Itthon » Politika

Élő közvetítési a júliusi tanácsülésről

Először mutatjuk ebben a formában, ebben a teremben a vadiúj önkormányzatot. Tizenhárom napirendi pontban fog dönteni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Az RMDSZ frakció gondterhelt
Az RMDSZ frakció gondterhelt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. július 15., 07:29
2 hozzászólás. 

11:00 A következő ülés vezetésére Hajdó Csaba javasolja Derzsi Lászlót – ilyen sem volt az elmúlt években, hogy az egyik frakció a másikból javasoljon ülésvezetőt. Most megtörténik, Derzsi a következő ülésvezető. Egyelőre nem lehet tudni az időpontot, de Orbán Balázs szerint egy-két héttel azelőtt szólnak.

Viccelődés, örömködés van a teremben. Az ülés véget ért, ahogy a közvetítésünk is. Köszönjük a figyelmet!

2106-07-15-tanacsules-edit-biro

10:56 Jakab Attila beszél, a civil szervezeteket nem a politikai színük alapján kell megítélni – ez egy jó példa. Még akkor is, ha Jakab szerint Lőrincz Zsuzsánna sms-eket küldött a kampány hevében a kadicsafalviaknak, hogy ne szavazzanak Gálfi Árpádra.
Lőrincz Zsuzsánna szerint a felkérés nem most történt, hanem tizennégy éve, hogy a város érezze a magáénak a MES-t, és azért örül, hogy együttműködésről van szó. Az sms-ben arra buzdította a szavazókat, hogy arra a polgármesterre ne szavazzanak, aki az elmúlt nyolc évben öt percet nem szánt erre a dologra. A mostani viszont elment hozzá, és elbeszélgetett vele.
Mindenki megszavazza a határozatot.

2106-07-15-tanacsules-legkondi

10:53 A Csereháton ifjúsági lakást bérlő két család helyet akar cserélni, ezt is támogatja a tanács. A Míves Emberek Sokadalmát karolja fel a tanács az utolsó napirendi pontban – Orbán Árpád alpogármester ismerteti ezt. Felemelő, értékőrző rendezvény, szerinte ha részt vesznek benne, az azt jelzi, hogy értékelik az Artera Alapítvány, Lőrincz Zsuzsánna és néhai Horváth Károly munkáját. Írtak egy szerződést, ami arról szól, hogy társszervezője lesz az önkormányzat a MES-nek. A szerződést most nézik át a tanácsosok. Az önkormányzat 30 ezer lejjel száll be a költségvetésbe.

10:48 Hét tagot hatalmaz fel a testület az Urbana közgyűlésében való részvételre. Sinka Arnold elmondja, hogy az RMDSZ három tagot nevesít: Szabó Gyulát, Arros Orsolyát és Berde Zoltánt. Péter Balázs mondja a Koalíciós jelölteket: Hajdó Csaba, Lőrincz Edit, Bíró Jolán és Péter Balázs. Ezt a hét személyt fogadják el, mindenki egyetért ebben is.

10:46 Azonnali tanácsülés következik, három napirendi ponttal. A polgármester beszél, az első pont az Urbana vezető testületének újraválasztása. Hét tagot kell nevesíteni, sürgős kérdés. A második napirendi pont egy lakáscsere, a harmadikban pedig a Míves Emberek Sokadalmának partnersége a várossal.

2016-07-15-tanacsules-nagy-pal

10:27 Nagy Pál is javasol. Szerinte Pui Nándor állandó meghívottként részt vehetne a szociális bizottság munkájában. Ugyanakkor azt is mondja, hogy ebből a teremből ki kellene költözni, tartsák máshol az üléseket, mert szűk a terem. A rendes havi ülés ezzel véget ért, következik a három napirendi pontból álló rendkívüli tanácsülés pár perc múlva. Öt perc szünetet rendel el Orbán Balázs, akit a következő ülés elnökének is megválasztanak.

