen, közben a hiányzó is megérkezik. Elfogadják az októberi jegyzőkönyvet, következik a jelenlegi tanácsülés határozattervezeteinek elfogadása. Benedek Árpád Csaba javasolja, hogy az illegálisan épített lakások helyzetét is vitassák meg. Ha arra kerül a sor, akkor megtárgyaljuk – mondja Gergely. 12 napirendi pont lesz a tízből: különfélék plusz az illegálisan épített ingatlanok kérdése. Egy perc néma csendet áldoznak a forradalom 25. évfordulójára, és Imecs Lászlóra emlékezve, aki katonai szolgálata alatt vesztette életét. Az első napirendi pont a 2014-es költségvetés kiigazításáról szól.

07:59 Az előző ülés alapján a mait Gergely László vezeti majd.

07:56 Szállingóznak az önkormányzati képviselők. Lassan kezdődik az ülés.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2014-12-15 12:38:02
Mpp. EMNP. Bohócok. Remélem többet a büdös életbe egy médiaorgánum sem hozza le a panaszkodásait, miközben nem szavaznak meg semmit. Takarodjanak és ők mondjanak le.
avatar
Sasszem
2014-12-16 10:56:17
Bohócok az összes tanácsos. Miért nem mond le a csaló Kulcsár s rögtön minden rendben lenne.Persze hogy nem szavaznak meg minden RMDSZ álltal javasolt marhaságot. Én sem lennék ebben társ még akkor sem ha az RMDSZ-re üttem a pecsétet .
Az építési engedélyeknél meg az agond hogy az kap engedélyt aki adja a lovét a zsebbe. A zonális terv meg kit érdekel amíg a lóvé dől.
Azokat a rohadt cigányházakat már dózerolják le végre !!!!!!!!!!!!!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."