Kultúra » Multimédia

Szegénylegények, gésák plusz egy komisz kölök

Milyen volt a gésák élete, kik a Szegénylegények és miért muszáj néha visszanézni? Filmek a javából a képernyőn.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

egy-gesa 22
egy-gesa 22
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. január 17., 21:00
0 hozzászólás. 

Bővelkedik jó játékfilmekben a hétvége. A számunkra leginkább szemrevalókból ajánlunk.

Katona Zoltán

A magyar filmtörténet egyik remekművét nézheted meg, ha leülsz vasárnap éjszaka a Duna Tévé elé, hiszen Jancsó Miklós valami olyan jót alkotott 1965-ben, hogy máig hatással van. A történet az 1848-49-es forradalom utáni megtorlás-korszakból villant fel egy drámát, s nem tudunk nem arra gondolni, hogy majd tíz évvel az 56-os forradalom vérbe fojtása után ez egyfajta üzenet lehetett.

szegenylegenyekÜzenete ma is van: a kiszolgáltatott, fogva tartott emberek közül mindig be lehet szervezni egy-egy árulót, össze lehet ugrasztani a megalázottakat és megszomorítottakat, mert az ember gyarló, illetve fél. A félelemre pedig mindig erős várat lehet építeni – különböző korszakok ezt az elmúlt két évszázadban is fényesen igazolták. Akárcsak ez a film. Vasárnap éjszaka, éjfél után negyedórával, Duna Tévé, Jancsó, Szegénylegények.

Szasza

Az ártatlan vígjátékok, és családi filmek korszakába, vagyis az örök optimista kilencvenes évekbe repít vissza egy röpke másfél órára a Cool TV vasárnap délután fél négykor. A Dennis, a komisz az akkor nagyon divatos videotékákat (kazettakölcsönzőket) juttatja eszembe, ugyanis az egyik legkopottabb borítójú volt, sokan vitték haza megnézni.

dennis-a-komiszA történet egyébként egyszerű, semmi Oscar-díjas dramaturgiára nem kell számítani: az itt is zseniálisat alakító Walter Matthau az idős Wilson bácsit játssza, akinek egyszerűen az idegeire megy a szomszéd hatéves szőke kissráca, Dennis. A gyerek mindig nagyon jót akar, főleg az imádott szomszéd bácsinak, de jószándékú tetteti valahogy mégis mindig nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoznak.

Kakasy Botond

Jeanne (Sophie Marceau) egy gondos feleség, aki megszokott hétköznapjait éli. Arra lesz figyelmes, hogy lassan kezd megváltozni a környezete, a dolgok az otthonában. Hiába próbál rájönni a miértjére, ezt a váltást rajta kívül senki sem észleli. Az állandó bizonytalanság és a folyamatos kétkedésektől kezdi elveszteni józan ítélőképességét. A bizonytalanság és az őrület határán van, amikor meglátogatja édesanyját, ahol egy különös fénykép elindítja a lavinát. Jeanne hirtelen felindulásból Olaszországba utazik, de ahelyett, hogy kérdéseire megtalálná a választ, ő maga is egy átalakuláson megy át.

nenezvisszaAz új környezetben Jeanne egy olasz nővé, Rosa Mariává (Monica Belucci) formálódik. A Ne nézz vissza! című film francia-olasz-luxemburgi-belga koprodukciót megnézhetjük szombat éjfél után 15 perccel az RTL Klub sugárzásában.

Lázár Emese

A gésák titkait fedi fel, mindennapjaikba enged bepillantást az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Geisha) című játékfilm. Arthur Golden 1997-ben megjelent regényéből forgatott játékfilmet Rob Marshall. A valóságból ihletődött regény és film cselekménye 1929 és 1956 között játszódik. A helyszín Japán, Kiotó, főhőse pedig Csijó, akit Tanaka úr vásárol meg apjától. A szürkéskék szemű, rendkívül csinos kislány így kerül a szegény halászfaluból a kiotói gésa-neveldébe, az okijába. Itt tanulja meg mindazt, amit egy gésának tudnia kell.

egy-gesa-emlekiratai 1tt kapja a Szajuri nevet, itt szerez barátokat, ellenségeket, irigyeket és pártfogókat és innen szükséges ahhoz, hogy igazi és sikeres gésa legyen belőle. Hogyan alakul az élete, mi lesz a sorsa? A 2006-ban a legjobb látványtervezői, operatőri és kosztümök kategóriában három Oscar-díjjal kitüntetett amerikai játékfilmet vasárnap 22 óra 40 perctől vetíti az M1.


címkék: film ajánló

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."