10:21 Derzsi László szól hozzá. Hozzanak létre egy olyan fórumot, amin a környékbeli településvezetőkkel tudnak egyeztetni, állandó egyeztetési forma kellene. Sok olyan dolog van, amit a kistérség települései együtt tudnának megoldani.

Gálfi is hozzászól. Megyei tanácsosok is vannak a teremben, Zakariás Zoltán, Nagy Pál és Albert Mátyás, ennek Gálfi örvend. Lőrincz Zsuzsánna is hozzászól, ha lesz kapcsolatember az önkormányzat és a hivatal között, akkor kellene egy olyan személy is, aki a civil szervezetek és a hivatal között is kapcsolatot tart.

2016-07-15-tanacsules-lorincz-zsuzsa

Lázár Emese székelyudvarhelyi polgár is szót kap, a Szejke-patakról beszél, a vízügy medertakarításának maradéka ott maradt a Homoród utcában, ugyanakkor a híd is életveszélyes. Foglalkozunk a kérdéssel, mondja erre a polgármester, aki válaszlevelet is küldött a lakóknak, a kampányban dolgozott is a takarításban. Megígéri, hogy megoldást találnak a híd rehabilitására, illetve a levágott növényzetet is eltakaríttatja.

10:14 Jakab szerint ezt megteheti a polgármester is, az ő javaslata volt, de ők azt szeretnék, hogy közös döntés legyen a témában. Gálfi is közbeszól, megerősíti az előbbieket, az a cél, hogy ne egyedül döntsön. Biró Edith szerint kulturális nagykövete is legyen a városnak.

2106-07-15-tanacsules-jakec

Hajdó Csaba szól hozzá, elkezdtek dolgozni azon, hogy a tanács munkáját átszervezzék, az a cél, hogy a havi két óra, amit együtt töltenek, hasznos legyen. Az országos statisztikákban hátul vagyunk, mondja Hajdó, kell egy olyan munkatárs, aki az önkormányzat és a hivatal között kapcsolatot tart, előkészíti a dolgokat, kapcsolatot biztosít a két szerv között.

Gondolkodnak szakmai hétvégén is, workshopon, ahol megbeszélnék a közös munkamódszereket. Benedek szerint van ilyen állás az organigrammában, csak évek óta nincsen betöltve. Jelez egy lakossági problémát is, a Nicolae Bălcescu és az Orbán Balázs utcák kereszteződésében gond van, gödör van – Gálfi mondja, hogy ő is ott jár, csőtörés is van ugyanott, de ma délutánra szerinte kész lesz.

10:05 Jakab Attila beszél, az a javaslata, hogy László Csaba labdarúgóedző legyen a város sportnagykövete, és kapcsolatait használja fel. Benedek szerint ezt egy kicsit körbe kell járni – minden tiszteletem neki, de másnak sem kéne csalódást okozni, olyanoknak, akik olimpiákon jártak. Több embert is meg lehetne bízni ezzel, szakbizottságban meg kéne beszélni.

2106-07-15-tanacsules-sinka

Jakab Attila szerint ez elvi beleegyezés csak, nincs vita, csak egy első lépés. Legyen széleskörű egyeztetés, mondja Sinka Arnold, csak arról döntsenek, hogy legyen sportnagykövetsége Udvarhelynek, de még ne nevezzék meg a konkrét személyt.

10:00 Az utolsó napirendi pont az Udvarhely Néptáncműhelyre vonatkozik, Orendi István igazgató egy állást kér visszaminősíttetni, hogy kezdő táncost tudjanak felvenni. Elfogadják, jöhet az új táncos. A rendes havi tanácsülés napirendje ezzel véget ért. Az ülés még nem, többen szót kértek.

Ványolós István egy beadványról beszél, ez egy alternatív iskola kezdeményezés, a Waldorf-iskoláról van szó, a képviselő felolvassa a két javasló levelét. Ezt iktatták az oktatási bizottságnál is, hosszabb lélegzetű dolog lenne, körbe kellene járni, Ványolós szerint Udvarhely renoméját növelné, ha lenne Waldorf-képzés.

