Kultúra » Kiállítás

Megjáratták a karikatúra-kiállítás résztevőit

A titokzatoskodó pénteki kiállításmegnyitó után végül egy kávézóba kerültek Jakab Hunor karikatúrái.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

karikatura megnyito-8
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. február 03., 11:01
1 hozzászólás. 

A Légy a falon című kiállítás megnyitójára érkező érdeklődők meglepődve vehették tudomásul, hogy a Merkúr áruház egyik emeleti termében (a volt Leonardo cipőbolt helyén) egyetlen karikatúra sincs a falakon. A székelyudvarhelyi Jakab Hunor képzőművésznek néhány karikatúrája már korábban felbukkant az interneten, de pontosan nem lehetett tudni, hogy hol lehet megnézni a képeket.

A kiállítás felvezetése, megnyitója is meglehetősen titokzatos volt: Szabó Attila, a Más Rádió főszerkesztője hosszasan méltatta az akkor még nem látható alkotásokat – közben mindenki csak találgatott, hogy hol lehetnek a képek, hiszen előzetesen több mint hatvan alkotásról lehetett hallani.

karikatura megnyito-1

Még több képet néznél a kiállításról? Kattints, és galéria nyílik

Aztán a kb. húszperces beszéd után az összesereglett érdeklődőket egy kisebb raktárba terelték, de az is üres volt, akárcsak az egykori Leonardo-terem: még legyek sem voltak a falon. Már félórája álltunk és vártunk, de még mindig sehol semmi – mint kiderült, ez így volt eltervezve, nem a szokványos bámészkodás – méltató beszéd – a művész beszéde – evés-ivás forgatókönyv valósult meg, hanem valami egészen más.

karikatura megnyito-7Végül egy ajtó mögött megpillanthattuk a félhomályban a falakon függő képeket. A karikatúrák a cipősbolt egykori raktárának falára kerültek. Színészek, politikusok, újságírók, művészek és más udvarhelyi ismert figurák karikatúráiban lehetett közelről gyönyörködni, kivetítőn pedig animáción is futottak a rajzok. A képek alatt Fülöp-Székely Botond, a Más Rádió munkatársának egy alkalomhoz illő verse volt hallható a szerző előadásában, felvételről.

Jól eltalált, vicces, nevettető kis munkákról van szó - a műfaj nem új, inkább a tálalása volt újszerű és érdekes. A képeken nemcsak a mindennapok ismert figurái, hanem néhai udvarhelyiek is szerepelnek (például a fényképész Ozsváth Pali bácsi, Vofkori László tanár úr, Maszelka János képzőművész vagy a Vén Farkasnak hívott László János).

Az ő arcaik azonban nincsenek karikírozva, egyszerű portrék. Több mai udvarhelyi arcából viszont pont azok a dolgok vannak kiemelve, amik igazán jellegzetesek: egy nagyon valódi mosoly, egy tekintet, egy frizura. 

A képek többsége a Szentimre utcai G. Café nagytermének falára került, itt lehet megtekinteni, illetve megvásárolni őket.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
laboda
2014-02-03 11:28:54
Jó volt nézni a rajzokat és hallgatni a Fülöp-Székely Botond verset.
Gratula!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."