Itthon » Politika

De mi lesz az RMDSZ-szel?

Mármint helyileg, a nagy választási pofon után. Egyelőre az biztos, hogy a városi szervezet beolvadt a székibe, ezért tisztségek szűntek meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

rmdsz6
Ebben a felállásban biztosan nem látjuk őket. Fotók: facebook.com / Székelyudvarhelyi RMDSZ, illetve archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. július 05., 15:17
3 hozzászólás. 

A helyhatósági választásokon katasztrofálisan szerepelt az RMDSZ Székelyudvarhelyen, ennek következtében jelentős változások történtek a helyi szervezet életében – vannak olyan volt önkormányzati képviselők, akik úgy látják, hogy már a kampányban nagy gondok voltak, s ők ezért nem is vették ki a részüket ebből.

A szervezet listája a választások előtt a következő volt: Arros Orsolya Blanka, Benedek Árpád Csaba, Sinka Arnold, Jakab Áron Csaba, Berde Zoltán, Szabó Gyula, Lőrincz Zsuzsa, Derzsi László, Koncz Melinda, Gidó Csaba, Ványolós István – itt csak azokat soroljuk, akik mandátumhoz juthattak a tanácsban.

rmdszgyules

A beiktatási ceremónián elhangzott, hogy Jakab Áron Csaba mandátumát nem érvényesíti az RMDSZ, amire − mint korábbi sajtótájékoztatóján kiderült – a volt képviselő fel is volt készülve.

Néhány nappal később az is kiderült, hogy az előző négy évben is önkormányzati képviselőként dolgozó Koncz Melinda és Gidó Csaba azért nem lesznek ismét a testület tagjai, mert önként lemondtak ennek lehetőségéről. Az őket követő Ványolós István viszont képviselő lesz.

Akik nem akarnak senki embere sem lenni

Koncz Melinda portálunknak elmondta, hogy Gidó Csabával ketten főként a tanügyet képviselték a tanácsban. „Fontos volt nekünk, hogy a közért tegyünk és igyekeztünk nem megvásárolhatók, nem eladhatók, hanem függetlenek maradni olyan szinten, hogy ne hódoljunk be senkinek és tényleg a szakmánkat tudjuk képviselni" – mondta megkeresésünkre Koncz Melinda, hozzátéve, hogy kicsit felborult a rend a kampány ideje alatt, így mindketten úgy érezték, hogy kezd ez a függetlenségük veszélybe kerülni.

rmdszkonczmelinda

„Nem titok, hogy a kampányból sem úgy vettük ki a részünket, ahogy valakik szerették volna és nem is szerettük volna így folytatni. Az egyik elvünk az volt, hogy nem szerettünk volna más helyére kerülni. A tisztességem és a becsületem ezt kívánta, hogy más helyére nem szerettem volna bekerülni" – mondta Koncz Melinda.

Gidó Csaba arra a kérdésünkre, hogy lesz-e szerepe továbbra is az RMDSZ-ben, azt válaszolta, hogy csak akkor, ha lesznek olyan személyek, akik nem az egyéni érdeket, hanem a közösségi érdeket látják maguk előtt, és ha tényleg egy közösségi szervezet lesz az RMDSZ.

„Én úgy érzem, hogy teljes mértékben meg kéne újulni és azok a személyek, akik igazából a hátulmozdítói voltak, az egyéni érdekeiket nézték, főképp a mostani kampány esetében, át kellene, hogy értékeljék a szerepüket" – mondta Gidó, de arra a kérdésünkre, hogy kikre gondol, neveket nem kívánt mondani.

gidocsaba2

Azt viszont hangsúlyozta, hogy Konczcal ketten a négy év alatt igyekeztek a semlegességüket megőrizni és „nem voltunk senkinek az emberei". „Mivel továbbra sem akarunk senkinek az emberei lenni, ezért nem vállaltunk a most megalakult tanácsban szerepet.