2106-07-15-tanacsules-szavazas

9:57 A következőben meghatározzák a város tulajdonában lévő erdőkből kitermelt fa nyilvános árverésen történő értékesítéséhez szükséges kiindulási árat. Mindenki mellette van, ez is le volt zongorázva a szakbizottságban.

9.55 Közben technikai problémák adódnak, kiderül, hogy az internet egyelőre az új önkormányzat vezette hivatalban sem működik rendesen. Szociális lakást is utalnak ki, egy négytagú család költözhet egy kétszobás lakásba. A következő napirendi pont, a tizedik, a román állam által elvett beltelkek tulajdonjogának visszaállításáról szól, figyelembe véve a földtörvénynek az államosított beltelkekre vonatkozó előírásait. Összesen 6 kérvényező kap vissza telket. Mike Levente szerint az ilyen esteket nem szabadna késleltetni („Ne várassuk az embereket!”), mert a tanács csak javasolja, hogy a prefektúra adja vissza a területet a tulajdonosnak. Átmegy.

9:52 A hetedik pontnál vagyunk már, túl a felén, a Kórház negyedi Cekend bejárat kis komfortú, kiutalásra váró szociális lakásainak sorrendjét is elfogadja az önkormányzat. Kész a lista, ez alapján lehet a továbbiakban kiutalni a megüresedett lakásokat. Megüresedett egy lakás a Csereháton, egy háromtagú család kellene beköltözzön – a bizottságok támogatják. Átmegy ez is, költözhetnek.

9:50 A következő napirendi pont egy informatikai rendszerről szól. A Hargita Megye Tanácsával partnerségben pályázott uniós projekten megvásárolt informatikai felszerelésnek (ez konkrétan 5 számítógép, 1 táblagép, 1 multifunkcionális nyomtató, 1 hordozható nyomtató, szerver és szoftverek) az elkövetkező öt évre vonatkozó ingyenes használatba vételét hagyja jóvá az önkormányzati testület. Mindenki támogatja.

Gördülékeny a munka, s ugyan vannak zrikák és pengeváltások, alapvetően jó a hangulat. Az előző polgármestertől eltérően a jelenlegi városvezető végig jelen van, habár nem szól hozzá a vitákhoz.

9:46 Telekügy a következő napirendi pont, autótisztítót létesítene a II. Rákóczi Ferenc utcában egy magánszemély, de építési engedélyre vár – Jakab Mária, a város urbanisztikai osztály munkatársa ismerteti a tervet. A szakbizottságok elfogadták, észrevétel nincs, szavazáson támogatják, lehet építkezni.

2106-07-15-tanacsules-galfi2

9:42 Mindenki igennel szavaz. A negyedik napirendi pont a szejkei strand jegyárainak meghatározása – mint ismert, áprilistól ismét a város működteti a strandot. Felnőtteknek délelőtt 7, gyerekeknek 3, délután pedig 4 és 2 lej lesz a jegy. Benedek azt javasolja, hogy a gyerekek mellett a nyugdíjasok is ugyanazt a kedvezményt kapják. Ezt fogadják el végül, mindenki mellette szavaz.

9:38 A harmadik napirendi pont arról szól, hogy a Szászok Táborában magánszemélyek egy 2709 négyzetméteres terület tulajdonjogáról lemondanak a város javára, azért, hogy a város tudja bevezettetni a villanyhálózatot a területre. A szakbizottságok elfogadták. Mike Levente (Koalíció) szól hozzá, szerinte ez egy új kezdet – az ilyen és hasonló területeken az utak kerüljenek a város tulajdonába, hogy az infrastrukturális beruházásokat a város végezze, ne a telektulajdonosok.

