Kultúra » Alter

Illúziók hétvégéje következik

Lehet, hogy az egész világ csak egy illúzió, semmi nem az, aminek látszik? Ajánljuk, hogy megnézd a választ. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

matrix-1210-01
Ezért érdemes baglyoskodni: Matrix.
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. december 13., 18:35
0 hozzászólás. 

Borongós, szürke, igazi otthonülős hétvége elé nézünk. Nem muszáj beleszomorodni a ködös időjárásba, inkább nézzünk meg egy jó filmet, ami felpörget, megszínesíti a délutánt, estét.

Kakasy Botond

Sikeres karrier, boldog család, gyerekek, kellemes otthon: sokan álmodoznak erről, de ez csak keveseknek adatik meg. Johanna Eberhart (Nicole Kidman) is ilyen kiváltságos, aki az EBS tévétársaság történetének legfiatalabb elnöke, két gyerek édesanyja és még egy figyelmes férjjel is megáldotta az Isten. De úgy tűnik törékeny ez a világ, egy katasztrofális napon összedőlni látszik az egész. Kirúgják az állásából, mintaházassága is kezd befuccsolni, amikor Johanna az idegösszeomlás határára sodródik. Férjével úgy döntenek, újrakezdenek mindet, összepakolnak és egy idilli kisvárosba költöznek: Stepfordba.

stempfordifelesegek-1Itt mindig kék az ég és süt a nap, a házak és környékeik rendezettek, a gyep midig frissen nyírt, díszesek az épületek, tágasak a házak, egyszóval tökéletes. A sepfordi feleségek még ezt is überelik, ugyanis sütnek, főznek, mosnak, takarítanak, vasalnak, gyereket nevelnek, mindig csinosak és fergeteges szexpartnerek a nap bármelyik szakában. A stepfordi férjek élete maga az álom, és ha kell akár gombnyomásra megnövelik felesük mellét.

A stepfordi feleségek című amerikai vígjátékot szombaton 20 óra 30 perctől nézhetjük meg a TV2 sugárzásában.

Katona Zoltán 

Jim Jarmusch jellegzetes, titokzatos filmjeit sokan szeretik e világon – az amerikai rendező nem feltétlenül tartozik a filmgyártás fősodrába, de különleges munkái rengeteg rajongót szereztek neki. A filmek – akár a klasszikusabbak (Halott ember, Törvénytől sújtva, Éjszaka a földön) vagy az újabbak (Szellemkutya, Kávé és cigaretta) kiemelkedő alkotások. Az irányítás határai egy újabb rejtelmes, különleges ízű mozi. Egy titokzatos idegen (Isaach De Bankolé alakítja, kitűnően) különböző utasításokat, a néző pedig utalásokat kap – megbízatást kell teljesítenie, olyat, amit a néző csak sejt. Kávé, titokzatos papírfecnik – ezek is hozzátartoznak a film különlegességéhez. Jarmusch olyan ruhába csomagolja be a sztorit, hogy az is hatalmasat lök a filmen – a helyszín Spanyolország, utcák, kávézók, régi épületek.

iranyitashataraiA magányos férfi nem néma, de alig néhány mondatot mond a filmben – inkább mások beszélnek neki (olyan nagyobb nevek is „felvonulnak", mint Bill Murray, Tilda Swinton vagy Gael Garcia Bernal), játéka viszont lenyűgöző. A küldetéstudat arcára van írva, rendületlen és kitartó, senki és semmi nem tudja befolyásolni. Az irányítás határai: egyetlen baj ezzel a filmmel, hogy hétfőre virradóra, késő éjszaka, 1 óra 40 perckor vetíti a Magyar Televízió. Egy álmatlan éjszakára kitűnő.

Bedőházi Attila-Csaba

Christian Bale sorozatgyilkost alakít vasárnap este a SuperTV2-n. Az igencsak véres Amerikai Pszicho-t csak erős idegzetűeknek ajánlják.

Patrick Bateman egy gazdag befektető fia és két kanállal habzsolja az életet. Gyorsan halad előre, hisz apja kitaposta az élet és a szakma útját.

AmerikaiPszichoDe a sikersztori sötét kedvtelést rejt. Ő minden idők egyik legkegyetlenebb, ha nem a legkegyetlenebb sorozatgyilkosa, aki ismerőseit is ugyanúgy legyilkolja, mint az ismeretleneket. Sőt, az eszközök között sem válogat: láncfűrész, kés, balta, fegyver, neki mindegy. A rendőrség persze sötétben tapogatózik. A film 23 óra 35 perckor kezdődik.

Szasza

Szereted az összeesküvés-elméleteket? Úgy gondolod, hogy az egész világ csak egy látszat, és néhány, nagyon hatalmas ember kezében van az egész irányítása, és a megfoghatatlan „ők" döntenek sorsunkról, életről és halálról? A Wachowski-testvérek fogták ezt a gondolatot, és jó néhány lépéssel tovább vitték, minderre ráhúzva a gépek és emberek konfliktusát.

Az amúgy már lassan 15 éve velünk levő Mátrix-trilógia látszólag sötét képernyőn folyó zöld programozási nyelvről, verekedésről, lövöldözésről és lassított golyókról szó, de ennél jóval többet mond a történet.

matrix-1210-02Bár a trilógia második és harmadik részének üzenetét talán már maguk a rendezők sem értették, de az elsőben mindenképp érdemes elmélyedni, hiszen a történetet vezető alapfilozófia sokkal mélyebb, mint egy halom fegyver ropogása. Kezdés péntekről szombatra virradóan éjfél után 20 perccel a Viasat 3-on.

Lázár Emese

Sok filmrendezőt, köztük a fiatal japán-amerikai Cary Fukunagát is megihletette Charlotte Brontë legnépszerűbb regénye, Jane Eyre. A klasszikus irodalmi műnek ezt a változatát tűzte műsorra szombaton délután az M1.

Aki olvasta a könyvet, az ismeri a lowoodi okos árva lány, Jane Eyre történetét. A fiatal, csúnyácska lány szigorú nagynénje helyett választja az árvaházat, ahol megismerkedik Helen Burns-szel, akiben lelki társra talál. A szegény, de nagyon művelt ifjú hölgy a Thornfield-házba kerül, a különc Rochester úr gyámleányának nevelője lesz.

Jane-Eyre-image-Michael-FasA gazdag, de Jane-nél jóval idősebb háziúr és a szegény nevelőnő özött lassan szerelem szövődik... A nagyszerű regényből készült romantikus játékfilmet 15 óra 40 perctől lehet megnézni.


címkék: film ajánló

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."