Aki visszatér

Ványolós István több ciklussal ezelőtt volt már volt városi önkormányzati képviselő: a Tamási Áron Gimnázium egykori igazgatója a megyei önkormányzatba is bekerült, illetve tanfelügyelő is volt. Mint mondta, ő több mint negyedévszázada az érdekvédelmi szervezet tagja, és ez hosszú idő a közéleti ember életében, ami alatt azt tette, amit a lelkiismerete és a közösségi akarat diktált.

rmdszvanyolosistvan

„Különböző feladatköröket töltöttem be a helyi szervezetnél, az önkormányzati testületekben, tevékenykedtem a legjobb tudásom szerint, önelégültség nélkül. Az elmúlt két mandátum nyolc évében ugyan távolabb kerültem egészségügyi és munkahelyi okok miatt a városi közélet, illetve az érdekvédelmi szervezet napi történéseitől, de a tenni akarás kényszerétől nem szabadulhattam" – közölte Ványolós, aki úgy érzi, hogy annyi élettapasztalat, empátia és önzetlen segítőkészség gyűl fel egy emberélet alatt, hogy kár ezeket parlagon hagynia.

Szerinte addig, ameddig bölcsességet, humort, szeretetet tud sugározni és segíteni a rászorulókon, addig helye kell, hogy legyen a közéletben. Ami az RMDSz-t illeti, szerinte a városi szervezet arculatot és munkastílust kell, hogy váltson, hiszen tehetséges fiataljai vannak, akik kellő alázattal és kitartó munkával visszaszerezhetik az emberek bizalmát.

Aki szabadkezet kapott az újjászervezéshez

A megyei tanács új vezetőségében némi meglepetésre nem került be az eddigi alelnök Incze Csongor, hanem helyette Biró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető alelnöke lett egyben a megyei önkormányzat egyik alelnöke is. Inczét arról kérdeztük, hogy mi lesz az új feladata a választásokon a Koalíciótól mindkét fronton (polgármester, tanácsosok) vereséget szenvedő helyi szervezetben.

„A széki szervezet magába olvasztotta a városi szervezetet a választások után, így már nem létezik különálló entitásként. Újjászervezés szükségeltetik és a széki szervezet engem ezzel a feladattal bízott meg. Nem vagyok a szervezet elnöke, de ezzel foglalkozom" – közölte portálunkkal Incze. A választások előtt pár hónappal Birtalan József lett a megbízott elnöke a városi szervezetnek, de a széki elnökség gyűlésén hozott döntés értelmében a tisztsége megszűnt.

rmdszinczecsongor

Incze továbbá elmondta: „Az lesz a feladatom, hogy az alapjaitól újraszervezzem az RMDSZ-t, akár strukturálisan is, ami azt jelenti, hogy eddig létezett kilenc körzet, de akár ezeket is újragondolhatom, vagy tagtoborzás is lehet. A széki szervezet teljesen rám bízta a szervezetet, azt mondták, hogy tegyek úgy, ahogy én jónak látom, s ők teljes segítséget adnak".

Incze Csongor még hozzátette, hogy vannak elképzelései, még azért nem beszél róluk, mert szabadságon van, de a pihenés után újult erővel fog neki a szervezet újjáépítésének.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hunikovacs
2016-07-05 18:20:13
A hal feje
Verestóy mehet és viheti Inczét is,nyugodtan!
avatar
Mohabacsi2
2016-07-05 21:34:25
"Nem titok, hogy a kampányból sem úgy vettük ki a részünket, ahogy valakik szerették volna és nem is szerettük volna így folytatni. "mondjaKoncz Melinda. No de miert? Ha senkinek sincs mersze meg most sem. ahoz hogy pontot tegyen az i-re akkor mehetnek mind a busba. Azt hogy Verestoi megkeverte a sz@rt mert Bunta ellent mert mondana neki miert nem teregetitek ki?Hogy van az hogy a szeki RMDSZ bele szol az Udvarhelyi RMDSZ dolgaiba , annyira hogy jelenleg a varosban a szervezet egyenlo a nullaval ami egyenlo egy bizonyos Orsikaval. Hogy van az,hogy Incze szervezi ujja a varosi eremdeeszt:"Incze Csongor még hozzátette, hogy vannak elképzelései, még azért nem beszél róluk, mert szabadságon van, de a pihenés után újult erővel fog neki a szervezet újjáépítésének. Hogy maradna szabadsagon orokre itt :http://www.stiripesurse.ro/cum-arata-vila-de-lux-a-senatorului-udmr-verestoy-attila-dimensiunile-sunt-impresionante_1141569.html
avatar
ooloo
2016-07-06 09:35:43
Besózni oszt jó napot.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."