2106-07-15-tanacsules-derzsi

Jelenleg a legsürgősebb a villanyhálózat kialakítása, mert a vállalat csak közterületen hajlandó elvégezni a hálózatbővítést. Sinka Arnold szerint elég nagy ez a probléma, s javasolja, hogy bizonyos esetekben a város vásárolja is meg ezeket a vitatott részeket. Mike szerint ezt elemezni kell, mert a rendezési terveket nem mindig követték, nem mindig ott vannak ezek a bizonyos utak, ahol a terv mutatja. Ahol a tulajdonos nem akarja átadni a területet, per is van ebből, minden egyes esetet külön kell kezelni.

9:33 Orbán Balázs szavazást kér, mindenki igennel szavaz. Jön a második pont, hasonló téma, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium épületéről van szó. Annak ellenére, hogy nem tettek le kérést, a városvezetés azt tartja, hogy ugyanannyi jár nekik is, mint a Giminek, így szintén 280 ezer lejre emeli a bért. A szakbizottságok egyetértettek szerdán, Orbán Árpád megjegyzi viccesen, hogy ha az unitárius gimnázium is itt lenne, akkor ők is ugyanennyit kapnának. Mindenki igennel szavaz.

9:29 Hajdó Csaba szerint haladhatnának tovább. „Csak azért ne beszélgessünk, hogy mások is hallják” – ez a nap mondata, végre valaki felismeri, hogy egy tanácsülés több kellene legyen, mint az újságírók és a jelenlevők előtti szereplés.

2106-07-15-tanacsules-hajdo

9:27 Hajdó Csaba is szót kér, 2009-es az utolsó dokumentum, ami erre vonatkozó terv – mielőtt pályázni kezdünk, dokumentálódni kell. Ványolós, a gimnázium egykori igazgatója is örül annak, hogy közügy lett a gimi, reméli, hogy nem csak üres frázisokkal állnak az iskola mellé. Félre kell tenni mindenféle ellenérzést, de jóval több kell ide, mint ez a pénz, ami a mindennapi dolgokra elég. Sinka Arnoldnak rosszul esik, hogy arról beszélnek, hogy az előző városvezetés nem foglalkozott a gimivel – a státus tavasszal belátta, hogy koncesszióba kell adja a városnak az épületet. Szerinte sokat tettek ebbe az irányba.

Orbán Balázs nem tudja szó nélkül hagyni ezt: lehet, hogy négyszeresére nőtt a bér, de sokkal többet is lehetne adni – szerinte a város szinte semmit nem tett azért, hogy uniós forrásokhoz jusson.

9:20 Az első napirendi pontot tárgyalják, ismertetik a tervezetet, a római katolikus egyház tulajdonában lévő ingatlanban működő tanintézet, azaz a Tamási Áron Gimnázium éves bérleti díjának növeléséről van szó. Az egyházzal 280 ezer lejben egyezett meg a városvezetés.

A szakbizottságok szerdán üléseztek, Péter Balázs (Koalíció) szerint a jelenlevők elfogadták, az oktatási bizottság is elfogadta, mondta Lőrincz Edit (Koalíció) képviselő. Jakab Attila (EMNP) szerint ez üzenet az iskolának is – megemlíti, hogy az előző testület első ülésén is foglalkoztak ezzel. Benedek világossá szeretné tenni, hogy ez valóban előrelépés, mert amikor átvették, akkor 50 ezer lej volt a bér. Szerinte ezek cseppek a tengerben, hiszen többmillió euró kell a feljavításhoz, ezeket kell a városnak megpályáznia.

Orbán Árpád alpolgármester szerint azon vonatok, amik elmentek, azok elmentek. Nem lesz egyszerű, mert az előző ciklusban a vonatra nem ültek fel, s most a szakoktatás a pályázatok terén a prioritás.

9:12 A polgármester vázolja a napirendi pontokat: az elsőkben a gimnázium és a református kollégium iskolaépületének bérleti díjáról van szó. „Adósságot törlesztünk” – mondja Gálfi, hozzátéve, hogy kiemelten figyelnek majd ezekre az iskolákra. Tárgyalnak a státussal, forrást kell találni a Gimi felújítására, szerinte a városháza pozitívan áll a dolog mellé. Felsorolja a többi napirendi pontot is a polgármester.

