Kultúra » Kiállítás

Műteremtő lesz az ősz a Septimiában

Ismerős arcok köszöntenek, új alkotások születnek – a Septimia Szabadidőközpont második alkalommal ad otthont a művészeti alkotótábornak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

Ősz a Septimiában képzőművészeti alkotótábor 2011-ben
Tavaly is járt itt az ősz | Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 16., 15:41
0 hozzászólás. 

A kortárs erdélyi képzőművészet egyik izgalmas műhelyébe, a 35 éves, és 150 aktív tagot számláló Marosvásárhelyi Képzőművészek Egyesületének műtermébe enged bepillantást a Septimia Szabadidőközpont október 13-20. között zajló képzőművészeti alkotótábora.

Izgulnak a művészek is

„Jövőre, ugyanitt" – búcsúztunk tavaly és a viszontlátás örömével üdvözöltük Soó Emma marosvásárhelyi képzőművészt, aki az ötletgazdája volt és igazi hajtómotorja az Ősz a Septimiában névre keresztelt alkotótábornak.

A szabadidőközpont bowling bárjának épületében berendezett műteremben 15 alkotóművész (Pascu Annamária, Pop Călin, Benkő István, Soó Emma, Vescan Rodica, Suba Piroska, Kakasi Irén, Kovács Ágnes, Cristina Petria, Mózes Katalin, Negoi Zsófia, Rusu Ioan, Kárp Klára, Lukács Sándor, Takács Judit) dolgozik, mindannyian a marosvásárhelyi egyesület tagjai.

„Emóciókkal jövök vissza iskolavárosomba. Jóleső érzés újra itt lenni és tapasztalni a vendéglátók szeretetét" – fogalmazott Soó Emma, aki szerint a szabadidőközpontban idén is kiváló körülményeket biztosítottak nem csak az alkotáshoz, de a kikapcsolódáshoz is – ezt külön köszönik a képzőművészeket felkaroló Verzár Évának és Lórántnak.

Variációk székely kapukra

Az idei tábor témája a székely kapuk, de a még készülő munkákra elég volt csak egy pillantást vetnünk, hogy megállapítsuk: a festővásznon nem csak a jellegzetes székely porták jelennek meg.

A tájat, az épített örökséget és az embereket is megörökítik a művészek, akiknek a szűk egy hét alatt nem sok idejük van a terepezésre, így leginkább az emlékezetükben megőrzött képet, vagy egy-egy benyomást örökítenek meg.

A variációk egy témára jegyében születnek azok a különböző technikával készült, az alkotó egyéni látásmódját tükröző munkák, amelyeket a tábort záró, október 19-én, pénteken 18 órakor nyíló kiállításon közszemlére is tesznek.

A tárlaton egyébként nem csak a Septimiában született alkotásokat lehet megtekinteni, ízelítőképpen a Marosvásárhelyi Képzőművészek Egyesületének műhelyében készült szobrokat és festett üvegeket is közszemlére tesznek.

Művészettel is lehet segíteni

A test kényeztetése mellett a lélek gyönyörködtetése is fontos – a tábort szervezőinek ezt a felismerését már a premier alkalmával üdvözöltük, és a második kiadás első napján, október 15-én tett terepszemle után sem tehetünk másként. Az Ősz a Septimiában képzőművészeti alkotótábor nem csak egyfajta modern mecenatúrája a kortárs alkotóművészetnek és művészeknek, de karitatív jellegét tekintve is értékes kezdeményezés.

A tizenöt alkotó egy-egy munkáját ajánlotta fel jótékonysági célra. A festményeket, grafikákat a Septimia Szabadidőközpont által november 23-án szervezett Erzsébet Bálon bocsátják árverésre.

Az aukción begyűlt összeget a fogyatékos gyermekeket felkaroló Szent Ferenc Egyesületnek adományozzák, anyagi segítséget nyújtva ezáltal a Sérült Gyerekekért elnevezésű programhoz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."