9:07 Az ülés első mozzanataként az alakuló ülésről hiányzó Ványolós István leteszi az esküt, így szavazóképes lesz ő is. Megtapsolja a testület. 

2106-07-15-tanacsules-vanyolos-esku

Napirend előtt Benedek Árpád Csaba szót kér – szerinte Gálfi Árpád megígérte a vállalkozóknak, hogy az adócsökkentéssel kapcsolatos határozatot napirendre tűzi már az első tanácsülésen, de ez nem történt meg.

Orbán Balázs replikázik, szerinte szívükön viselik a vállalkozók sorsát, és az idei esztendőben napirendre tűzik. Ám azt is mondja, hogy a volt tanács nem készítette elő a határozattervezetet törvényesen, ezért nem lehet most napirenden.

2106-07-15-tanacsules-benedek

Megindul a szájkarate, az előző városvezetés diszkrét szurkálása. Elfogadják az alakuló ülés jegyzőkönyvét, illetve a mai napirendet, ez 12 pontos lesz. Ványolós javasolja, hogy legyenek különfélék is.

9:01 Nem mondhatnánk, hogy hasít az internet, inkább telefonos hálózatról dolgozunk, de elméletileg van kapcsolat. Elkezdődik a tanácsülés, a testületből csak Vass Zoltán hiányzik. Gálfi Árpád polgármester beszél, ülésvezetőt választanak, Orbán Balázst javasolja Jakab Attila, mindenki egyetért. A teremben sokan vannak, olyan arcok is, akik nem nagyon szoktak tanácsülésre járni. Orbán Balázs vezeti a tanácsülést, megjegyezve, hogy rég nem vezetett ülést. A jegyző hiányzik, szabadságon van, Kovács Rozália helyettesíti. 

8:57 A reggel mozgalmasan indul. Ványolós István jókedvűen, tréfálkozva lép be a terembe, feleleveníti, hogy tizenhat éve volt itt utoljára városi tanácsos. A jó reggelt köszönésre úgy felel, "reggel akkor volt, amikor felkeltem". "Megint leszaladtál vagy 500 kört?" - kérdik tőle. Orbán Árpád alpolgármesterre kis híján ráesik a Székelyudvarhely címeres panó. Érkeznek az új és régi tanácsosok, de aránylag könnyen eligazodnak mind, mert névtáblák jelzik a helyüket.

8:55 Szokatlan időpontban, péntek reggel kilenc órakor köszöntjük olvasóinkat a városháza tanácsterméből. Nem tagadjuk, hogy kíváncsian várjuk, hogyan működik a 11-8-as felállású új önkormányzat. És azt is, hogy lesz-e internet.

2106-07-15-tanacsules-total

Elkezdődik a tanácsülés, a testületből csak Vass Zoltán hiányzik. Gálfi Árpád polgármester beszél, ülésvezetőt választanak, Orbán Balázst javasolja Jakab Attila, mindenki egyetért. A teremben sokan vannak, olyan arcok is, akik nem nagyon szoktak tanácsülésre járni. Orbán Balázs vezeti a tanácsülést, megjegyezve, hogy rég nem vezetett ülést. A jegyző hiányzik szabadságon van, Kovács Rozália helyettesíti. 



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szp
2016-07-15 15:53:03
Most, hogy hatalomra jutottatok MPP , és minden akadály elhárult, ideje lenne végső nyughelyére helyezni Nyirőt.
avatar
kox
2016-07-16 15:01:08
re:
avatar
szp
Most, hogy hatalomra jutottatok MPP , és minden akadály elhárult, ideje lenne végső nyughelyére helyezni Nyirőt.


Ez nem csak az MPP-tol fugg. Ha meggyozod az Allam bacsit, akkor majd elintezi neked ezt a kis melot akar melyik part.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."